Válassz megfelelő fénymérési módot! Vagy ne?

0

Napjaink fényképezőgépeiben jópár fénymérési mód található, de sokszor nehéz rátalálni a megfelelőre. Ebben próbál segíteni a Photopoly új cikke. A Photopoly.net-en megjelent írás a fénymérési módok útvesztőjében kíván eligazítást nyújtani. Nem foglalkozik a fénymérés alapjával, nem beszél a középszürkéről, csupán azzal foglalkozik, hogy mikor melyik fénymérési módot érdemes választani. A cikkben szereplők szerint így:

  • mátrix, vagy többzónás kiértékelő mérés (Multi-segment, Evaluative): gyors fotózásoknál ajánlott, amikor nincs sok idő állítgatni. Az általános jellegű témáknál jó, ahol sok csúcsfény és sok árnyékos terület is megtalálható.
  • szpot, vagy pont mérés: ellenfényes képeknél javasolja, illetve amikor a főtéma jelentősen világosabb, vagy sötétebb, mint a háttér. Itt tesz említést egyébként a középre súlyozott átlagolásról is, mely a szpothoz hasonló elvű, de a mérés köre jóval nagyobb, mint a szpot esetében.
  • részleges mérés (partial): a cikk szerint a szpot kevésbé pontos változatának fogható fel, nagyjából 10%-os mérési körével. A mérés ez esetben a szpoténál (mely általában a képmező 3-5%-a) nagyobb területen történik, de hasonló elven, vagyis ez esetben is a jelentősen világosabb vagy sötétebb főtémánál alkalmazzuk.

Az érdekes az, hogy igazából nem emeli ki jobban a középre súlyozott átlagoltat. A legtöbb esetben ugyanis a középső fókuszpontot használva inkább ez ad jó eredményt, hiszen a kép szélső régiói kevésbé fontosak egy-egy átlagos kép esetében, vagyis azokat nem is kellene figyelembe venni a fénymérés során. A mátrix illetve kiértékelő mérés akkor sokkal hatékonyabb a középre súlyozottnál, ha nem a középső fókuszpontunkat használjunk (bár vannak fényképezőgépek, amelyek képesek a középre súlyozás bázisát is a használt fókuszponthoz igazítani). Gondolatébresztőnek azonban nagyon jó a Photopoly írása. Ami ugyanis leginkább hiányzik az írásból az az, hogy nincs tökéletes fénymérés. Valójában szinte felesleges a fénymérési módokkal kísérletezgetni, sokkal gyorsabb és célravezetőbb lehet a szükséges expozíció kompenzáció kiválasztása. A szpot méréssel mérendő témák messziről felismerhetők, a többire pedig ott van az expozíció kompenzáció. Erre azonban sokkal nehezebb általános tanácsot adni, mint a fénymérési módokra 🙂 Én mindenesetre a középre súlyozott átlagolt és a szpot módokra szavazok, utóbbi speciális megvilágításnál valóban jól jön, a többi viszont csak hókuszpókusz – szerintem. Íme az eredeti cikk: http://www.photopoly.net/how-to-choose-a-metering-mode/