Nagyképernyős: Nikon Coolpix S60

0

A Nikon most bejelentett ultrakompakt digitális fényképezőgépe a Coolpix S60 nevet kapta, felbontása pedig 10 megapixel, amelyhez egy 5x optikai zoomátfogású Nikkor objektív társul. Az objektív kisfilmes értéken 33-165 mm-nek megfelelő látószöget ad, fényereje pedig F3,8-4,8. Ha makrózni szeretnénk a géppel legfeljebb 9 cm-re közelíthetjük meg a fotótémát, egyéb esetben pedig 60 cm-ről képes éles fotót készíteni a gép. A portréfotókat kedvelők is kapnak egy érdekes szolgáltatást, mivel a gép ebben az esetben egy gombnyomásra áll a megfelelő gyújtótávolság tartományra. A gyártó persze a bemozdulás veszélyére is gondolt, így a gépet CCD-elmozdításon alapuló stabilizátorral is felszerelték. A szolgáltatások sorát a Nikon gépekben már megszokott arcfelismerő AF, szoftveres vörösszem csökkentő, és D-Lighting funkciók egészítik ki, de újdonságként elérhető a mosoly-prioritásos zárkioldás is.

A gép olyan – ultrakompaktoknál nem túl gyakori – funkciókkal is rendelkezik, mint az expozíció és fókusz rögzítés, érzékenységét pedig akár ISO3200 értékig emelhetjük, igaz csak legfeljebb 5 megapixeles, vagy kisebb felbontás esetén.

A Coolpix S60-at 3,5” képátlójú, érintőképernyős LCD kijelzővel szerelték fel, így minden funkció erről vezérelhető. A monitor felbontása 230 000 képpont. Az adatok a készülék 20 MB-os belső memóriájába, vagy külön megvásárolt SD memóriakártyára menthetők. A képek és videók televízión is visszanézhetők a videó és HDMI kimeneteknek köszönhetően. A géphez saját lítium-ion akkumulátor és töltő is jár, mellyel kb. 140 felvétel készíthető.

A Nikon Coolpix S60 főbb tulajdonságai:

  • 10 megapixeles felbontás
  • 5x optikai zoom (33-165mm ekv.)
  • CCD-shift stabilizátor (VR)
  • Max. ISO3200 érzékenység
  • Arcfelismerés
  • Mosoly felismerés
  • D-lighting
  • Szoftvere vörösszem csökkentés
  • Automata portré zoom
  • 3,5″ képátlójú, 230 ezer pixeles, érintőképernyős LCD
  • HDMI kimenet
  • 20 MB belső memória
  • SD kártya támogatás
  • Lítium-ion akku és töltő

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az új COOLPIX S60 – stílus és minőség tökéletes harmóniája

Kiváló fényképek egyetlen érintésre

Amszterdam, Hollandia, 2008. augusztus 7.– A Nikon Europe örömmel jelenti be a COOLPIX S60 fényképezőgépet. A fejlett, stílusos kompakt gép nagyméretű, 8,89 centiméteres LCD-monitora egyedi érintőképernyővel van felszerelve. A modell 10 megapixeles felbontása tiszta, éles képeket készít, a NIKKOR 5x zoom objektív pedig dinamikus telefotós fényképezést tesz lehetővé. A rázkódáscsökkentés funkció és a nagy érzékenység jóvoltából a felvételek kiváló minősége garantált. A COOLPIX S60 fejlett funkciói között megtalálható az Automatikus motívumprogram-választó, a továbbfejlesztett Arcfelismerés, a Mosoly időzítő és pislogásérzékelés, az időzített videofelvétel, a beépített képfeldolgozás és a HDMI-kimenet.

Mark Pekelharing, a Nikon Europe B.V. fogyasztói termékekért felelős menedzsere a következőket mondta: „A COOLPIX S60 a technológia és a stílus tökéletes ötvözete. A Nikon egy sor funkció beépítésével elérte, hogy a fényképezőgép könnyen használható, mégis számtalan olyan innovatív szolgáltatást nyújt, amelyeket eredetileg a tükörreflexes gépekhez fejlesztettek ki a képminőség tökéletesítése érdekében. Biztosak vagyunk abban, hogy a több színben kapható, új modell vonzó választás lesz azoknak, akik egyszerre vágynak a minőségre és az eleganciára.”

