Magyar siker a Sony fotóversenyén

0

Csoboth Edina: Punk City

Az Idei Sony World Photography Awards nemzetközi fotópályázatra 148 ország több, mint 51 ezer pályaműve érkezett. A versenyt tíz kategóriában rendezték, melyek közül a Fashion (Divat) fotók „csatájában” magyar első hely született. A kategória győztes műve Csoboth Edina Punk City című munkája. A magyar nyertes az áprilisi díjkiosztón veheti majd át nyereményét.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Sony World Photography Awards 2011

www.worldphoto.org

Magyar siker a Sony World Photography Awards nemzetközi fotóversenyén. A megmérettetésen 148 ország több mint 51 000 pályaműve vett részt, amelyeket 10 kategóriában díjaztak. A verseny külön érdekessége, hogy az indulók csupán egyetlen pályaművel nevezhettek, amelyek közül a legjobbak a londoni Somerset House-ban kerülnek kiállításra április 26 és május 22. között.

A mai nap, azaz március 22-én tíz különleges tehetséges fotós került ki a 2011 Sony World Photography Awards Open kategóriájának győzteseként. Csoboth Edina divatfotó kategóriában veheti majd át az első helyezetnek járó díjat, ami a nagyhírű szakmai verseny népszerűségén kívül egy profi Sony SLR fényképezőgép felszerelést is jelent számára.

A győztes alkotások – a Sony World Photography Awards Professional nyertes képei mellett – a World Photography Festival keretein belü, a londoni Somerset House-ban kerülnek kiállításra április 26.-május 22. között. A fotók a Winner’s Book kiedványban is szerepelnek majd.

Astrid Merget, a World Photography Organisation kreatív igazgatója hozzátette: “Az “Open” kategóriába nevezett alkotások minden tekintetben felveszik a versenyt a “Professional” szinttel. Kiváló bizonyítékai annak, hogy a hétköznapi ember is képes csodás an komponált, művészi színvonalú képeket készíteni.”  

Tatsuya Akashi, a Sony Europe Digital Imaging üzletágának alelnöke kijelentette: “Az “Open” kategória győztesei rendkívül tehetségesek: nagy örömmel tölt el bennünket, hogy kitartásukat, hozzáállásukat ily módon honorálhatjuk. Bízom benne, tehetségük a következő években további csodás alkotásokban ölt majd testet.”

“Az idei év amatőr versenye során minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy a fotós tehetség nem ismer sem földrajzi sem kreatív határokat” – mondta Joseph Jean Rolland Dubé, alelnök az iStockphoto-tól. Majd hozzátette: “Igazi megtiszteltetés részt venni az új tehetségek felfedezésében.” 

A rendezvény egyik kiemelkedő pontja, amikor a L’Iris D’Or / Sony World Photography Awards Photographer of the Year cím tulajdonosa megnevezésre kerül. A címhez 25,000 USD készpénz és professzionális Sony digitális SLR fényképezőgép jár. Az est csúcspontjaként a “Outstanding Contribution to Photography” cím is átadásra kerül.

148 ország több, mint 51 000 pályaművéből a következők nyerték a versenyt:

  • Action: Chan Kwok Hung (Hong Kong)
  • After Dark: Chumlong Nilkon (Thaiföld)
  • Architecture: Marek Troszczynski (Lengyelország)
  • Arts & Culture: Hubert Januar (Indonézia)
  • Fashion: Csoboth Edina (Magyarország)
  • Nature & Wildlife: Andiyan Lutfi (Indonézia)
  • Panoramic: Wolfgang Weinhardt (Németország)
  • People: Raghuranjan Sarkar (India)
  • Smile: Carlos Henrique Reinesch (Brazília)
  • Travel: James Chong (Szingapúr)