Megnyílt a budapesti WPP 15

0

Ma délután Révész Tamás szervező és Korniss Péter fotográfus beszédeivel megnyitották a Néprajzi Múzeumban a 2015-ös World Press Photo pályázat díjnyertes képeiből összeállított kiállítást. Tavaly az emberi faj ismét kitett magáért és bőségesen szállította a fotóriporterek számára a témákat. Háború és pusztítás amerre csak nézünk, a szomszédos Ukrajnától, a már-már közelinek tűnő Szírián keresztül az ebola és a kegyetlenkedő terroristacsoportok sújtotta Afrikáig mindenütt. Persze vannak a fotók között békésebb természetűek is, de ezekről is hamar kiderül, hogy áttételesen az emberi kegyetlenségre akarnak rávilágítani (pl. a Boko Haram által elrabolt iskoláslányok iskolai egyenruháiról készült képek).

Könnyű lenne elítélni pályázat szervezőit vagy a fotósokat, hogy mások nyomorúságán igyekeznek karriert építeni, de ezek nélkül a fotók és az őket készítő, nem ritkán az életüket is kockáztató fotósok nélkül a tíz és százmilliók életét megkeserítő borzalmakról tudomást sem szereznénk.

Ehhez az elszánt és elhivatott fotós közösséghez csatlakozott idén egy külön tárlat formájában egy új hazai fotós közösség a Pictorial Collective. A 11 fotóriportert (Bácsi Róbert László, Darnay Katalin, Ferenczy Dávid, Hajdú D. András, Mártonfai Dénes, Mohai Balázs, Móricz-Sabján Simon, Pályi Zsófia, Stiller Ákos, Urbán Ádám és Végh László) tagjai közt tudó csoport célja, hogy egymást inspirálva, egymást segítve dolgozhassanak saját projektjeiken. A harmincas éveikben járó fiatal, de már többszörösen díjazott fotóriporterek, fotósok a mai magyar társadalom problémáinak, illetve a társadalom egyes csoportjainak bemutatása mellett a világ számos pontjáról is hoztak kiváló sorozatokat, így az emeleti díszteremben kiállított képek tökéletesen kiegészítik nemzetközi válogatást.

A rengeteg friss kép mellett az igazi szenzáció mégis egy kis sarokba lett eldugva. A 60 éves World Press Photo a hazai szervező kérésére a Budapesti kiállítás rendelkezésére bocsátott egy közel negyven képes válogatást az elmúlt 60 év nyertes fotóiból. Többségük már szinte beleégett a tudatunkba, mint például a Tienanmen téri tankokat megállító egy szem tüntető, vagy a napalm támadás után menekülő meztelen kislány képei, de így egyben, főleg a háttérinfomációkkal együtt döbbenetes áttekintést adnak az elmúlt 60 év történelméről. A World Press Photo idei nyerteseit több, mint 100 helyen mutatják be a világban, de ez a válogatás csak Budapesten látható. Érdemes megnézni.

Válogatás a WPP nyertes képeiből 1956-tól 2013-ig

A kiállítás október 25-ig látogatható a Néprajzi Múzeumban.