Aurora PowerGXND

0

A változtatható áteresztő képességű ND szűrők néhány éve jelentek meg a piacon, amelyek közül egy Phottix és egy Polaroid modellt már ki is próbáltunk.

Az Aurora Aperture most egy hasonló módon, vagyis forgatás útján változtatható áteresztő képességű szűrőt tervez piacra dobni, amely a homogén vND szűrőkkel szemben átmenetes kialakítású, azaz tájképekhez ideálisabb.

Az átmenetes ND szűrők esetében sokszor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy a szűrés hatékonysága (azaz az átengedett fény mennyisége) nem ideális. Vagy túl sok és ekkor az égbolt sötétebb lesz, mint kívánatos lenne, vagy túl kevés, amelynél még túlexponált marad a kép felső, világosabb része. A megoldást egyrészt a fel-le tologatható lapszűrők adhatják, másrészt pedig az Aurora Aperture változtatható áteresztő képességű, forgatható GXND szűrője, amely 0-5 blende tartományban (ND0-ND1.5) képes átmenetes szűrőként viselkedni (egyébként a mellékelt adapternek köszönhetően ezt is tudjuk le/fel tolni bizonyos határokon belül).

Az Aurora PowerGXND jelenleg a Kickstarter kampánynál tart, ahol az előzetesen támogatók 94, 134 és 194 dollárért juthatnak hozzá a 62 mm-es, 82 mm-es illetve 105 mm-es szűrőket tartalmazó kithez.