Canon PowerShot G11 tesztfotók

0

Múlt hét pénteken a Canon EOS-7D mellett az új bridge gépet, a PowerShot G11-et is megkaptuk tesztre a Digitcam Kft. jóvoltából. Szerencsére sikerült még szombaton néhány napsütéses képet is készíteni a jelenlegi rusnya, hideg, sötét és nyálkás őszi idő beállta előtt. A Canon PowerShot G11-et már sikerült előzetesen bemutatni exkluzív cikkünkben, most azonban egy végleges modell is kezem ügyébe akadt. A tesztfotók készítésén javarészt túl is vagyok, már csak az esti és enteriör képek vannak hátra. Sajnos az ajándékboltban teljesen átvariálták a kínálatot, eltűntek a korábban jól megszokott részek (lámpa, gyűrűpárna, telefon, stb.). Azért nekem hiányzik 🙂 . Az eddigi tapasztalatok pozitívak a G11-gyel, bár a Panasonic DMC-GF1 után elég erős hendikeppel indult. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy nem egy árkategóriáról van szó. A G11 legtöbb beállítását közvetlenül gombokkal és tárcsákkal elvégezhetjük. Talán ez az egyik legnagyobb kényelmi funkció, amit csak ki lehet találni. Persze egy túlzsúfolt gép sem biztos, hogy könnyen használható (annak idején a Minolta DiMage 7-esemnél nem szerettem a sok tárcsás megoldást). A RAW formátumot is támogató Canon PowerShot G11 elsőként jelent meg egy sorozat olyan új tagjaként, amelynek felbontása kisebb, mint a közvetlen elődjéé. Vajon ez más gyártóknál is előfordul majd? Egyelőre nem tudjuk. Az mindenesetre biztosnak látszik, hogy a Canon szerint a bridge kategóriában nem a megapixelek hajszolásával, hanem a jobb jel-zaj aránnyal kívánnak érvényesülni – megjegyzem szerintem helyesen is teszik. A részletes cikkünk megjelenéséig még jópár napot kell várni, hiszen van még munka bőven, de a tesztfotók javarésze már megtekinthető. A fájlnevekben feltüntettük a használt érzékenységet, a gyújtótávolságot és a rekeszértéket is.

A fájlnévben szereplő RAW szócska az eredetileg RAW-ban készült fotókat jelzi, ezeket a Canon Digital Photo Professional-lel alakítottam át JPEG-gé, alap beállítások mellett, de 0 zajszűréssel. A RAW-LR jelzések az Adobe Lightroom 2.5-ben konvertált fotókat mutatják, melyek a szoftver alapbeállításaival készültek, kivéve az expozíciót (-2/3 Fé) és a Camera Calibration-t (Red Primary -20). Ezekre a módosításokra azért volt szükség, mert a Lightroom v2.5-ben lévő camera profil egyelőre béta állapotú, s sajnos nagyon messze is áll a valóságtól. Vélhetőleg még így sem tökéletes a beállítás, de valamennyire már emészthetőbb. Digital Photo Professional: Digital Photo Professional Adobe Photoshop Lightroom v2.5 alapbeállítással: Adobe Photoshop Lightroom v2.5 Adobe Photoshop Lightroom v2.5 módosított beállítás (-2/3 Fé exp., -20 Red Primary): Adobe Photoshop Lightroom v2.5 módosított paraméterekkel A fényképezőgéppel készített JPEG fotókat alapbeállításokkal lőttük, s mivel a zajszűrés nem paraméterezhető a G11-ben, így most normál zajszűrés mellett.
Tipp: a megjelenő új ablakban mutasson rá egy indexképre, s tekintse meg a böngésző státuszsorát, ahol a fájlnévből kiderülnek a fenti adatok. A kép megnyitását új ablakban vagy új fülön érdemes végezni (shift+kattintás, control+kattintás, Macintoshnál középső egérgomb).

Canon PowerShot G11 tesztfotók.