Sony HDR-CX105E, XR105E, XR200VE és XR520VE

0

Az előzőleg bemutatott három SD kamera mellett természetesen HD minőségű videokameráit is frissítette a Sony, mégpedig négy modellel. Közülük három „hagyományos” Exmor CMOS szenzorral, a csúcsmodell pedig kiterjesztett érzékenységű Exmor R CMOS képérzékelővel készül.

Sony HDR-CX105E

Az SX30E-hez hasonlóan ez a kamera is beépített flash memórián tárolja az adatokat, mely 8 GB-os kapacitású. Ez a tárhely hamar szűkösnek bizonyulhat, így érdemes egy-két nagyobb Memory Stick kártyát is beszereznünk mellé. Cserébe viszont ez a videokamera a legkisebb és a legkönnyebb, egyéb képességeiben pedig nem is igazán marad el az őt követő modellektől.

2 megapixeles Exmor CMOS szenzort használ, a videók feldolgozásáért pedig a Bionz rendszer felelős. A hangfelvétel 5.1-es Dolby Digital minőségű.

A készülék egy 10x-es zoomátfogású Carl-Zeiss objektívet kapott, a kézremegést pedig elektronikus stabilizátor igyekszik kiküszöbölni. Ebben a modellben már arcfelismerő AF rendszert, sőt mosoly észlelést is találunk. Kihajtható képmonitora egy 2,7” méretű Photo LCD Plus kijelző.

Sony HDR-XR105E

Az XR105 ugyanezeket a szolgáltatásokat kapta, mindössze külsejében és tömegében tér el a CX105-től. Ennek oka a beépített HDD, mely 80 GB videóanyag tárolását teszi lehetővé. Ha mindez kevésnek bizonyulna, Memory Stick kártyával bővíthető a készülék.

Sony HDR-XR200VE

Ez a modell is HD minőségű AVCHD mozgókép felvételre alkalmas ugyanazzal a 1/5” méretű Exmor CMOS szenzorral, melyet a két korábban ismertetett kamera használ. A feldolgozórendszer szerepét ismét a BiONZ processzor látja el.

Az XR200 beépített HDD-t kapott, mely 80 GB-os kapacitású. Ha bővíteni szeretnénk, Memory Stick kártyákat kell vásárolnunk. A felvett videók 5.1-es Dolby Digital hanggal kerülnek rögzítésre, lejátszásuk és komponálásuk a 2,7” képátlójú, kihajtható Photo LCD Plus kijelzőn történhet.

A kamera lényeges különbsége, Carl-Zeis Vario Sonnar lencsét kapott, melyet T* tükröződésmentesítő bevonattal láttak el. Az objektív optikai zoomátfogása 15x-ös, és alap szolgáltatásának számít az optikai képstabilizátor. Ez a modell is rendelkezik arcfelismerő és mosoly észlelő szolgáltatással, de pluszként GPS funkcióval is ellátták.

Sony HDR-XR520VE

Sony HDR-XR520VE

A Sony idei büszkesége az XR520 modell, amely a házi videokamerák palettájának kiemelkedő képességű tagja. Először is 3x akkor felbontású szenzort kapott, mint az imént bemutatott készülékek. Ráadásul ez a legújabb fejlesztésű Exmor R CMOS képérzékelő, amely a hagyományos szenzorokhoz képes kétszer jobb érzékenységet biztosít, így gyengébb megvilágítás mellett is jobb minőségű videók készíthetők. A szenzor eleve jóval nagyobb az olcsóbb modellekben használtnál, hiszen 1/2,9”-es, és 12 megapixeles állóképek készítésére is használható.

A képfeldolgozás a BiONZ rendszer feladata, a képalkotást azonban nem bízhatta akármilyen optikára a gyártó. Az új szenzor megnövekedett igényeit csak egy új fejlesztésű objektív tudta kihasználni, melyet Sony G Lens névre kereszteltek. A több alacsony szórású, aszférikus lencsetagot tartalmazó objektív rekeszlamellái lekerekítettek, így a mosott háttéren is kiváló „bokeh” jelenséget produkál. Zoomátfogása 12x-es, és persze nem hagyták ki az optikai stabilizátort sem a csomagból.

A videók hangja ezúttal is 5.1-es Dolby Digital minőségű, tárolásukra pedig egy 240 GB-os HDD, vagy Memory Stick bemenet áll rendelkezésre. A készülékben megtaláljuk az arc-, és mosoly felismerést, valamint a GPS szolgáltatást is. Hátsó kijelzője egy 3,2” képátlójú, Xtra Fine LCD Plus monitor.