Szomorú hétfő: Soha nem lesznek kaphatók a Nikon DL fényképezőgépek

13
1 610

Bár azt szokás mondani, hogy soha ne mondd, hogy soha, most már egészen biztosnak tűnik, hogy soha nem fog piacra kerülni a Nikon egy éve bejelentett, nagy szenzoros prémium kompaktjai, a Nikon DL18-50, a Nikon DL24-85 és a Nikon DL24-500.


Az igazán ígéretes fényképezőgépek kereskedelmi forgalomba kerülését több probléma gátolta. Elsőként a tavaly áprilisi kumamotoi földrengés után a Sony 1″ méretű képérzékelőket gyártó egyik szenzorgyárát le kellett állítani, amely miatt szenzorhiány keletkezett a piacon. A késlekedő beszállítói szállításokon túl arról is kaptunk hírt, hogy a képfeldolgozó processzorokkal is gond van. De ez még tavaly áprilisi hír.

Ezt követően alkalmanként kiszivárogtak hírek, miszerint csak 2017-ben kerülhetnek piacra az új prémium kompakt fényképezőgépek, ám a Nikon ma kiadott sajtóközleménye szerint felfüggesztette a Nikon DL fényképezőgépek kereskedelmi forgalomba helyezését, amely ma már nem technikai akadályok miatt nem következhet be, hanem az üzleti megtérülés várhatóan magasabb kockázata miatt. Ez alapján tehát szinte biztosra vehetjük, hogy a Nikon DL már soha nem fog piacra kerülni, hiszen azok ára már nem tenné őket versenyképessé a kompakt fényképezőgépek között.

Az egyre szűkülő kompakt fényképezőgép piac első igazi áldozatai tehát a Nikon DL fényképezőgépek, amelyek ugyan megszülettek, de soha nem léphettek ki a nagyközönség elé, hogy azokkal fotók is készülhessenek, csupán néhány szakmai kiállításon, mint kiállítási darab kerülhettek a pultokra.

A digitális fotózás történelemkönyvébe fekete napként kerül majd be 2017. február 13-a.

Hozzászólások

hozzászólás

13 HOZZÁSZÓLÁS

  • nos sokszor volt már hogy tesztekből kijött hogy a sony szenzorból nem a sony hozta ki legtöbbet. mert nem cska a szenzor a lényeg., de amúgy egyik gyártó termékeit sem kell szerintem fikázni. pro és kontra mindenhol lehet érvet felsorolni. és egyik sem tökéletes. aki fikáz az meg végképp nem 😀 bár én hajlamos vagyok úgy vélni hogy az összed eddigi cucc max DEMO version 😀

 1. Hihetetlen dolognak tartom azt, hogy ha a Sony szenzor gyára bedől senki a világon más nem gyárt pl 1″ érzékelőt!
  A Kínaiak mindenre rámoccannak amibe fantázia van erre a piacra vajon miért nem fektetnek be?
  Amúgy ezekért a gépekért tényleg kár, mert jó árban sokat el tudtak volna adni.
  Minden rosszban van valami jó is – szerintem a Nikon-nak most meg lehet az időbeli előnye arra, hogy elindítson egy olyan fejlesztést amivel pl. a nagy zoomos kategóriában 1″-on odapiríthat a Sony-nak és a Panasonic-nak.

  • Az tény, hogy a kínaiak jól tudnak másolni és ügyesek a reverse engineering-ben, de azért ahova a japán precízség kell, azt nem egyszerű lekoppintani.

   Azon egyébként gondolkoztatok már, hogy vajon tényleg miért van az, hogy a szenzorgyárak szinte mindegyike Japánban van? Pedig talán nem bonyolultabb egy CMOS szenzort legyártani, mint egy processzort.

   És azon is, hogy vajon asztali gépbe való processzort miért csak amerikai cégek fejlesztenek? Intel és AMD, korábban Texas Instruments, vagy Cyrix. De japán proci?
   Pedig japók biztos nem lennének ehhez tunyák, csak valamiért nekik a PC piac nem pálya… :O

   • Igen, ezek jó kérdések. De nem kell messzire menni, mert szerintem az is érdekes, h a f.gép gyártók döntő, igen meghatározó, nagy rész kizárólagosan Japán.
    Talán a gazdaságosság, kialakult hagyomány lehet ezen kérdésekben a kulcs szó?

