Végleg kiszáll a Casio a kompakt fényképezőgépek piacából

0

Aki a kezdetek óta foglalkozik a digitális fényképezőgépekkel, digitális fotózással, bizonyára ismerősen cseng neki a Casio név, akik nem csak a számológépeikkel és szintetizátoraikkal váltak népszerűvé, de kompakt digitális fényképezőgépeikkel is. A 2000-es évek elején a Nikon mellett a Casio volt az a gyártó, amely szintén kínált elforgatható optikával rendelkező fényképezőgépet (akkoriban nem az LCD-t hajtottuk le, mint manapság, hanem az egész géptestet fordíthattuk el az objektív körül). Később a magasabb kategóriás, nagy sebességű ultrazoomok mellett az ultrakompaktokra kezdett koncentrálni a gyártó, míg végül a kompakt gépek piacának beomlását követően nem nagyon tudtak mit kezdeni a helyzettel.

Sajnos nem ismerték fel, hogy a kompakt szegmensben a nagy fényerejű és/vagy nagy szenzoros prémium kompaktok mellett a nagy zoomátfogású ultrazoomokban van még potenciál, a Casio továbbra is az ultrakompakt, egyszerű, kis zoomos gépeket készítette. A jelentősen csökkenő forgalom miatt néhány éve kivonultak az amerikai és európai piacokról és fényképezőgépeik forgalmazását Ázsiára korlátozták, bízva abban, hogy a kisebb terjesztési költségek majd növelik a profitot.

A számításuk azonban az egyre zsugorodó kompakt fényképezőgép piac (és a rossz helyzetfelismerés) miatt azonban nem vált be, a legújabb információk szerint a Casio még ez évben befejezi a kompakt fényképezőgépei fejlesztését és gyártását.

A gyártó tervei szerint nem lép ki végleg a digitális fényképezés piacából, erejét azonban inkább a magasabb értékű, komolyabb minőségű termékek felé kívánja fordítani. Talán még az is lehet, hogy fejest ugrik a mikro NégyHarmados rendszerbe és MILC-eket fog készíteni?