Apad a digitális fényképezőgép piac

0

Komoly ütemben csappant meg az utóbbi időben a digitális fényképezőgépek iránti kereslet. Az egyre jobb kamerával felszerelt telefonok térnyerése miatti kompakt apadást már évek óta ismerjük, de az utóbbi időben a DSLR gépek eladása is jócskán visszaesett, olvasható a CIPA (Fényképezőgép és Képalkotó Termékek Szövetsége) által kiadott összefoglalóból.

A 2014-es év első félévében összesen 19,9 millió digitális gépet értékesítettek, ami mindössze 67%-a a tavalyi első félévben eladott fényképezőgépeknek.

A legnagyobb esést a beépített objektíves kompaktok produkálták, melyekből 39%-kal kevesebb fogyott a tavalyinál. Persze még így is több mint kétszer annyit (13,5 milliót) értékesítenek belőlük, mint az összes cserélhető objektíves fényképezőgépből (6,4 millió), de előnyük rohamosan csökken.

Az év első felében csökkent a kereslet a digitális tükörreflexes gépek iránt is, mégpedig 21%-kal a tavalyi adathoz képest, ami nem kis visszaesés. Egyedül a MILC-ek eladása növekedett, közel 13%-kal. Ezzel azonban még nem érték be a DSLR-eket, hiszen azokból idén eddig 4,9 millió fogyott, míg MILC-ből 1,5 milliót értékesítettek világszerte, de ha az előbbi szegmens ilyen mértékben apad, utóbbi pedig növekszik, akkor néhány éven belül fordul az arány.

A legserényebb digitális fényképezőgép vásárlók továbbra is a japánok, akiknél a kompaktok és a DSLR-ek esése sem volt olyan nagy mértékű mint a világátlag. A MILC gépek menetelése viszont csökkenni látszik a szigetországban, hisz mindössze 2,5%-ot javítottak. Így is Japánban fogy a rendszerkompaktokból a legtöbb.

A MILC divat újabban Európában tombol a legerősebben, ahol majdnem 29%-os volt az előretörésük tavalyhoz viszonyítva. Ennek a DSLR-ek itták meg a levét, melyek földrészünkön közel 34%-os visszavonulót produkáltak.

A legnagyobb hátraarcot gépeladásból az amerikaiak csinálták. Náluk majdnem fele annyi fényképezőgép fogyott, mint tavaly. Kompaktokból alig több mint a felét adták el (52%), és DLSR-ből, valamint MILC-ből is átlag alatti volt a kereslet, igaz az utóbbi még így is majdnem 8%-kal tudott erősödni.

Ázsia Japánon kívüli része kitart a tükrös gépek mellett, legalábbis annyiban, hogy a DSLR-ek csak 4%-os visszaesést produkáltak. A rendszerkompaktok viszont több mint 10%-kal javultak, egyéb kompaktból pedig a világ átlagával együtt vonulnak: a tavalyi 61%-a fogyott.

Összességében az eladásokat jelenleg Ázsia és Japán húzza, bár mindkét helyen csökkenőben van a kereslet. Európa nagyjából a világátlagnak megfelelően teljesít, élénk érdeklődéssel a MILC-ek, és gyengülő lelkesedéssel a DSLR-ek iránt. Amerikában jelenleg nagyon nem menő kompakt vagy DSLR fényképezőgépet venni, egyedül a rendszerkompaktok tudtak némi növekedést produkálni.