Szomorú hétfő: Soha nem lesznek kaphatók a Nikon DL fényképezőgépek

13

Bár azt szokás mondani, hogy soha ne mondd, hogy soha, most már egészen biztosnak tűnik, hogy soha nem fog piacra kerülni a Nikon egy éve bejelentett, nagy szenzoros prémium kompaktjai, a Nikon DL18-50, a Nikon DL24-85 és a Nikon DL24-500.


Az igazán ígéretes fényképezőgépek kereskedelmi forgalomba kerülését több probléma gátolta. Elsőként a tavaly áprilisi kumamotoi földrengés után a Sony 1″ méretű képérzékelőket gyártó egyik szenzorgyárát le kellett állítani, amely miatt szenzorhiány keletkezett a piacon. A késlekedő beszállítói szállításokon túl arról is kaptunk hírt, hogy a képfeldolgozó processzorokkal is gond van. De ez még tavaly áprilisi hír.

Ezt követően alkalmanként kiszivárogtak hírek, miszerint csak 2017-ben kerülhetnek piacra az új prémium kompakt fényképezőgépek, ám a Nikon ma kiadott sajtóközleménye szerint felfüggesztette a Nikon DL fényképezőgépek kereskedelmi forgalomba helyezését, amely ma már nem technikai akadályok miatt nem következhet be, hanem az üzleti megtérülés várhatóan magasabb kockázata miatt. Ez alapján tehát szinte biztosra vehetjük, hogy a Nikon DL már soha nem fog piacra kerülni, hiszen azok ára már nem tenné őket versenyképessé a kompakt fényképezőgépek között.

Az egyre szűkülő kompakt fényképezőgép piac első igazi áldozatai tehát a Nikon DL fényképezőgépek, amelyek ugyan megszülettek, de soha nem léphettek ki a nagyközönség elé, hogy azokkal fotók is készülhessenek, csupán néhány szakmai kiállításon, mint kiállítási darab kerülhettek a pultokra.

A digitális fotózás történelemkönyvébe fekete napként kerül majd be 2017. február 13-a.