  • A Pana szerintem Sony szenzort használ ebben a méretben. Talán a Canon is.
   Ebben az egészben azt nem értem, miért erölteti a Nikon MILC szegmensben ezt a méretet és miért nem jön rá, ez a prémium kompaktok területe.
   Miért nem az APS-C -ben gondolkodik, ami az igazi jól bevált területe?
   Talán nem is akar MILC-et, mert csúnyán megbukna.

   • Némi módosítás az előző hsz-hez.
    Az 1′ szenzor bezavart, mivel a J széria is ezt használja, ami MILC.
    A DL meg kompakt.
    De a MILC-nél kapcsolatos véleményem tartom.

   • nem lett volna ez rossz irány kisebb méret érhető el.. főleg objektívekkel együtt rendszer szinten és ami a fő előny a nagy sebesség mind sorozat mind videó terén.. a nikon viszont nem élt ezzel. a sokadik utód modell se hozott a V1 hez képest jelentős előrelépést. mert szép az 1200kép/s de felbontás kicsi. és hát felvételi hossz. ….imádom amúgy a specifikációkozmetikus fejlesztéseket. mikor van egy atom sorozatfelvételi sebesség de 1 másodpercig tart :D. egy hasznosabb 240kép/s HD és nem 3-5s felvételi hossz kombináció pl jobb lett volna. nem éltekvele.. és lassan más technológiákkal elérhetővé válnak ezek nagyobb méretben is. igy okafogyottá válhat. elég megnézni az m4/3 két új csúcsát. ami még előny lehetne az makro és természet/sportfotó fejleszteni egy 300-400-as fényerős telét rá meg egy 1:1 nél jobb makrót ami itt ugye már eleve 1:1 el is 13mm es hosszabik oldal a 23,5 v 36 helyett ugye APS-c és FF-el szemben. a kisebb képre rajzolás miatt még kisebb méretben is megoldható hogy 1:1 nél jobb nagyítás ne párosuljon kibírhatatlan méretekkel. sok olyan terület van amire jó lehetne. elméletben.. persze piackutatás révén bintos az nyert hogy jó marketing és nikon név eladja… igy aztán tulajdonképppen mindegy mekkora szenzor mert akit érdekel ennek előnye v az APs-c előnye ezzel szemben az pont le…arja

  • Az Nikon 1 szériánál eddig sem használtak Sony senzort, így lett volna lehetőségük változtatni. Szinte az összes Nikon 1-ben 10 14 és 18 MP-es Aptina szenzor található. Egyszer akartak újítani a Sony szenzorral, akkor is csak ők szívták meg, pedig azért egy DL 18-50re befizettem volna… Ezek után nekem kérdőjeles, hogy kijön-e a Nikon 1 J6 a CP+ show-n ahogy a pletykák írták.

 2. Én egyébként eleinte kicsit idegenkedtem ettől az 1″-os érzékelő mérettől, mert feleslegesnek tartottam a nagyobbak mellett, de mostanra rá jöttem, h lehet helyük a f.gép piacon, ha kihasználják a kisebb méretből fakadó, könnyebben megvalósítható, fényerősebb optika hozzá párosíthatóságának a lehetőségét.
  Nagyon jó példa erre a Pana LX15 kompaktja.
  Most, h egy f/1,7 fényerejű mobilt is használok fényképezésre, most tapasztalom meg igazán a gyakorlatban, mennyivel könnyebb a nagyobb fényerő miatt kiadódó rövidebb záridőkkel fotózni, mint amikor a fényerőtlen obinál kell a bemozdulás mentességre ügyelni, ill. az ISO-t emelni ennek kiküszöbölésére. Most már nem tartom hülyeségnek, a kisebb érzékelő, de fényerősebb objektív párosát, tehát az ilyen f.gép fejlesztéseket sem.

  Egy tesztelő véleménye szerint egyébként a Sony féle 1″-os érzékelő és a m43-os érzékelők között a valóságban kisebb a különbség, mint ami a méretkülönbözőségeik alapján várható lenne, azaz az 1″ nem sokkal rosszabb csak a m43-nál.