1 Fé-kel nagyobb dinamika az 5D Mark IV-ből

0

Az oroszok megint kitaláltak valamit, ami eddig másnak nem jutott eszébe.

Mint ismeretes, a Canon az 5D Mark IV-be építette be először azt a funkciót, amely lehetővé teszi, hogy a Dual Pixel CMOS AF-hez szükséges két részre bontott pixelek adatait teljes mértékben elmentsük, amelyet felhasználva utólag finomhangolhatjuk a fókuszt, vagy módosíthatjuk a háttérelmosást. A tesztünk során láttuk, hogy ez az utólagos korrekció nagyon minimális, így nem feltétlenül éri meg ezzel bajlódni.


Igen ám, de a Dual Pixel RAW rejt magában még egy lehetőséget, amely felépítéséből adódik. A Dual Pixel RAW-ban ugyanis két képet tárolnak, egyet a két szubpixel összegével, amely megfelel a hagyományos RAW fájlnak és egyet az egyik szubpixel adataival. Mivel a teljes pixel két szubpixelből tevődik össze, az egyik szubpixel így fele akkora, tehát 1 Fé-kel kisebb expozíciót kap. Az így letárolt adatok tehát elviekben egy alulexponált kép elérését teszik lehetővé, amely szintén RAW fájl, azaz kihozható belőle még több.
Ebből következik, hogy elképzelhető olyan speciális eset, amelynél a Canon EOS 5D Mark IV RAW fájljából már nem tudnánk veszteség nélkül visszaállítani a túlexponált területet, de a Dual Pixel RAW második, azaz az alulexponált képet tartalmazó RAW-jából még lenne rá esély.

Ezt, pontosabban a Dual Pixel RAW szétbontását teszi lehetővé a DPRSplit nevű szoftver, amely jelenleg a 0.8-as béta változatnál tart, de már Windows és Mac operációs rendszerekhez is elérhető. A szoftver segítségével kimenthetjük a Dual Pixel RAW fájlból a csak a szubpixel adatait tartalmazó második RAW fájlt, amely DNG formátumban kerül elmentésre, így utólag szinte bármilyen (pontosabban DNG formátumot támogató) szoftverrel megnyitható. A helyes expozíció beállítását, illetve a RAW fájl konverzióját innen már mi magunk végezhetjük.

Szerettük volna kipróbálni az alkalmazást a rendelkezésünkre álló RAW fájlokkal, de sajnos Dual Pixel RAW fájlt csak az ezen funkció bemutatását célzó kártyalapról készítettünk, a hagyományos zajtesztünk hagyományos RAW fájlokban készültek, így nekünk nincs túlexponált Dual Pixel RAW fájlunk.
Azonban ha valaki szeretné támogatni ezt a projektet, küldhet nekünk (e-mail: ir@pixinfo.com) egy enyhén túlexponált képsorozatot (1/3, 2/3, 1 és 1 1/3 Fé), így külön cikkben közzétehetnénk az eredményeket.

Addig is egyelőre itt van a szoftver elérhetősége:
https://www.fastrawviewer.com/DPRSplit