Olympus VR-310 – olcsó utazózoom

0

Az Olympus eddig csak a mju szériában kínált utazózoom fényképezőgépet (kis méret mellett min. 7×-es zoomátfogás), amelyek azonban nem tartoznak kifejezetten az olcsó termékek közé.
A VR család bevezetésével ezt a hagyományt kívánja megtörni a japán gyártó, hiszen igen kedvező áron kínálja első VR gépét, a VR-310-et.

A mindössze 19,3 mm vastag vázba bújtatott 14 Mpixeles fényképezőgépet 10×-es zoomátfogású optikával szerelték, amely ráadásul kisfilmes formátumban 24 mm-nek megfelelő nagylátószöget is kínál. A nagy átfogás mellé optikai stabilizátort is kapunk.
A HD videófelvételre is képes fényképezőgép kézi beállítási lehetőségeket (rekesz és zársebesség kiválasztása) nem kínál, cserébe viszont van intelligens automata mód és különféle mágikus szűrők.

Az Olympus VR-310 január közepétől vásárolható meg, 39.990 Ft-os ajánlott fogyasztói áron. Az Olympus VR-310 főbb jellemzői:

  • CCD: 14,1 Mpixel
  • ISO100-1600 érzékenység
  • Objektív: 10×-es zoomátfogás, 24-240mm ekv. gyújtótávolság
  • vékony fém ház
  • LCD: 3″-os 230.400 szubpixel
  • 1280×720 pixeles videórögzítés
  • automatikus élességállítás, arcfelismerés
  • SD/SDHC kártyahely
  • USB töltés
  • Hi-Speed USB2.0 csatlakozás

Sajtóközlemény:

Az Olympus VR sorozat kompaktjai nagyszerű ár-érték arányt és élvonalbeli technológiát kínálnak

VR fényképezőgépek: nagy zoom objektív egy elképesztően vékony házban
Olympus VR-310 verhetetlen áron

2011. Január 6, Hamburg – Ezentúl nem kell vagyonokat költeni az igazán nagyszerű képekre: az új Olympus VR-310 ár-érték aránya egy szóval kifejezve páratlan. A legújabb technológia, kompakt kivitel és a lehető legegyszerűbb kezelőfelület ötvözete – mindez szenzációs áron. Ez a kompakt gép mindent tud, ami a rohanó high-tech életstílushoz nélkülözhetetlen – ráadásul ebben az árkategóriában utolérhetetlen módon. A VR-310 egyik konkurense sem kínál hasonló kombinációt: nagyteljesítményű zoomoptikát, extravékony kialakítást, hétféle Mágikus szűrőt, illetve HD videofelvétel funkciót. A megnyerő specifikáció mellett a VR-310 több mint csupán egy jó ajánlat. A fotók és videók minősége kiemelkedő – köszönhetően a 10× optikai zoommal felszerelt szuper-nagylátószögű (24-240mm*) objektívnek, mely megtöri a fényképezőgép vékony kontúrjait. Az automatikus felvételi módokkal pedig – mint a kettős képstabilizátor, vagy az „intelligens-Automatikus” (i-Auto) mód – teljes mértékben körvonalazható az Olympus legújabb generációs VR gépeinek fő irányvonala: egy könnyen használható, intelligens, szuper-zoommal felszerelt kompakt elképesztően kevés pénzért. A VR-310 fényképezőgép 39.990.- HUF áron, 2011 januárjától kapható.

Miniatürizált optika, maximális teljesítmény
Az Olympus immáron tradícióként emlegethető világklasszis optikáihoz méltóan a VR-310 zoomoptikája igazi különlegesség. Egy kisebb mérnöki csoda, hogy az első osztályú 10x zoomos szuper-nagylátószögű (24-240mm*) objektív beköltözhetett ebbe a kompakt és kifejezetten vékony testbe. A mindössze 19.3mm vékony VR-310 nagyságrendekkel kisebb, mint vetélytársai – ráadásul egy nagyteljesítményű zoom objektív használhatóságát nyújtja. Használója átfogó csoportképek készítésére is vállalkozhat, de akár a távoli tárgyak legkisebb – más fényképezőgépekkel láthatatlan – részleteit is megörökítheti. A 14 megapixel felbontással és a 720p High Definition mozgóképfelvétellel az Olympusra jellemző pixelgazdagság mindig rendelkezésre áll – és szembetűnő, ha felvételeinket nagyképernyős TV-n nézzük vissza.

