Kipróbáltuk: Casio EXILIM EX-F1 teszt

0

Felépítés I.

Bevezetés

Az soha nem volt titok, hogy a Casio mindig is a minőségi digitális fényképezőgép készítők közé tartozott. Lehet persze rosszmájúan „zsebszámológép gyártózni”, de tény, hogy fotómasináik hosszú évek óta a jó anyagokból, jól összerakott modellek sorát erősítik. Az már más lapra tartozik, hogy az utóbbi időben készült gépeik bejelentése nem okozott nagy izgalmakat a digifotós táboron belül, egészen az idei év elejéig. A jeget jelen tesztünk alanya a Casio EXILIM EX-F1 törte meg, mégpedig olyan tulajdonságaival, amiről sok gép csak álmodhat. Ebben a modellben legalább egy tucat olyan szolgáltatást találunk, amely más készülékekből hiányzik. Extra képességeinek java a különleges CMOS érzékelője köré csoportosul, amely eleddig egyedülálló videó és sorozatfelvételi minőséget és sebességet kínál. Persze a meglepetés nem volt akkora, hiszen az egyedi CMOS érzékelőt néhány hónappal előtte már bejelentette a Sony, így csupán idő kérdése volt, hogy mikor és ki áll elő az első gyorstüzelő „kompakt” fényképezőgéppel.

Fussunk át gyorsan azokon a képességeken, amik kiemelik az EX-F1-et mezőnyéből. Részletezésükre a teszt megfelelő fejezeteinél kerítünk sort.

A gépet a sorozatfelvételi képességekre hegyezték ki, ennek megfelelően akár 60 képkocka/mp-es sebességet is elérhetünk a maximális felbontás mellett. Ha emellett nem szeretnénk lemaradni semmiről, használhatjuk a hasonló „végsebességű” előfelvételi sorozatmódot, vagy a lassított nézet módot. Ha netán gyengébb fényben kell helyt állnunk, a villanófény sorozat nyújthat segítséget. Az automata expozíció sorozat csak az első szem abban a láncban, mely a fehéregyensúly és fókusz sorozatokkal folytatódik. De még itt sincs vége, hiszen a természetfotósok számára is tartogat meglepetéseket a gép az elsőre nem túl beszédes nevű Belépés és Kilépés CS témamódokkal.

A Casio EXILIM EX-F1 másik erőssége a videórögzítés. A 1280 x 720 képpontot HD-álomhatárt el is felejthetjük. Azaz ne felejtsük el, mert a gép erre is képes, de akár Full HD minőségben is videózhatunk, akadásmentes sebességgel és hangfelvétellel egyetemben. A hangfelvétel persze sztereó, és ha úgy támad kedvünk külső mikrofont is használhatunk hozzá, ha pedig a fény kevés, bekapcsolhatjuk a készülék beépített LED-es fényforrását. Ellenfényes megvilágítás esetén pedig ellenfény korrekció is alkalmazható. Amennyiben a sebesség a lényeg, átkapcsolhatunk 300, 600 és 1200 kocka/mp-es videofelvételi módba is, hogy extra gyors témákat örökíthessünk meg úgy, mint még soha. A kész videók aztán a gépen belül vághatók, de jobban sikerült kockáit akár állóképekként is kártyára menthetjük.

Az EX-F1 szenzor elmozduláson alapuló képstabilizátort is használ, de különböző remegésszűrő funkciók is bekapcsolhatók, a mozgó témák hátterének elmosásához pedig Digitális úsztatás programmódot kapunk.

A kártyán tárolt fotók némely tulajdonsága a gépen belül is megváltoztatható, ilyen például az utólagos fehéregyensúly állítás, vagy az expozíció (képvilágosság) szabályozása. A képekre a készítés dátumát és időpontját is rányomtathatja, akinek ez fontos. Visszajátszásnál fontos lehet, hogy HDMI kimenettel látták, el, vagyis az újabb, HDTV-ken is kitűnő felbontásban élvezhetjük a lejátszott fotókat és videókat.

Az elektronikus keresőt érintő különlegesség, hogy nem csak az LCD, de az EVF fényerejét is szabályozhatjuk, és élőképnél is kijelezhetők a kiégésgyanús területek.

A Casio EX-F1 nem túl feledékeny masina, hiszen a menüben azt is beállíthatjuk, mely opciókat jegyezze meg kikapcsolás után is a beépített szoftver.

Képérzékelő

Bár hivatalosan nem erősítették meg, de a szaksajtó feltételezése szerint az EX-F1 érzékelője a Sony 2007-ben megszellőztetett, IMX017CQE szenzorának továbbfejlesztése, melynek bejelentése óta nem került még piacra hasonló modell, illetve hasonló érzékelő sem. Tény, hogy a Casioban található szenzor is CMOS technológiájú, 6 megapixeles és ezen a felbontáson 60 kép/mp-es sebességre, valamint 300 kocka/mp-es videofelvételre is képes. A mérete (1/1,8”) is azonos a Sony által bejelentett típussal.

