Nikon D5

0

A Nikon Las Vegasban mutatta be a sajtó képviselőinek és a fotósoknak a legújabb csúcs tükörreflexes fényképezőgépét, a D5-öt.

A sokat pletykált full-frame szenzoros DSLR fejlesztéséről még novemberben tájékoztatta a nagyközönséget a Nikon, de akkor természetesen semmi konkrétum nem hangzott el. Ma azonban végre lehullt a lepel az új zászlóshajóról.

A gépbe új fejlesztésű, 20,8 Mpixel felbontású CMOS szenzort építettek, amely igen gyors kiolvasási sebességű. Az érzékenység ISO100 és ISO102400 között 1/3 Fé lépésekben változtatható, de kiterjeszthetjük ISO50-re, vagy akár ISO3.280.000-ig (Hi.5).

A gyors szenzornak, az igen masszív és gyors tükörnek, valamint a fürge zárszerkezetnek köszönhetően sikerült elérni 12 kép/mp sorozat sebességet, igazán minimális kereső sötétedéssel. A gyors és nagy kapacitású puffer 200 RAW kép tárolását teszi lehetővé, így egyhuzamban akár ilyen hosszúságú sorozatot is készíthetünk, gyors memóriakártyával pedig még ennél is többet.

A Nikon D5 teljesen új fókuszrendszerrel is büszkélkedhet. A Multi-CAM 20K AF rendszer 153 AF pontot tartalmaz, 99 keresztszenzorral. Ebből 55 választható, 35 keresztszenzorral, 15 pedig akkor is működőképes, ha f/8 fényerőt alkalmazunk (pl. egy f/4 fényerejű teleobjektívet 2×-es telekonverterrel). A fókuszpontok mindegyike -3 Fé, a középső pedig -4 Fé érzékenységű!
A sajtótájékoztató során Matthias Hangst szabadúszó fotós a gép AF rendszerét egyszerűen a valaha készült legjobb AF rendszernek titulálta, a követő AF pedig a kiszámíthatatlanul mozgó témákat is képes lekövetni.

Megújult az LCD is, amely ugyan maradt 3,2″ képátlójú, felbontása azonban 2,359 millió képpontra hízott. Ahogy a D4s, úgy a D5 is kínál CF és XQD kártyafoglalatot, igaz, külön lesz dupla CF foglalatos és külön a dupla XQD foglalatos változat.

A Nikon D5 UltraHD videófelvételre is képes, méghozzá 30, 25 vagy 24 kép/mp képfrissítéssel is.

A Nikon D5 főbb jellemzői:

 • Képérzékelő: 20,8 Mpixel, full-frame CMOS
 • Érzékenység: ISO100-102400 1/3 Fé-enként, kiterjeszthető ISO50-3.280.000-re
 • 153 pontos AF rendszer, ebből 99 keresztszenzor, ebből 55 fókuszpont, 35 keresztszenzoros választható
 • pentaprizmás kereső
 • 400 ezer expozícióval tesztelt zárszerkezet
 • 12 kép/mp sorozat követő AF-fel, 14 kép/mp fix fókusszal és felcsapott tükörrel, akár 200 RAW képig
 • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
 • RAW formátum támogatása
 • LCD: 3,2″ 2,359 millió képpont
 • UltraHD videórögzítés (30 kép/mp)
 • SDXC vagy XQD kártyahely (két külön változat lesz kapható)
 • Li-ion akkumulátor
 • Hi-Speed USB2.0 és HDMI csatlakozás

Sajtóközlemény:

Játsszon nagyban a fényképezési lehetőségekkel a D5 készülékkel – a Nikon új D-SLR csúcsmodelljével

Amszterdam, Hollandia, 2016. január 5.: A Nikon bemutatja a vadonatúj D5-öt, azt az FX-formátumú digitális tükörreflexes fényképezőgépet, amely lenyűgöző erőt és a precizitást kínál a profiknak és a kompromisszumot nem tűrő amatőröknek. Akármilyen messzire is tud szárnyalni a képzelet, ezzel a fényképezőgéppel még tovább juthat.