Átgondolt tervezés, maximális használhatóság
A VR-310 könnyű és szuper-kompakt kivitelének köszönhetően használata kifejezetten élvezetes és nem jelent gondot, ha magunkkal kell vinnünk. Az ergonómikus tervezés és az intelligens Olympus technológiai megoldások tárháza biztosítja, hogy a fantasztikus fotók és HD videók készítése minden eddiginél egyszerűbb.
A kettős képstabilizátor kiküszöböli a kamera mozgatásából származó elmosódott képek készítésének lehetőségét, miközben a követő AF és a 3” méretű színes LCD kijelző által a felvételek megkomponálása és elkészítése – majd visszanézése – gond nélkül végezhető. A követő AF a témát akkor is „szemmel tartja”, ha az kimozog a látómezőből – hiszen miután az újra a fényképezőgép elé kerül, a „követés” tovább folytatódik. A többi intelligens funkció, mint például az i-Auto, téma felvételi mód, vagy az Árnyékkompenzáló technológia automatikusan állítja be az aktuális felvételi körülményeknek leginkább megfelelő paramétereket.

Mágikus szűrők, maximális kreativitás
A VR-310 a csúcskategóriás Olympus fényképezőgépeken is megtalálható hétféle Mágikus szűrővel rendelkezik, melyek lélegzetelállító speciális effektekkel varázsolják el fotóinkat – a már jól bevált funkciók alkalmazásának minden nyugalmával és biztonságával. A Lágy fókusz, Halszem és a Pop Art szűrők mellett a Punk és az új – a fényes tárgyaknak ünnepi csillogást adó – Csillagfény effekt áll rendelkezésünkre. A kiválasztott hatást a Mágikus szűrő funkció már a fényképezőgépen alkalmazza, így az egyedi fotók készítése gondtalanul, számítógépes utómunkálatok nélkül történhet.

Az Olympus VR-310 ezüst, fekete, piros és lila színekben 39.990.- HUF áron, 2011 januárjától kapható.

Kiemelt jellemzők:

Képminőség

  • 10x optikai zoommal felszerelt, szuper-nagylátószögű (24-240mm*) objektív fantasztikus közeli és csoportképekhez
  • Kiváló minőségű 720p HD videofelvétel hangrögzítéssel
  • 14 megapixel felbontás, mely ideális csúcsminőségű, nagyképernyős filmek felvételéhez, fotókhoz és nyomtatáshoz is
  • Kettős képstabilizátor a bemozdult képek kiküszöbölésére

Használhatóság

  • 3” színes LCD kijelző (230,400 képponttal) a képek egyszerű megkomponáláshoz, és a felvételek visszanézéshez
  • Arcfelismerő és árnyékkompenzáló technológia az emberi arcok egyszerű kihangsúlyozásához
  • Intelligens automatikus (i-Auto) üzemmód és követő AF a könnyű beállításhoz és fókuszáláshoz
  • Témafüggő felvételi módok a speciális körülményeknek leginkább megfelelő beállítások automatikus kiválasztásával (pl.: Tájkép, Éjszakai felvétel funkció)

Kreativitás és sokoldalúság:

  • Mágikus szűrők a fotók kreatív effektezéséhez: Punk, Pop Art, Pin Hole, Rajz, Halszem, Lágy Fókusz, és az új Csillagfény

További kiemelt funkciók:

  • Masszív és attraktív, szupervékony fémházas kivitel
  • [ib] szoftver a felvételek böngészéséhez, rendszerezéséhez, illetve megtekintéséhez a szereplő, hely, terület és esemény alapján.
  • ISO 100 – ISO 1600 érzékenység
  • SDHC memóriakártya kompatibilitás**
  • USB akkumulátor-töltés funkció

* 35mm ekvivalens.
** Az SD az SD Card Association bejegyzett védjegye.

