Gyönyörű világunk fotókiállítás

0

Magyar nyertese is van az Our world is beautiful című nemzetközi fotópályázatnak, amelynek 130 legjobb képéből tegnap nyílt kiállítás a Duna Plazában.

A kiállítás 2015. október 15-ig tekinthető meg, a nyertes képekből pedig blogunkban is átadunk egy csokorra valót.

Sajtóközlemény:

Hazai elsőség a Cewe „Our world is beautiful – Gyönyörű világunk” nemzetközi fotópályázaton

A legjobb képek október közepéig megtekinthetők a Duna Plazában

Budapest, 2015. szeptember 15. – Az egyik legnagyobb nemzetközi amatőr fotópályázattá nőtte ki magát a Cewe „Our world is beautiful – Gyönyörű világunk” megmérettetés, amelyre Európa 24 országából több mint 94 000 kép érkezett. A beküldők közül a magyarok voltak a legaktívabbak: a fotók mintegy egyharmadát, azaz 30 000 képet innen töltötték fel! A sportkategória győztese a békési Pusztai Gábor Máté „Utolsó menet” című képe, valamint az első 100 fotó között további 24 magyar alkotás található, amelyek a többi díjazottal egyetemben október 15-ig megtekinthetők a Duna Plaza bevásárlóközpont három szintjén rendezett ingyenes kiállításon.

„Ma már mindenki folyton kattint, szelfizik, megörökít minden várt és váratlan pillanatot, amely hatással van az egész fotós közegre és szakmára” – boncolgatta a népszerű tévés személyiség, Ada és Süveg Áron, a sport és urban fotóiról közismert fotóművész a Cewe „Our world is beautiful – Gyönyörű világunk” fotópályázat legjobbjaiból rendezett kiállítás megnyitóeseményén a Duna Plazában.

Lezárult ugyanis az Európa 24 országában meghirdetett Cewe „Our world is beautiful – Gyönyörű világunk” amatőr fotópályázat, amelyre minden várakozást felülmúlóan több mint 94 000 alkotás érkezett. Ez azt jelenti, hogy az előző alkalomhoz képest megduplázódott a beküldött képek száma, így az immár harmadik alkalommal kiírt megmérettetés az egyik legnagyobb nemzetközi fotópályázattá nőtte ki magát. Az összes ország közül a magyarok voltak a legaktívabb résztvevők: a képek mintegy egyharmadát, azaz 30 000 alkotást hazánkból töltöttek fel! Ez a népességarányokat tekintve még nagyobb eredmény, hiszen olyan nemzeteket előztünk meg, mint Németország, Franciaország, vagy Lengyelország.

A szaktekintélyekből, fotóművészekből és újságírókból álló szakmai zsűrit is nagy kihívások elé állította a hat – emberek, építészet, közlekedés és infrastruktúra, sport, tájak, valamint természet – kategóriában meghirdetett verseny, amelynek során összesen több mint 25 millió forint értékben díjazták a legjobb alkotásokat. „Az érdeklődés egyszerűen fantasztikus volt. A beküldött fotók minősége zömében kiemelkedő – résztvevőink a fotózás mámorában élnek. A felvételek a fényképezésben rejlő lehetőségek sokszínűségéről tanúskodnak. Megmutatják, hogyan érhető el a lehető legnagyobb képi hatás egyszerű, de következetesen alkalmazott stíluseszközökkel, és hogyan lesz az egyes képelemekből beszédes egész, vagy hogy éppen milyen kontrasztos drámai hatás érhető el fekete-fehér felvételekkel” – állapította meg Dr. Rolf Hollandert, a Cewe igazgatósági elnöke, a zsűri tagja.

Idén először odaítélték a Cewe Photo Award díjat is, amelyet az Emberek kategóriában győztes lengyel Agnieszka Gulczyńska nyert el „Just be with me” című képével. Megkapó képe egy kisfiút ábrázol, aki kutyáját átölelve egy tóparton ülve a lemenő napba néz. Az alkotás mesterien szimbolizálja a „Gyönyörű világunk” pályázat gondolatiságát, az emberiesség, partnerség, boldogság, barátság és jövő fogalmát.

A sport kategória győztese a magyar Pusztai Gábor Máté lett „Utolsó menet” című képével, aki szegedi pedagógiai asszisztens állása mellett szabadidejében az egyik megyei hírportálnak készít képeket. „A fotó egy békéscsabai küzdősport gálán készült. A fényviszonyok elég gyengék voltak, ezért egy fix 50 mm-es 1.4-es objektívet használtam. A ring-sarokban néha ugyanolyan izgalmas dolgok történnek, mint a küzdelem során. Az edző karakteres arca és a fiú alázata nagyon megfogott. Szerettem volna megmutatni azt az intim kapcsolatot, ami edző és tanítványa között van. A menet számát jelző táblát mindenképpen bele akartam komponálni a fotóba és szerencsére sikerült is” – mondta a büszke nyertes, akinek munkáját egy értékes fotós tanulmányúttal és mintegy 450 ezer forint értékű fotófelszereléssel díjazták.

„Egy lengyelországi hegységben szeretnék fotózni a nyereményből. Ne kérdezzék a nevét, nem tudom kimondani. De nagyon boldog vagyok, hogy teljesülhet az a vágyam, hogy eljussak oda” – árulta el Ada kérdésére Pusztai.

„Büszkék vagyunk a pályázat sikerére, és arra, hogy hazánk ilyen jól szerepelt, hiszen az első száz fotó között 25 magyar alkotás található! A legjobb 130 képből összeállított ingyenes kiállítás egészen október 15-ig megtekinthető a Duna Plaza bevásárlóközpont három szintjén, amelynek látogatóit minden szombaton további szórakoztató fotós aktivitással, valamint a gyermekeket a Cewe „így látom magam 10 év múlva” gyermekrajzpályázattal is várjuk” – emelte ki Zoboki Zoltán, a Cewe Magyarország ügyvezető igazgatója.