A Gyönyörű világunk fotópályázat nyertes képei

0

Nemrég zárul a CEWE – Our world is beautiful című nemzetközi fotópályázata, amelynek díjazottjai között magyar fotós is megtalálható. A Duna Plazában nyílt kiállításon mintegy 130 remek fotó tekinthető meg, mi most a hat kategória nyertes képeit mutatjuk meg, egy kis ismertetővel fűszerezve.

GB-BE-architecture-122511
Építészet kategória Devid Camerlynck (Belgium) Stairways to heaven
Tökéletesen komponált, visszafogott színvilágú és a tekinteteket magába szippantó kép. Maga a formai struktúra is azonosul a kép témáját adó csigalépcső díszes alakzatával. A fehér lépcsőfokok a fény és a különböző megvilágítás hatására olyan dinamikus nézőpontba helyezi a képet, amely áttöri a kép felépítésének egyhangúságát. A korlát művészi lendülete és hajlatai kitűnő kontrasztot alkotnak a lépcsők sarkaival - színvilágban is.
AT-SK-landscapes-56980
Tájak Adam Kováč, Szlovákia 2+2
A kép ragyogó példa arra, hogy minimalista eszközökkel is lehet komoly hatást elérni. A képet a bal alsó és a jobb felső repceföldek sárga sávja zárja vizuális keretbe. A két fához és a két kerékpároshoz hasonlóan a kép kettős élét is megadja. Az átlós, zöld földsávok a másik sávval szintén együtt adja a kép ritmusát. Ehhez a képhez sem hozzátenni, sem belőle elvenni nem lehet semmit. Minden a helyén van. Egy alapjaiban kevésbé feltűnő motívum a fotós szemén keresztül válik különlegessé – egy, a világunk esztétikai gyönyörűségét kifejező szimbólummá.
DE-DE-nature-10256
Természet kategória Murat Ertem, Németország Begegnung
A világ globális szépsége és a természet különlegessége az egyszeri, fontos pillanatokban nyilvánul meg legjobban. Egy ilyen pillanatot örökített meg Murat Ertem is: a két madár vörös lába és csőre a felkiáltójel a képen. A fotó hatását, törékenységét, de mozgalmasságát is a darvak mozgása ábrázolja. Ezt a formai könnyedséget emeli ki az előtérben elhelyezkedő fűcsomó, és az egész kép szürke-fehér tónusa. Egy ilyen kép elkészítéséhez a rengeteg türelmen kívül nem csak fotós, de az állatok viselkedését is ismerő szakmai tudás is szükséges.
PL-PL-people-71748
Emberek kategória/ CEWE Photo Award Díj Agnieszka Gulczyńska, Lengyelország Just be with me..
A kép emocionális mélységével vívta ki a zsűri csodálatát. A fotón látható kisfiú, ahogyan a lenyugvó nap fényben, kutyáját átölelve ül a tóparton, mesterien szimbolizálja az emberséget, a partnerséget, békét, szerencsét, barátságot és a jövőt. A kép a „Gyönyörű világunk" tökéletes kifejezése. Az előtérben elhelyezkedő két főszereplő élessége, és az őket körülvevő életlen háttér teszi különösen plasztikussá a fő motívumot, kihangsúlyozza az érzékeny ölelést, amelyet a naplemente meleg fénye koronáz meg.
HU-HU-sport-56533
Sport kategória Pusztai Gábor Máté, Magyarország Az utolsó menet
A kép szokatlan nézőpontból mutatja be edző és tanítványa kapcsolatát. A kép felépítése klasszikus háromszög kompozíció: a lesütött szemű tanítványához beszélő edző, a kép alsó részéből tekintetét a bokszoló irányába emelő asszony. Az edző testtartását és mondandóját a testhelyzet, a beállítás és a bokszoló felé nyújtott, megvilágított kar támasztja alá. Az egész jelenetet, mint elmosódott keret, a boksz ring ritmikus korlátja határolja be. Az életlen, de mégis olvasható tábla a háttérben jobb oldalon időben is elhelyezi a képet – a harmadik menet következik, azaz még minden nyitott. A kép a történet egy emocionális pillanatát ragadta meg. A kép elemei adják az elbeszélés összességét, a fekete fehér színvilág pedig a kontraszttal teli drámát ábrázolja. A kép a békéscsabai Fight Night 3 gálán készült, a fotón Hricsovinyi Károly edző és tanítványa Papp József Bálint szerepelnek.
GR-GR-transportandinfrastructure-65193
Közlekedés és infrastruktúra Thomas Pedersen, Görögország The Ice Man
Tökéletes beállítású és megvilágítású fotó, a kép ereje egyrészt a helyzet komikumából, másrészt a fényviszonyokból adódik. Egy ennyire feldíszített fagylaltárus, a majdnem teljes éjjeli sötétségben, a kivilágított, öreg házakkal a háttérben - egészen különös pillanatot tár elénk. Vajon reménykedik az árus, hogy valaki még vásárol tőle? Amennyire hétköznapi a történet, annyira lesz különleges a fények hatására. Szinte megrendezettnek tűnik a felvétel, ha a férfi testtartása és tekintete nem utalna arra, hogy ez egy tökéletesen elkapott pillanat. A fotópályázat további 1000 remek fotója online megtekinthető a pályázat oldalán: http://palyazat.fotokonyv.hu/beautiful-world-2014/hu/winners