Részletes ismertető

Arcfelismerő technológia
Az emberi arc felismerésére alkalmas technológia, amely főtémaként azonosítja az arcot a kompozícióban. Az arcot automatikusan élesre állítja, és beállítja az optimális expozíciót, így a megfelelő területeken éles, ideálisan exponált kép az eredmény. Az arcfelismerő technológia akár 12 arc megkülönböztetésére képes.

Követő AF
E funkció a mozgó témát automatikusan követi és folyamatosan fókuszban tartja. Így a mozgás ellenére a kép bármikor optimálisan fókuszált és tökéletes expozíciójú lehet. Amennyiben a téma kimozog a látótérből, majd visszatér, a fényképezőgép felismeri, mint témát és tovább folytatja a követést.

Kettős képstabilizátor
A megkettőzött védelemnek köszönhetően a fényképezőgép mozgatásától, vagy a gyorsan mozgó témából adódó elmosódás teljes mértékben kiküszöbölhető. A speciális funkció nagy ISO értéket és a beépített gyro-szenzort használó, CCD-mozgatásra képes mechanikus képstabilizátort együttesen alkalmazza.

HD videofelvétel (720p High Definition)
A nagy felbontású (High-definition – HD) mozgóképfelvétel funkcióval készült filmek lenyűgöző minőségben jeleníthetők meg HD TV-készüléken. A HD videofelvétel 1280×720 képpont felbontással és másodpercenként 30 kép sebességgel készít MPEG-4 AVC/H.264 formátumú kisfilmeket.

i-Auto mód
Az “intelligens-Automatikus” üzemmód kifinomult automatikus szituációfelismerő rendszere a hat leginkább használt témát felismeri és a fényképezőgép beállításait automatikusan a témának leginkább megfelelőre hangolja.

[ib] szoftver
Az [ib] az Olympus legújabb fejlesztésű, integrált fotókereső és rendszerező szoftvere. Általa a képek rendszerezhetők a rajtuk szereplő személy szerint (az új arcfelismerő technológia felhasználásával), helyszín szerint (a GPS alapú helymeghatározó funkciónak köszönhetően), illetve alkalom szerint.

Mágikus szűrők
Segítségükkel speciális effekteket használhatunk közvetlenül a fényképezőgépen: Halszem (csak fotók): a halszem optika különleges hatását érhetjük el, mely teljesen új perspektívákat nyit meg a maga „körülölelő” felvételi képességével.
Pin Hole: csökkenti a periferikus fényt, mintha tűlyukon keresztül látnánk a képet. Ehhez adódik az egyedi színárnyalat, ami titokzatosságot sugalló stílust, vagy olyan portrékat eredményez, mintha elvesztünk volna egy másik dimenzióban vagy az űrben.
Pop Art: fokozza, erősebbé és élénkebbé teszi a színeket, melyekkel jobb hatású fotók készíthetőek, melyek a pop art stílus érzetét fejezik ki.
Punk: a képeket rózsaszín és fekete kontraszttal teszi élesebbé, ezzel punk stílus hatását kelti.
Rajz: olyan érzést kelt, mintha a témát egy művész csupán vonalakkal vázolta volna fel.
Lágy fókusz: lágy tónust, légies, másvilági hangulatot kölcsönöz a képeknek. Olyan megjelenést ad, mintha a képre mennyei fény borítana fátylat, a részleteket, mint például a hajat vagy virágszirmokat azonban nem tompítja.
Csillagfény (csak fotók): a tárgyakon megcsillanó fényt örökíti meg.

Téma felvételi mód
A fotózni kívánt témának leginkább megfelelő felvételi mód kiválasztásával a téma – például tájkép, éjszaka, vízpart és hó, valamint kisállatok – fotózásához ideális beállítások automatikusan kerülnek megadásra.

Árnyékkompenzáló (SAT) technológia
A SAT technológia a sötét képterületek expozíciójának növelését végzi. Egy emberi szemhez hasonlóan működő szenzor a kompozíció sötét részeit (például egy fa árnyékát) meghatározza, majd a fényképezőgép az expozíció beállításait ennek megfelelően módosítja. Az eredmény egy még inkább valósághű és részletgazdag kép.