Az érzékelő egész pontosan 6,6 megapixeles, melyből a gép közel 6 megapixelt (5,95 Mpx) hasznosít tényleges képalkotásra. Az így kapott 2816 x 2112 képpontos maximális képméret a mai 10-12 megapixeles kompaktok világában talán első látásra kevésnek tűnhet, de a zaj és egyéb képminőségi tényezők oldaláról inkább kedvezőnek mondhatók. Az egyes érzékelőhelyek mérete így 2,5 x 2,5 μm, ami a jóval nagyobb szenzoros DSLR-ek-től elmarad ugyan, de napjaink kompakt mezőnyében igen tisztességesnek számít. A nagyobb felületű szenzorhelyek jobb fénygyűjtő képessége pedig jótékony hatással lehet képeink minőségére. Persze a mérnököket nyilván nem a nagyobb érzékelőméret, mintsem a feldolgozó processzor kapacitáskorlátja kényszerítette a kisebb felbontású érzékelő választására, de a tisztább kép, mint melléktermék azért nem rossz.

A maximális 6 megapixel mellett 4, 3 és 2 megapixeles méretek is választhatók, de elérhető a 640 x 480 képpontot adó VGA felbontás is. Ezek mindegyike 4:3 oldalarányú méreteket jelent, aki viszont a hagyományos 3:2-ra kíváncsi válassza az 2816 x 1872 pixeles méretet (5,3 Mpx), vagy a HDTV-k kedvelt oldalarányát a 16:9-et adó, 2816 x 1584 pixelt (4,5 Mpx).

Ahogy a felbontást, úgy az érzékenység tartományt sem vitte túlzásba a gyártó. Az automata opción kívül ISO 100 / 200 / 400 / 800 és 1600 értékeket választhatunk, ami véleményem szerint pont az ideális és nagyon jól használható tartomány. Csak azért felesleges lett volna az ISO 6400-et is használniuk, hogy aztán 1 megapixeles vízfestménnyé szűrt képekben gyönyörködhessünk. Tesztünk későbbi részében talán arra is fény derül, hogy mindez előnyére, vagy hátrányára válik-e az EX-F1-nek.

Optika

A Casio igen versenyképes zoomátfogással állt elő az EX-F1 esetében. Igaz, a 12x-es zoom manapság már szinte átlagosnak számít a csúcskompakt kategóriában, a 18-20x-os „szörnyetegek” mellett. Az objektív fizikai gyújtótávolsága 7,3-87,6 mm, ami kisfilmes értéken nagyjából 36-432 mm-nek felel meg. Nem mondom, hogy nem lenne kényelmesebb a 28 mm-ről induló gyújtótáv, de az esetek jó részében a 36 mm adta látószög is elég. A fényerő F2,7-4,6 között változik a zoom állításával, ami a konkurenciával összevetve átlagosnak nevezhető.

Az objektív 12 lencsetagot tartalmaz 9 csoportba rendezve, melyek közül egy aszférikus tag. Zoomolás közben egy motor végzi a mozgatásukat, melyet a gép elején lévő zoomgyűrűvel szabályozhatunk. Az aktuális állást pontosan nyomon követhetjük a gép kijelzőjén, ahol a gyújtótávhoz tartozó élességállítási tartomány is látható. A gyújtótávolság állítása érzetre fokozatmentes, de valójában a gyűrű kis elfordítására igen finom „adagokban” léptet a motor. A zoomgyűrű funkciója a gép menüjében változtatható, így használhatjuk a sorozatok sebességének megadására, vagy kézi élességállításra is, bár nem ártott volna ha ehhez egy külön gyűrűt is elhelyeznek az objektíven. Zoom, vagy élességállítás közben az optika nem változtatja hosszát.

Az optikai zoomon kívül 4x digitális is használható, ha engedélyezzük a menüben. Ebben az esetben az LCD alján egy hosszabb skála jelenik meg, melyen a digitális zoom is ellenőrizhető.

Az objektív elülső/belső peremén szűrőmenetet találunk, melybe 62 mm-es kiegészítők (pl. effekt-, és védőszűrők, makró előtétek csavarhatók). A géphez egy gyári napellenzőt is mellékelnek, amely a perem külsejére pattintható, így a felhelyezett szűrőkkel együtt is használható, de ha polárszűrőt választottunk, a forgatása nehéz lesz, viszont a fix frontlencsének köszönhetően az sem élességállításkor, sem pedig zoomoláskor nem fordul el.

Sorozat fényképezés

Ha a gép sorozatfelvételi lehetőségeibe akarjuk beleásni magunkat, hát nem fogunk unatkozni. A videórögzítés mellett ez az EX-F1 egyik nagy erőssége, és olyannyira előtérbe helyezte a gyártó, hogy egy külön sorozatmód tárcsát is tett a gép tetejére. Erre szükség is van, hiszen a temérdek funkció között így a legegyszerűbb és leggyorsabb a kiigazodás.

