Borúlátó jóslatok 2017-re

25

A LensVid gyönyörű infografikában összesítette a 2009-2016 közötti időszak fényképezőgép és objektív eladásait.

Azt eddig is tudtuk, hogy 2009-ben rohamosan kezdett csökkenni a kompakt fényképezőgépek iránti kereslet, amely még 2015-ben sem volt a mélypontján. A 2009-es 108 millió eladott példányhoz képest 2015-ben 22 millió, tavaly pedig mindössze 12 millió darabot sikerült értékesíteni. Vélhetően idén még kisebb lesz ez a szám, bőven a cserélhető objektívesek alatt lesz.

Az okostelefonok tehát teljesen kicsinálták a kompakt gépek piacát, az a néhány millió eladott darab az ultrazoomok és a prémium kompaktok közül kerül ki.
Nézzük az infografikát:

A cserélhető objektíves gépek piacán sincs túl jó helyzet. Bár 2009-től folyamatosan emelkedett az eladott példányszám, a trend sajnos 2012-ben megfordult és azóta is csökken. 2015-ben 13 millió, 2016-ban már csak 11 millió cserélhető objektíves gépet adtak el világszerte. A csökkenést pedig a DSLR-ek iránti csökkenő kereslet okozza.

A MILC masinák terén sem lehetnek túl boldogok a gyártók, ugyanis nem nagyon szélesedik a tükör nélküliek penetrációja. Bár százalékosan nézve az összes eladott géphez viszonyítva a MILC-ek 2016-ban már 13%-ot adtak, ez az érték csak egy arány. Az abszolút értéket nézve a 2013-as 3 millió eladott géphez képest a 2016-os 3,1 millió gyakorlatilag semmiféle komolyabb növekedést nem jelent.

Az objektívek piaca sem bővül világszinten. Míg Ázsiában 2%-os emelkedést sikerült elérni, ezt lenullázza az európai piac 2%-os zsugorodása.

S hogy mit hoz 2017?
A LensVid szerint a teljes fényképezőgép piac idén 20 millió eladott példány alá fog esni (2016-ban 23 millió volt). A látottak alapján könnyen belátható, hogy a DSLR-ek piacán lesz további zsugorodás (amit nyilván a Nikon nem túl erős fejlesztése, szinte egy helyben toporgása is bőven megalapozott már – gondoljunk csak a D3400-ra és a D5600-ra).

A következő években a fényképezőgép gyártóknak át kell strukturálniuk a szervezeti felépítésüket, s bizony jó pár munkahelyet meg is kell szüntetni ahhoz, hogy nyereségesek lehessenek.
A kisebb bevételek miatt kevesebb pénz jut fejlesztésre, így a korábban megszokott frissítési ütemek lelassulhatnak (lásd Canon EOS 6D utód).
Gyakorlatilag a profi szegmens tartja majd el a fényképezőgépgyártókat, ezek fejlesztése nem marad abba, de a fentiek miatt lassulhat, illetve az egyes eszközök árai is emelkedhetnek a növekvő gyártási költségek miatt (kevesebb eladott gép, kisebb profit).

Szóval semmi jóra nem számíthatunk, így nem csak az objektívek árainak emelkedésére kell számítanunk, de a profi vázak sem lesznek olcsóbbak, várhatóan a mostani modelleket leváltó új termékek is drágábbak lesznek az elődöknél.