Vízválasztók

0
0

2018. április 27-én, pénteken nyílik meg a

Vízválasztók
című fotókiállítás.

 

Helyszín: Valyo Kikötő – Capa Kikötő
Budapest, IX. kerület, Hajóállomás utca 1.

A kiállítást megnyitja: Virágvölgyi István

Kurátor: Csizek Gabriella

A kiállítás ingyenesen megtekinthető 2018. április 28-tól május 31-ig,
naponta 14 és 22 óra között (ünnepnapokon zárva).

Ráckevei (Soroksári)-Duna, háttérben a Gubacsi híd, 1933 © Fortepan

Sajtóközlemény:

A Capa Kikötő bemutatja: Vízválasztók

A Duna más magyarországi vizekhez hasonlóan speciális közösségi élettér. A felszínén lehet hajózni, a hajóról lehet fejest ugrani, a vízből a partra úszni, ott napozni, sportolni, bulizni, csókolózni. A vízparti élményben osztozó közösség bizonyos tagjai jó ideje fotókat is készítenek, amelyek egy része a tulajdonosok vagy azok leszármazottai révén egy másik speciális közösségi térbe, a Fortepan bárki számára elérhető, online fotógyűjteményébe is bekerül. A Vízválasztók kiállítás anyaga is innen származik.

A Fortepan egy különleges, hónapról hónapra bővülő, szerkesztett online archívum, egy önkéntesek által fenntartott, ingyenes, civil platform. Már az elnevezése is emlékállításnak tekinthető. A Fortepan egy valaha világszerte használt fotónyersanyag neve volt, amelyet Magyarország egykor legnagyobb fotókémiai vállalata, a váci Forte Fotókémia Részvénytársaság gyártott. Jelenleg több mint kilencvenkilencezer, főként 1900 és 1990 között készült képet lehet böngészni az időrendi sorrendbe szerkesztett adatbázisban. Bármelyik képet le lehet tölteni nagy felbontásban. A Fortepan a Creative Commons 3.0 szabvány szerint működik, azaz az oldalon tárolt fotókat akár for-profit célra is fel lehet használni, amennyiben a közlés helyén feltüntetik a forrást és az eredeti adományozót. Újságközleményekben, tankönyvekben, képeslapokon, vagy színházi díszletelemeken is fel-fel bukkantak már fortepanos képek.

A Fortepan archívuma nagyon népszerű, eddig több mint ötszáz család adományozott fényképeket a honlapnak. Eredetileg csak Magyarországon készült fotókat tartalmazott a gyűjtemény, később azonban az Osztrák-Magyar Monarchia területén, illetve az azon kívül eső térségeken rögzített felvételek is helyet kaptak benne. Híre Amerikába is eljutott. Az Észak-Iowai Egyetem 2015-ben indított egy hasonló archívumot, Fortepan Iowa névvel, amely az államban készült képeket tartalmazza.

A Vízválasztók című kiállításon látható fotók arról tanúskodnak, hogy a magyarországi vízparti élményekben régen is bárki osztozhatott. Azért, hogy ez ma is így legyen részben az urbanisztika, a környezetvédelem és a kultúra területén tevékenykedő társadalmi szervezet, a VALYO tesz a legtöbbet, amely céljai elérését éppen közösségformálással mozdítja elő.