Hivatalosan is megérkezett a Nikon D850

0

Bár a Nikon D850 sajtóközleménye tegnap már kiszivárgott, a hivatalos bejelentés ma reggel történt. De most már végre valóban tényként kezelhetjük, hogy megjelent a Nikon új felső kategóriás full-frame DSLR fényképezőgépe, a Nikon D850.

A 3 évvel ezelőtti D810-et váltó új modellbe 45,7 Mpixel effektív felbontású, hátsó megvilágítású (BSI) full-frame szenzor került, amelynek érzékenysége normál esetben ISO64 és ISO25600 közé állítható 1/3, 1/2 vagy 1 Fé lépésekben, de ki is terjeszthetjük azt lefelé ISO32-ig (1/3 Fé lépésekben), illetve felfelé ISO102400-ig 1 Fé lépésekben.
A fókuszrendszert a gép a csúcsmodell D5-ből örökölte, így a Nikon D5 és Nikon D500 után a Nikon D850 is a 153 pontos AF rendszerrel dolgozik (ebből 99 keresztszenzoros). A középső fókuszpont érzékenysége -4 Fé.


Szintén a D5/D500 modellekből örökölte a váz a hátsó kezelőszervek háttérvilágítását.

Az óriási felbontás ellenére a sorozat sebesség továbbra is remek, sőt, még a D810-hez képest tovább is gyorsult. Alapkiépítésben maximum 7 kép/mp-ig juthatunk el, de az opcionális portrémarkolat használatakor akár 9 kép/mp is elérhető. A videofelvételek felbontása is nőtt, így most már Ultra HD videók is rögzíthetők, illetve van lehetőség FullHD felbontásban 4×-esen vagy 5×-ösen lassított slow-motion felvételek készítésére is.
A pontos fókusz beállítására él kiemelés, a csúcsfények kijelzésére pedig zebra minta rajzolható a kijelzőre. A gép HDMI kimenetén veszteségmentes 8 bites 4:2:2 adatfolyam érhető el.

Vakuval dolgozóknak fontos információ, hogy a fényképezőgépbe nem került beépített vaku, így a vezeték nélküli vakuvezérlésre kiegészítő rádiós jeladóra van szükség. A vakuszinkron ideje viszont maradt 1/250 mp.

Új funkció a fókusz-eltolás sorozat, amely nagy mélységélességű képek készítését teszi lehetővé több kép összeillesztésével (focus-stacking), a gép azonban csak a képeket készíti el (illetve tárolja el külön mappába), de az összeillesztést a fotósnak kell utólag elvégezni (pl. Photoshop-ban).

Új keresőt és új LCD-t is kapott a friss váz. A kereső immár 0,75×-es nagyítású, lefedettsége 100%-os, míg a hátsó LCD 3,2″ képátlójú, mint az elődé, felbontása azonban 2,359 millió képpontos. Emellett újdonság még, hogy a kijelző fel-le dönthető, valamint érintésérzékeny is, amit nem csak LiveView módban, de a menüben is használhatunk.

A korábbi dupla kártyafoglalatos kialakítás megmaradt, de az SD kártyák mellett Compact Flash helyett a jóval gyorsabb XQD médiát támogatja a gép. SD memóriakártyákból akár az UHS-II interfésszel rendelkező kártyák sebessége is kihasználható lesz.

A gép megkapta a legfrissebb SnapBridge támogatás is, így Bluetooth-on és Wi-Fi-n keresztül kapcsolódhatunk a géphez, tölthetjük át a fotókat és távvezérelhetjük is azt.

A Nikon D850 szeptember 8-tól lesz kapható, a váz ára 3.800 euró lesz, AF-S 24-120 mm 1:4G ED VR objektívvel együtt 4.600 eurót kell érte fizetnünk.

A Nikon D850 főbb jellemzői:

 • Magnézium ötvözet váz, időjárásálló szigeteléssel
 • 200 ezer expozícióra tervezett zár (kevlár/szénszálas)
 • 45,7 Mpixel effektív felbontású full-frame BSI-CMOS szenzor (aluláteresztő szűrő nélkül)
 • ISO64-25600 érzékenység 1/3 Fé lépésekben (kiterjeszthető ISO32-ig 1/3 Fé-enként, ISO102400-ig 1 Fé-enként)
 • Három féle RAW felbontás
 • 153-pontos AF rendszer (a D5 modellből)
 • Beépített vaku nincs
 • Elektronikus zár is választható
 • max. 9 kép/mp sorozat sebesség opcionális portré markolattal (nélküle max. 7 kép/mp)
 • Ultra HD videó, 50/60 kocka/mp képfrissítéssel
 • Full HD slow-motion videó
 • time-lapse videókészítés
 • 3,2″-os, 2,359 millió képpontos fel-le dönthető, érintésérzékeny LCD
 • Magyar menü
 • SnapBridge támogatás: Bluetooth és Wi-Fi, képáttöltés és távvezérlés
 • Dupla kártyafoglalat: XQD és SH kártyák számára (utóbbi UHS-II kompatibilis)

Sajtóközlemény:


A kivételes modell megérkezett. Mutassa meg zsenialitását az ultranagy felbontású D850 segítségével!

