Hemző Károly-díj

0

Hemző Károly özvegye, Lajos Mari a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban tartott sajtótájékoztatón jelentette be a 2012-ben elhunyt fotográfus emlékére alapított Hemző Károly-díj létrejöttét.
Az új fotográfiai elismerést minden évben Hemző Károly születésének évfordulónapján, június 11-én hirdetik ki. A díjazott fotós emlékplakettet, pénzbeli támogatást, valamint kiállítási lehetőséget nyer a Magyar Fotográfusok Házában.

A pályázatra ez évben május 1. és május 10. között lehet nevezni minőségi kollekcióval, melyet a Hemző Károly-díj weblapján lehet majd feltölteni. Érdemes tehát már most beírni naptárunkba, vagy beállítani okostelefonunkon az emlékeztetőt.

A Hemző Károly-díjat évente egyszer ítélik oda a művész születésnapján, június 11-én, a pályamunka kiállításának megnyitóján. A díj egy Hemző Károly-emlékplakett és a Kuratórium által meghatározott, a pályázatban kiírt pénzösszeg, illetve kiállítási lehetőség biztosítása a Magyar Fotográfusok Házában.

A díjat az a 35 év alatti magyar (határon túli és anyaországi) fotográfus nyerheti el, aki szellemiségében és a szakmai minőségben Hemző Károly munkásságához méltó műveket hozott létre a kiírást megelőző évben. A díj kollekcióra – maximum 25 db –, illetve egyetlen képsorozatra – maximum 12 db – is megítélhető. A zsűri olyan fotográfiákat vár, amelyek Magyarországon vagy magyar lakta területeken készültek a mindennapi életről, a művészet, tudomány, sport, szabadidő, a privát élet történéseiről.

A pályázat formája: kurátori vagyis meghívásos és nyílt pályázat. A kuratórium és TT tagjai egyenként maximum három főt javasolhatnak díjazásra.

A nyílt pályázat képeit első alkalommal 2014. május 1. és május 10. között lehet feltölteni a Hemző-díj számára létrehozott netes felületre. A részletekről később olvashatnak.

A végső döntést a kuratórium hozza meg 2014. május 25-ig.
Az első évben a beadás határideje: 2014. május 10.

A kuratórium elnöke Hemző Károly özvegye, Lajos Mari, titkára Szarka Klára, az életmű szakmai gondozója. Tagjai Salvarani Zsófia, Korniss Péter és Bánkuti András.
A Tanácsadó Testület állandó tagjai: dr. Lengyel Beatrix, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának vezetője, a FSZEK Budapest Gyűjteményének vezetője, Sándor Tibor és a Magyar Sportmúzeum igazgatója, dr. Szabó Lajos. A Tanácsadó Testület egy-egy évben ideiglenes tagokkal egészül ki, első alkalommal Cseke Csilla, az MTI-Fotó szerkesztőségvezetője, illetve Barakonyi Szabolcs, az Index fotórovatának vezetője vállalta a megbízást.