Canon: túl a 100 millió digitális kompakt gépen

0

Canon PowerShot 600

A Canon 1996-ban lépett be a digitális fényképezőgépek piacára. Akkori első gépe a Canon PowerShot 600 nevet viselte, képérzékelőjének felbontása 1 Mpixel volt, amellyel 832×608 pixeles képeket rögzíthettünk. Optikája fix 50 mm-nek megfelelő gyújtótávolságú volt. Ekkor azonban magas áruk miatt még csak a kiváltságosok juthattak hozzá egy-egy digitális fényképezőgéphez.

Azóta persze egy tucat év eltelt, s a Canon kompakt digitális fényképezpőgépek is egyre többet tudtak, s egyre olcsóbbá váltak. Mára már tömegterméknek nevezhetjük a kompakt masinákat, ennek is köszönhető, hogy a Canon nemrégiben eladta a 100 milliomodik digitális kompakt fényképezőgépét.

Ez idő alatt összesen 106 modell volt kapható (beleértve a különböző régiókban kapható modelleket is). A Canon gépek különlegessége a DiGIC képfeldolgozó processzor, melynek harmadik generációját ma is használják. A kompakt gépeinek kontraszt érzékelésén alapulú autofókusz rendszerét AiAF többpontos technológiával támogatta a Canon.

Canon Digital IXUS

Canon Digital IXUS 85 IS

Legkedveltebb modelljei között találjuk az ultrakompakt Canon Digital IXUS-t, mely 2000-ben a filmes IXUS digitális változataként jelent meg, s gyorsan sokak kedvencévé vált kis mérete miatt.

Canon PowerShot A70

Canon PowerShot A650 IS

2003-ban jelent meg a Canon PowerShot A70 a régebbi PowerShot A40 utódaként, mely alacsony árával igazán sok vásárlót szerzett magának, hazánkban is sok-sok amatőr fotós vásárolt ebből a modellből.
Az sem titok, hogy a legkelendőbbek a PowerShot modellek, hiszen ezek között rengeteg olyat találunk, mely kiváló képminőséget biztosít, mint például a PowerShot A650 IS (ennek optikája megegyezik a prémium kategóriás PowerShot G9 optikájával).

Canon PowerShot S1 IS

Canon PowerShot S5 IS

Az ultrazoom kategória első tagjaként 2004-ben jelent meg a PowerShot S1 IS, amely akkoriban különleges, 10×-es zoomátfogást, VGA felbontású videórögzítést és ultrahang motoros objektívvezérlést kínált. Azóta persze ennek is megjelent már a negyedik generációja, jelenleg a PowerShot S5 IS kapható.

Canon PowerShot G1

Canon PowerShot G9

A felsőbb régiót, avagy a bridge – szuperkompakt sorozatot a PowerShot G széria képviselte, mely ma már a PowerShot G9 modellt kínálja. Kiváló optikája és 12 Mpixeles CCD-je tükörreflexes gépeket is megszorító képi minőséggel kecsegtet.

A 100 millió eladott fényképezőgép megünneplésére a gyártó különlegesen színezett modelleket fog bejelenteni.