Megújult Sigma zoomobjektívek

0

Miközben a PMA alkalmából – bármiféle plusz infó nélkül – újra bejelentette SD15 és DP2 fényképezőgépeit a Sigma, azért akadt friss bejelentései között néhány érdekesség is. Népszerű, digitális tükörreflexes fényképezőgépekhez tervezett zoom objektívjei közül újított fel hármat a cég.

Sigma 10-20mm F3,5 EX DC HSM

A 10-20mm F4-5,6 EX DC, jobb fényerejű utódja, amely immár minden bajonett változatban HSM fókuszmeghajtást kínál. Az objektív egyébként Sigma, Canon, Nikon, Pentax és Sony csatlakozással jelenik meg.

Csak APS-C érzékelős DSLR gépeken használhatjuk, melyeken kb. 15-30mm-nek megfelelő kisfilmes értékekkel számolhatunk (Canon gépen: 16-32mm, Sigmán: 17-34mm ekv.). Az objektív 24 cm-es közelponttal dolgozik, legjobb leképezési aránya 1:6,6. Szűrőmenete 82 mm átmérőjű. A képminőség javítása érdekében két ELD és egy SLD lencsét, négy aszférikus tagot, valamint többrétegű bevonatot is kapott.

Sigma 18-50mm F2,8-4,5 DC OS HSM

Az olcsó 18-50mm F3,5-5,6 DC HSM objektív után egy több tekintetben fejlettebb utódot köszönhetünk. Először is javítottak az objektív fényerején, a jobb képminőséget két SLD tag, valamint többrétegű bevonat garantálja, valamint ez a változat már optikai stabilizátort is kapott.

Az objektív 30 cm-es közelpontra képes, 1:4,1 leképezéssel. A HSM (Hyper Sonic Motor) fókuszmotor csendes és gyors működést ígér. A 18-50mm-es optikát csak APS-C szenzoros gépeken használhatjuk majd Sigma, Canon, Nikon, Pentax és Sony változatban. Alaptartozékként egy virágszirom alakú napellenzőt is mellékel a gyártó.

Sigma 50-200mm F4-5,6 DC OS HSM

Ez az optika is APS-C érzékelős digitális tükörreflexes gépeken használható, és szintén ellátták többrétegű lencsebevonattal, valamint egy SLD taggal. A korábbi Sigma kínálatból talán az 55-200mm F4-5,6 DC HSM objektívvel áll rokonságban, az azonban csak Nikon bajonettes változatban tartalmazott HSM fókuszmeghajtást és hiányzott belőle az itt meglévő optikai stabilizátor is. A stabilizátor a gyártó ígérete szerint akár 4 fényérték előnyt is jelenthet.

A 55 mm-es szűrőmenettel ellátott optika 110 cm-ről képes éles képet alkotni, maximum 1:4,5 leképezési aránnyal. Alaptartozékként egy műanyag napellenző is jár hozzá.