Lytro Illum

0

A teljesen egyedi digitális fényképezőgépéről megismert Lytro cég bejelentette legújabb Light Filed Cameráját, az Illumot. Az amerikai gyártó a korábbi optikai elképzelésektől gyökeresen eltérő felfogásban készíti gépeit, melynél utólag, szoftveresen állíthatjuk be az élességet a fényképen. Az Illum is ugyanebben a szellemben készült a korábbi modellt alaposan továbbgondolva.

Teljesen áttervezték a külsőt, mely modern, kissé szokatlan, de mégis fényképezőgépekre emlékeztető jegyeket kapott. A korábbi „gyermek kaleidoszkóp” kinézett helyett, egy markolattal, hagyományos kezelőszervekkel, dönthető, 4″-os kijelzővel és kényelmesen alátámasztható objektívvel ellátott gépet kapunk.

A szenzor méretét 1/3″-ról 1″-ra (13,2 x 8,8 mm) növelték, melynek felbontását nem megapixelben, hanem megarayben mérik. Ez esetben 40 megarayt kapunk az előd 11 megaray felbontását túlszárnyalva. A korai modellnél ez 540 x 540 pixeles publikálható képméretet jelentett.

Elejére egy 8x-os optikai zoomos (30-250 mm ekv.), a teljes tartományban 1:2,0 fényerőt adó objektív került. Mivel az automata élességállítás ennél a gépnél értelmezhetetlen fogalom, akár 0 cm-es makrókat is készíthetünk bármilyen gyújtótávolság mellett. A záridő legfeljebb 1/4000 mp lehet.

A gép tetejére vakupapucs is került, melyre a gyártó ígérete szerint minden ismertebb vakumárka csatlakoztatható. Oldalára SD kártyafoglalat és USB 3.0 kimenet került.

A készülék nem lesz kicsi és könnyű. Méretében inkább a tükörreflexes, vagy komolyabb MILC gépeket idézi. A 86mm x 145mm x 166mm-es mérethez 940 grammos tömeg társul.

Az Illum nem csak fényképezőgép, de szoftver platform is, számtalan lehetőséggel. Az expozíció után a beépített szoftverben adhatjuk meg a kép fontosabb tulajdonságait, mint az élesség helye, döntés, perspektíva eltolás, és mélységélesség. Ezek segítségével 3D hatású képek is létrehozhatók. A kezelés a mobiltelefonokat idéző érintőképernyővel történhet, mely dönthető kivitelű. A Wi-Fi funkció segítségével a kész képek azonnal megoszthatók az ismertebb közösségi weboldalakon.

A Lytro Illum júliusban kerül forgalomba 1600 dolláros áron, de már most előrendelhető 100 dollárral olcsóbban.

Az elődről írt bemutatónk itt olvasható.