Kiváló képminőség

A 10 megapixeles felbontás remek képminőséget garantál, a Nikon exkluzív, eredetileg a cég tükörreflexes gépeihez kifejlesztett EXPEED képfeldolgozó rendszere jóvoltából a képérzékelőtől kapott adatokat a gép rendkívül gyorsan és pontosan dolgozza fel. Az új modell 5x optikai zoomos NIKKOR objektívje a Nikon eredeti optikai megoldását használja, ennél fogva a fényképezőgép a képminőség romlása nélkül is karcsú és stílusos lehet.

Emberi érintés

A fényképezőgép legtöbb funkcióját a nagyméretű, 8,89 centiméteres TFT-monitor megérintésével lehet vezérelni. A körülbelül 160 fokos, széles megtekintési szög jóvoltából a képek még könnyebben visszanézhetők. A tükröződésgátló bevonat tovább könnyíti a képek megtekintését, az érintőképernyő pedig egyszerűbbé teszi a gép használatát. Ha szeretné nagy formátumban, a képek eredeti minőségét megtartva, másokkal együtt megnézni a készített képeket, egyszerűen csatlakoztassa a gépet egy HDTV-képernyőhöz.

A fényképezőgép Automatikus motívumprogram-választó funkciója képes arra, hogy automatikusan kiválassza az adott fényképezési helyzethez legjobban illő motívumprogramot, így segítve Önt a még szebb képek készítésében. Fényképezéskor egyszerűen érintse meg a képen látható valamelyik témát: a fényképezőgép automatikusan erre a témára állítja az élességet, és beállítja a szükséges expozíciót. A továbbfejlesztett Arcfelismerés funkció a mozgó témákat is tudja követni, és rajtuk tartja az élességet is.

Vége az elmosódásnak

A képek elmosódását három funkció gátolja meg. A nagy teljesítményű képérzékelő-eltolásos rázkódáscsökkentés (VR) éles képeket garantál, amelyek elmosódása minimális, még telefotós fényképezés esetén, optikai és digitális zoom használatakor is. A gép kiváló érzékenysége jóvoltából akár ISO 3200 egyenértékes beállítás is használható a megfelelő expozíció és élesség biztosítására még gyenge fényben is. A Nikon Legjobb kép kiválasztása funkciója pedig bekapcsolásakor egymás után legfeljebb 10 képet készít ugyanarról a témáról, majd kiválasztja közülük a legélesebb felvételt, és automatikusan azt menti. Ez különösen makrofotózásnál hasznos segítség, hiszen a fényképezőgép bemozdulását ilyenkor a legnehezebb elkerülni.

A tökéletes mosoly

Barátok vagy a család fényképezésénél a javított Arc-prioritás mód már 12 arcot is felismer egy képen, így a portrék és a csoportképek egyaránt szépek és élesek lesznek, még mozgás közben is, illetve akkor, ha ellenfényben vagy erős napsütésben kell fényképezni, amikor az alul- vagy túlexponálás általában nehezen elkerülhető. A fényképezőgép videó és időzített videofelvétel funkciója 30 kép/mp sebességű, 640×480 képpont méretű videót készít. 17 motívumprogram áll rendelkezésre, amelyekkel a legnehezebb fényképezési helyzetekben is könnyen boldogulhat – választható többek között a vízpart/hó, a naplemente, az alkonyat/hajnal és a tűzijáték mód. Ha valamely képet retusálnia kell, a gép egy sor beépített képszerkesztő eszközzel – például az emlékeztető funkcióval – segíti a munkát.

Vonzó külső

99 x 60 x 22 (Sz X Ma x Mé) mm-es mérete és csupán 145 grammos tömege jóvoltából a COOLPIX S60 karcsú és könnyű, remekül hordozható gép. A kiváló anyagú váz, az alumínium elülső panel és a hullámvonalas kialakítás révén finoman simul a kézbe. A fényképezőgép több színben kapható, így mindenki megtalálja a saját stílusához illő változatot.

A COOLPIX S60 mellékelt tartozékai a következők: szíj, akkumulátor és akkutöltő, USB-kábel, audio-/videokábel, toll az érintőképernyőhöz, COOLPIX szoftvercsomag és 2 GB ingyenes online tárolási lehetőség a Nikon „my Picturetown” webhelyén. Az új modell várhatóan 2008. szeptember végétől lesz kapható, javasolt kiskereskedelmi ára 349 euró.