Toshiba HDR szenzor

0

A Toshiba korszakalkotó technológiával készítette el TCM3211PB típusú CMOS képérzékelőjét, amelynek érdekessége, hogy közvetlen HDR képet képes rögzíteni. Ez lehet az egyik mód korunk szenzorainak legfőbb gyengeségét leküzdeni: a kis dinamika átfogást.

A módszer nagyjából hasonló a fotósok között előszeretettel alkalmazott HDR technikához, amelynek során különböző expozíciókkal készített fotókból kompozit képet alkotnak valamilyen szoftveres segítséggel. A TCM3211PB különlegessége, hogy ehhez nincs is szüksége egynél több expozícióra, ugyanis egy expozíció alatt elkészíti a HDR képhez szükséges eltérő zársebességgel készült alapképeket. Ehhez különleges elektronikus zárat és váltott soros kiolvasás alkalmaz, a végső képhez pedig ezen részképekből kinyerhető információkat használja fel, minderre pedig másodpercenként 60 kép sebességgel képes az új szenzor. A HDR technikának köszönhetően akár 108 dB dimamikaátfogás is elérhető.

A Toshiba TCM3211PB már tömeggyártásban van, igaz, egyelőre csak VGA felbontással készül, de akár az is elképzelhető, hogy komolyabb számítási kapacitású processzorral nagyobb felbontásban is megalkotható lesz még videófelvételhez is.

Megnyugtatásul közöljük, hogy mindez nem áprilisi tréfa.