Jöhet a 100 Mpixeles középformátumú Fuji gép

0

A Fujifilm a tavalyi Photokinán jelentette be középformátú, cserélhető objektíves (de nem cserélhető hátfalas) tükör nélküli fényképezőgépét, a GFX 50S-t, amely a GFX rendszer első váza. Azt már tavaly is lehetett sejteni, hogy nem ez lesz az egyetlen gép, no és persze azt is, hogy az 50 Mpixel egy igen visszafogott felbontás és várhatóan hamar jönni fog a még részletgazdagabb modell.

Bár bejelentéskor a Fujisok azt mondták, hogy saját fejlesztésű, egyedi technológiájú a szenzor, idő közben az is kiderült, hogy mégis csak egy Sony szenzor dobog a gépben, csak kicsit egyedibbé téve, a Fuji ízlésének megfelelően.

Most a Sony újabb középformátumú szenzorokkal készült el, amelyek között ott van a Fuji GFX rendszerben használt 43,8×32,9 mm-es (3,4″ típusú) méret is, amelyből 100 Mpixeles, hátsó megvilágítású modell készül jövőre, 6 kép/mp sorozat sebesség és 4k videofelvétel (30 fps) lehetőségével (IMX461)).

Ezen kívül egyébként érkezik két 4,2″ típusú, amelyek még közelebb lesznek a jó öreg 6×4″ formátumhoz (53,4×40,1mm-es, amelyeket a Phase One és a Hasselblad használ). Ezek felbontása 100 és 150 Mpixel lesz, előbbi már ma is létezik, igaz, csak elülső megvilágítású kialakításban, az új szenzorok azonban BSI-CMOS (hátsó megvilágítású) technológiájúak lesznek, amely miatt nagyobbak lehetnek a pixelek effektív fényérzékeny területei, amely jó hatással van a jel/zaj arányra.