Papp Elek tarolt a világranglistán

0

Ahogy arról már tavaly hírt adtunk, Papp Elek 2013-ban a magyar fotográfusok közül a világon elsőként jutott az Amerikai Fotográfusok Szövetsége által készített Who‘s Who in Photography 2012 ranglistájának élére a nagy méretű fekete-fehér papírképek kategóriában.

A fotóművésznek idén ismét az első helyre sikerült kerülnie e kategóriában, ezen felül azonban a kis méretű fekete-fehér papírképek között is megszerezte az első helyet, valamint több más kategóriában is a világranglistán jegyzik nevét.

További érdekesség egyébként, hogy a nagyméretű fekete-fehér papírképek kategóriában Papp Elek mögött csak Hong Kong-i fotóművészek találhatók, majd a 21. helyezéstől jelennek meg újra európai fotósok nevei.

Örömteli továbbá az is, hogy Papp Elek nem egyedüli magyarként képviseli hazánkat, a magyar fotográfusok közül Bakos Gábor, Barbalics Nándor, Bedi Gyula, Bedő Kornél, Bese Zoltán, Danis János, Géczy Dorottya, Horváth Imre, Imre Levente, Kerekes István, Laki Zoltán, Lángh Gábor, Lőkös Zoltán, Nagy Bertold, Prauda Miklós, Rácz Péter, Schafer András, Szabó Aladár, Szathmári-Király Ádám és Szupkay Ildikó is az elfogadott fotókat benyújtók nevei között szerepelnek, közülük Kerekes Istvánt a Top25-ben is jegyzik a digitális vetített képek kategóriában (Projected Images).

Sajtóközlemény:

Magyar fotóművész duplán világelső a PSA Top-listáján

Múltévi sikere után Papp Elek ismét az Amerikai Fotográfusok Szövetsége (Photographic Society of America – PSA) legjobb 25 fotóművészt felsoroló világranglistája első helyére került a nagyformátumú fekete-fehér papírkép kategóriában. Sőt, az idén még egy kategóriában, a kisméretű fekete-fehér papírképek versenyében is első helyezést ért el és ezzel már háromszoros világelső lett.

A szövetség hivatalos lapja, a PSA Journal most megjelent különszáma ismerteti a világ fotóművészeinek 2013-ban megtartott nemzetközi szalonokon elért eredményei alapján készített ranglistáját (Who’s Who in Photography 2013), amelyben Papp Elek mind a nagy formátumú fekete-fehér papírképek, mind a kisméretű fekete-fehér papírképek kategóriájában pontszámai alapján első helyezést ért el. A fentiek mellett még másik három kategóriában is előkelő helyen szerepel a Top-listán.

A magyar fotóművész újabb kiemelkedő sikere egyáltalán nem tekinthető véletlennek, hiszen a 2002 óta tartó művészi pályafutása során a világ legjelentősebb nemzetközi zsűrizett szalonjain 55 országban több mint 700 díjat nyert. Papp Elek 2011-ben kiérdemelte a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetségtől (Fédération Internationale de l’Art Photographique) a legmagasabb szintű szakmai kitüntetést, az MFIAP (Master FIAP) címet, amit eddig a Szövetség történetében összesen kevesebb mint 200 fotóművész kapott meg. Az elmúlt években már tizenötször került fel a PSA legjobb 25 fotóst felsoroló toplistáira és a magyar fotográfusok közül elsőként két egymást követő évben háromszoros világelső lett, öregbítve hazánk fotográfiai jó hírnevét.