Jöhetnek a 20 Mpixeles kompakt fényképezőgépek

0
2

Bár a megapixel-őrület alábbhagyni látszik, azt azért nem lehet kijelenteni, hogy megállt a felbontásnövelés. A jelenlegi kompakt fényképezőgépek manapság 16 Mpixel felbontásúak, elvétve 18 Mpixeles is találni köztül. A felső határ azonban még odébb van, hiszen a Sharp elkészítette az első 1/2,3″ típusú, 20,15 millió effektív képpont számú CCD szenzorát, mely szinte fizikai módosítás nélkül beépíthető a mostani kompakt fényképezőgépekbe.

Az RJ23G3BA0LT-n a Sharp 1,2 mikronos pixeleket hozott létre, melyek 20%-kal kisebb méretűek az azonos méretű, de 16 Mpixeles szenzorok pixeleinél. A Sharp egyedi fénygyűjtő technikája és a csökkentett pixeltávolság egyaránt lehetővé teszik, hogy ugyanúgy 105mV-os érzékenysége legyen az új szenzornak, mint a gyártó már piacon lévő 16 Mpixeles, 1/2,3″-os szenzorának.

A HD videófelvételek készítésére is alkalmas szenzor mérnöki mintáit e hó végén kezdik szállítani, a tömeggyártás augusztusban kezdődhet. A 20 Mpixeles kompakt fényképezőgépek ezek alapján jövő év elején jelenhetnek meg.