Nikon firmware trio

0

Ha kicsit lassan is, de elkészült annak a három tükörreflexes fényképezőgépnek a CFexpress támogatást hozó firmware-e, amelyek még 2016-ban illetve 2017-ben jelentek meg, s amelyek XQD kártyafoglalattal rendelkeznek.
A Nikon D5, D850 és D500 firmware frissítései azonban nem csak a CFexpress kompatibilitást kínálják, íme:

A Nikon D500 C1.20-as firmware-e az alábbi módosításokat lépteti életbe:

 • Támogatottá váltak a (B típusú) CFexpress kártyák. További információkért látogasson el a Nikon tartózkodási helye szerinti, terméktámogatást nyújtó weboldalára
 • Megoldották azt a problémát, amelynek következtében vakus fényképezéskor az EGYÉNI BEÁLLÍTÁSOK MENÜ e3 Egyéni beállításának (Expozíciókompenz. vakuhoz) Teljes kép és Csak a háttér beállítása is a Teljes kép beállítással elérhető eredményt hozta létre.

A „C” firmware 1.00–1.12-es verzióinak frissítése 1.20-as verzióra:
A frissítést kétszer kell végrehajtania. A másodszori frissítést követően zárul le a firmware frissítésének folyamata.
Az első frissítés során előfordulhat, hogy a fényképezőgép a következő üzenetet jeleníti meg: „A frissítés nem sikerült. Forduljon hivatalos Nikon szervizhez.” Az üzenet tartalmától függetlenül hajtsa végre a második frissítést.
A második frissítés végrehajtása
Hajtsa végre „A fényképezőgépen futó firmware frissítése” rész 5–7. lépését.
Megjegyzés a második frissítéshez
Felhívjuk a figyelmét a következőkre: előfordulhat, hogy az első frissítés során a firmware verziószáma nem módosul. Amennyiben a firmware verziószáma módosult, a „Frissítés?” párbeszédablak „Aktuális” és „Új” mezőjében azonos verziószám jelenik meg, ellenkező esetben a két verziószám eltérő lesz.
A firmware verzió mindkét esetben frissítésre kerül, amint végrehajtja a második frissítést.
A SnapBridge alkalmazás nem tud kapcsolódni
Amennyiben a frissítést követően a SnapBridge alkalmazás nem tud kapcsolódni a fényképezőgéphez, akkor lehetséges, hogy nem hajtotta végre a második frissítést.
Ez esetben a BEÁLLÍTÁS MENÜ Kapcsolódás intelligens eszközhöz menüpontjának kiválasztásával jelenítse meg az alkalmazás és a fényképezőgép nevét; ha a Bluetooth ikon nem villog a kijelzőn, a frissítést ismét el kell végeznie.

A Nikon D850 C1.20-as firmware-ében az alábbi változások jönnek:

 • Támogatottá váltak a (B típusú) CFexpress kártyák. További információkért látogasson el a Nikon tartózkodási helye szerinti, terméktámogatást nyújtó weboldalára.
 • A b6 Egyéni beállítás (Középre súlyoz. mérőmező) alapbeállítása ⌀8 mm-ről ⌀12 mm-re módosult.
 • Az alábbi problémákat javították ki:
  – Amikor a felhasználók az objektív rekeszállító gyűrűjét a maximális rekeszre állítva fényképeztek olyan nem-CPU objektívvel, amelynek adatait megadták a BEÁLLÍTÁS MENÜ Nem-CPU objektív adatai menüpontjában, a fényképezőgép esetenként nem a helyes rekeszértéket jelezte ki a monitoron, illetve nem a helyes rekeszértéket rögzítette az Exif rekeszérték mezőjében, amikor a FÉNYKÉPEZÉS MENÜ Néma élő nézet fényképezés menüpontjának Be (2. mód) beállítása volt érvényben.
  – Amikor videó élő nézetet továbbítottak HDMI-n keresztül külső felvevőkészülékre, a fényképezőgép monitorján látható R és L hangerőjelzők a HDMI eszköz jelzőihez képest fordítva helyezkedtek el.
  – Az alábbi feltételek mindegyikének teljesülése esetén néma fényképezés során a kijelző egy része elhalványult:
  ▹ Be (1. mód) beállítást választottak a FÉNYKÉPEZÉS MENÜ Néma élő nézet fényképezés menüpontjában;
  ▹ lassú sorozatfelvétel (CL) kioldási mód volt érvényben;
  ▹ 2 kép/mp értéket adtak meg az EGYÉNI BEÁLLÍTÁSOK MENÜ d1 Egyéni beállításában (CL mód fényképezési sebess.).
  – VR objektív használatakor az alábbi feltételek mindegyikének teljesülése esetén lefagyott a fényképezőgép:
  ▹ bekapcsolták a fénykép élő nézetet;
  ▹ 1,3 mp vagy hosszabb záridőt állítottak be;
  ▹ Be értékre állították a FÉNYKÉPEZÉS MENÜ Hosszú expozíció zajcsökk. menüpontját;
  ▹ a Be (sorozat) vagy a Be (egy kép) beállítást választották a FÉNYKÉPEZÉS MENÜ HDR (széles dinamikatartom.) > HDR mód menüpontjában;
  ▹ az objektív VR kapcsolóját ON (Be) állásba állították.

A Nikon D5 C1.40-es firmware-ével az alábbi módosítások lépnek érvénybe:

 • Támogatottá váltak a B típusú CFexpress memóriakártyák. További információkért látogasson el a Nikon tartózkodási helye szerinti, terméktámogatást nyújtó weboldalára.
 • A felhasználók mostantól kiválaszthatják a gazdagép SSID-azonosítójának sávját (2,4 vagy 5 GHz), amikor a fényképezőgéphez rögzített WT-6 vagy WT-5 vezeték nélküli jeladóval csatlakoznak vezeték nélküli hálózathoz. A sáv szerepel a csatlakozás varázsló hálózatválasztó párbeszédablakában, valamint a kapcsolat létrejöttét követően a Hálózat képernyőn.
 • Kijavítottak egy hibát, amely megakadályozta a normál zárkioldást és hibajelzést okozott, amikor fénykép élő nézetben történő felvételkészítés során az alábbi körülmények mindegyike fennállt:
  – E típusú objektívet és például SB-5000 típusú vakuegységet csatlakoztattak a készülékhez.
  – Az automatikus FP nagysebességű szinkron bekapcsolt állapotában 1/500 mp vagy rövidebb záridőt választottak.
  – Az Egyképes kioldási módot választották, vagy a self_time (Önkioldó mód) beállítás volt érvényben, miközben a c3 Egyéni beállításban (Önkioldó) a felvételek számát 1-re állították.

A firmware-ek frissítéséhez szükséges fájlok, valamint a frissítés menetének részletes leírásai megtalálhatók a hírünk alatt linkelt weboldalakon.