A D5 mindennel el van látva a lenyűgöző képek elkészítéséhez, a legnehezebb fotós feladatok megoldására is készen áll. A fényképezőgép következő generációs, 153 pontos AF-rendszere kivételesen széles lefedésű, akár egy versenyt, akár egy vörös szőnyeget fotóznak vele. A Nikon történelmének legmagasabb kibővített érzékenységével valóban lehetővé válik a szemmel már nem láthatók megörökítése. És a határokat ostromolni szerető videósok számára a D-videó már 4K UHD (Ultra High Definition – rendkívüli nagy felbontású) videókat is tud rögzíteni csak a fényképezőgépet használva.

Dirk Jasper, a Nikon Europe professzionális termékekért felelős menedzsere szerint: „A D5 minden eddiginél jobban kitolja a képrögzítési és tartóssági korlátokat. Amikor a fotózás során extrém felvételi körülmények közé kerül – amikor csak egy esélye van a kép elkészítéséhez –, ez a fényképezőgép helyt fog állni. A D5 képalkotási teljesítménye lenyűgöző, és a különböző területeken dolgozó profik kihasználhatják a fényképezőgép továbbfejlesztett ergonómiáját és bővített munkafolyamatait. Ezek a fejlesztések mind a fotósok visszajelzései alapján valósultak meg, és erősen csökkentik a profi fotós szakmában előforduló stressztényezőket.”

Főbb jellemzők

Következő generációs AF: lenyűgöző 153 élességponttal és 99 kereszt típusú érzékelővel. Az automatikus élességállítás gyenge fényviszonyok mellett is jól teljesít a –4 Fé értéket elérő rendkívüli érzékenységgel (ISO 100, 20 °C esetén). Jól érzékeli a széleken található témákat, és a függőleges irányú fényképezés is sokat javult az élességállítási terület széle körül található kereszt típusú érzékelők révén. Az új AF ASIC egységnek köszönhetően az automatikus élességállítás mindig maximális számítási teljesítményhez jut.

Új fénymérő és képérzékelők: a vadonatúj 20,8 megapixeles FX-formátumú CMOS-képérzékelő és a 180 ezer képpontos RGB-fénymérő-érzékelő kivételesen pontos témafelismerést és képrészletességet nyújt. A tónusátmenetek teltek és pontosabbak, és az új EXPEED 5 képfeldolgozó rendszerrel a képminőség példátlanul magas a teljes normál ISO-tartományban.

Teljesítmény és precizitás: sorozatfelvétel AE/AF-követéssel akár 12 kép/mp sebességgel, felcsapott tükörrel pedig akár 14 kép/mp mellett. Az AF-követés és a kereső tisztasága lényegesen javult a gyors, előre nem kiszámítható mozgások követéséhez.

Nagy teljesítményű átmeneti tároló: akár 200 NEF- (RAW) vagy nagyméretű JPEG-képet rögzíthet egyetlen nagy sebességű sorozatban – például egy 100 méteres gyorsfutás döntőjét úgy, hogy nem kell levennie ujját a kioldógombról.

Lélegzetelállító érzékenység – az éles napfénytől a csillagászati szürkületig: bármire képes lehet a 100-tól 102 400-ig terjedő ISO-tartománnyal, amely a Hi 5 beállítással akár ISO 3 280 000-ig is kibővíthető. Kivételesen tiszta eredmény a teljes normál ISO-tartományban.

Nagy felbontású 4K/UHD-videók: 4K (3840×2160 képpontos) videók rögzítése 30p/25p/24p sebességgel, a legjobb képminőség érdekében képpontonkénti natív pixelkivágással. Teljes HD- (1080p) videók rögzítése akár 50p/60p sebességgel, többféle formátumban.

Nagy sebességű képrögzítés és négyszer gyorsabb adatátvitel: lényegesen gyorsabb munkafolyamatok az új dupla XQD-kártyanyílással, új USB 3.0 port a nagy adatmennyiségek nagy sebességű átviteléhez, és négyszer gyorsabb vezeték nélküli és kétszer olyan gyors Ethernet-kapcsolat.