Hollandia, Amszterdam, 2017. augusztus 24. – A D850 bemutatásával a Nikon a felbontás, sebesség és fényérzékenység tökéletes kombinációját kínálja a teljes képes érzékelőket használó fotósok számára. A stúdióban vagy akár a bolygó legfélreesőbb pontjain is ez az FX-formátumú D-SLR nem egyszerűen csak teszi a dolgát, hanem teljesen új szintre emeli a kiválóságot.

Legyen szó akár a természet, akár profi sportesemények, esküvők, divatbemutatók fényképezéséről vagy videók készítéséről, a D850 megadja a kiélezett versenyhelyzetben dolgozó fotósok számára azt a kreatív rugalmasságot, amely elengedhetetlen a kiváló teljesítményhez. A gyors, rendkívül nagy felbontású FX-formátumú érzékelő 45,7 megapixeles tényleges felbontást használ, amely 45,4 MP felbontású fájlokat eredményez. Az új teljes fedésű chipre integrált lencse kivételes részletgazdagságot és hihetetlen dinamikatartományt tesz lehetővé. A fényképezési sebesség akár 9 kép/mp értékre is növelhető az opcionális MB-D18 Multi Power elemtartó markolattal. A videókészítők most már 4K felbontásban rögzíthetnek teljes képes videókat kivágási tényező nélkül, ez pedig kibővíti a lehetőségek választékát a Nikon fix objektívjeivel végzett fényképezés során. Továbbá 4K felbontású time-lapse videókat is készíthet a fényképezőgéppel.

A nagyobb rugalmasságot biztosító további új funkciók között megtalálható a nagy, a közepes és a kicsi méretű RAW-képek készítése. A Néma fényképezés lehetővé teszi a rendkívül éles, rendkívül nagy felbontású felvételkészítést zárhang nélkül. Élő nézetben Pontszerű AF üzemmód használható a pontos makrofényképezés érdekében. Ez az első olyan D-SLR, amely beépített fókuszsorozat móddal rendelkezik, így kivételesen éles felvételeket készít jelentős mélységélességgel.

Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmarketing részlegének vezetője elmondta: „A D850 által kínált hihetetlen sokoldalúság olyan érzést ad, mintha egyszerre három fényképezőgéppel dolgozna az ember. A D850 kiváló rugalmasságot biztosít a felbontás, a fájlméret, a sebesség és az ISO-érzékenység tekintetében is. Ez a gép okos befektetés azon fotósok számára, akik azt a szabadságot keresik, amellyel kiváló eredményeket érhetnek el kivétel nélkül minden területen.”

A fő jellemzők összegzése

 • Felbontás: 45,7 megapixeles tényleges felbontás. Részletgazdag 45,4 MP-es fájlok. Hátsó megvilágítású FX-formátumú CMOS-érzékelő optikai aluláteresztő szűrő nélkül.

 • Sebesség: 7 kép/mp sebességgel fényképezhet. Ha pedig a külön beszerezhető MB-D18 Multi Power elemtartó markolattal (benne az EL18B akkumulátorral) használja a gépet, akár 9 kép/mp-es sebességgel is készíthet teljes felbontású képeket.
 • Fényérzékenység: A nagy tudású EXPEED 5 képfeldolgozó processzor kivételesen tiszta képeket biztosít a teljes 64–25 600 ISO-tartományban, amely kiterjeszthető 32–102 400 tartományra (egyenértékű). 4K-videók készítéséhez is rendelkezésre áll a teljes ISO-tartomány.
 • Pontosság: Ez a fényképezőgép a D5 csúcsmodellhez hasonlóan a lenyűgöző 153 pontos automatikus élességállítási rendszerrel rendelkezik, amelynek köszönhetően a fényérzékenység a középső ponton akár –4 Fé (ISO 100, 20 °C). A –3 Fé értékig végezhető fénymérés precíz automatikus expozícióvezérlést biztosít még akkor is, ha csupán a holdfény áll rendelkezésére.
 • 4K-videók kivágási tényező nélkül: Teljes képes 4K-/UHD-videók készíthetők 30p módban kivágási tényezővel kapcsolatos korlátozások nélkül. Készítsen felvételeket több mint három órán keresztül az MB-D18 Multi Power elemtartó markolattal.
 • Beépített 4K time-lapse funkció: Egyedül a fényképezőt használva is készíthet 4K felbontású time-lapse videókat, a D850 45,7 megapixeles tényleges felbontását kihasználva pedig 8K felbontású time-lapse videókat készíthet a felvételkészítést követő utómunka során.
 • RAW-rugalmasság: Készíthet nagyméretű 45,4 MP-es, közepes méretű 25,6 MP-es és kisméretű 11,4 MP-es RAW-képeket is (a közepes és a kisméretű képek is 12 bites veszteségmentesen tömörített képek).
 • Bármilyen környezetben: A D850 teljes és alapos, az időjárási körülmények ellen védő szigeteléssel rendelkezik, így készen áll a kihívást jelentő környezetekre. A gombok teljes megvilágítása ugyanolyan, mint a Nikon D5 készüléke esetében, így a gép könnyen kezelhető az éjszaka leple alatt is.
 • Gyors adathordozó: A fényképezőgép kettős kártyafoglalata egy UHS-II SD- és egy XQD-kártyát is be tud fogadni – ez az elképzelhető leggyorsabb kombináció.