Nagy sebességű sorozat

A fényképezőgép alap sorozatfelvételi szolgáltatása, mely sokszorosan haladja meg bármely konkurens termék hasonló képességeit. A sorozattárcsa beállítása után a gyorsmenüben választhatjuk ki, hogy milyen sebességgel készüljön a sorozat. Ez 1-60 képkocka/mp lehet. Ahogy az előző fejezetben említettem a beállítást az objektív gyűrűjéhez is rendelhetjük. Természetesen csak JPEG formátumban használható, de itt bármely képmérettel, ami azt jelenti, hogy az EX-F1-gyel akár 6 megapixeles képek is készíthetők 60 kép/mp-cel. Nem kis teljesítmény. Ebben az esetben csupán annyi a megkötés, hogy a képek száma legfeljebb 60 lehet, azaz a sorozat 1 másodpercen belül lefut. Ehhez csupán az AUTO-H módot kell választanunk és máris szabadon dönthetünk a sebességről. Próbaképpen lemértem a 60 fps beállítás sebességét és ezredmásodperc pontosan 60 kép/mp-es eredmény jött ki. Vagyis nincs csalás, nincs ámítás!

Választhatunk AUTO-N módot is, amelynél elméletileg végtelen számú kép készíthető. Gyakorlatilag memóriakártyánk kapacitása szabja meg a képek mennyiségét. Ebben az esetben a gép dönt a szükséges sorozatfelvételi sebességről.

Előfelvétel

Mit sem ér a hihetetlen sebesség, ha pont amiatt maradunk le a legfontosabb pillanatról, mert későn nyomtuk le az exponáló gombot, vagy a gép késik picit az expozícióval. Ez probléma is a múlté az EX-F1-nél. A készülék előfelvételi módban is használható, mely az expo gombot félig lenyomva, folyamatosan menti a képeket a pufferbe. Nem csak a mentés, de az ideiglenes memória frissítése is folyamatos, így ha ténylegesen elindítjuk a sorozatot, a gép menti a start pillanata előtti időszeletet is. Ha netán késve kaptuk volna el a fontos pillanatot, még mindig marad esélyünk, hogy az előfelvett képek között megtaláljuk azt.

Előfelvételi sebesség beállítása

Előfelvételi idő beállítása

A fotók száma itt is legfeljebb 60 lehet, beleértve az előfelvételt és a tényleges sorozatot is. Kétféle beállítást kapunk, az egyik a sorozat sebessége, amely az előbbi módhoz hasonlóan 1-60 kép/mp között szabályozható és egyben a sorozatfelvétel hosszát is megadja. Ha például 1 kép/mp-et választunk, akkor legfeljebb 1 percig, ha 60 kép/mp-et, maximálisan 1 mp-ig tart majd az előfelvétel és a sorozat egyben. A második opció az előrögzítés hossza. Vegyünk egy példát ennek könnyebb megértéséhez. Ha a sorozat sebességét mondjuk 10 kép/mp-re állítottuk, az elő- és normál sorozat 60 kép 6 mp-alatt fut le (hacsak előbb el nem engedjük a gombot). Az előrögzítés hosszát állítsuk be 2 mp-re, vagyis folyamatosan 20 kép kerül és törlődik az ideiglenes memóriából, majd az expo gomb tényleges lenyomásakor még 4 mp-ig, legfeljebb 40 kép készül. A sorozat befejezése után a tényleges, 4 mp-es sorozat 40 fotója és az ezt közvetlenül megelőző 2 mp 20 képe is mentésre kerül.

Az előfelvett képek száma minimálisan 1 lehet, a hossz pedig legalább 0,5 mp.

Lassított nézet

Nagyon hasonló az előfelvétel módhoz. Az exponáló gombot félig lenyomva itt is folyamatosan készülnek a képek és ideiglenesen tárolódnak a pufferben. Közben a kijelzőn lassított módban játszhatók le az előző másodpercek eseményei. A lassítás sebességét 8 fokozatban szabályozhatjuk. Ha a lassított visszajátszás a z általunk legjobbnak ítélt képhez ért, teljesen le kell nyomnunk az expo gombot és az adott felvételt a memóriakártyán rögzíti a gép. Ha felengedjük a gombot, a folyamatos felvétel megszakad.

A dolog lényege, hogy a megörökíteni kívánt pillanat után dönthetjük el, hogy az előző pár másodpercből melyik képet érdemes megtartanunk.

Vaku sorozat

Nem csak normál, de villanófény sorozatot is készíthetünk az EX-F1-gyel, amely a folyamatos fotózás során is kellő megvilágítást biztosít. Ehhez a gép beépített vakuját, illetve a fölötte lévő folyamatos LED fényt használhatjuk, attól függően, hogy milyen sebességű a sorozat. 1-7 kép/mp-es sorozatoknál a vaku villan el minden egyes képnél, melyek száma 3-20 között lehet. 10-60 kocka/mp között már a folyamatos fényű lámpa látja el ugyanezt a feladatot, mivel ehhez a sebességhez már nem alkalmas a vaku. A képek száma ebben az esetben 1-60 között változhat, akár csak a nagy sebességű sorozatnál.

Expozíció sorozatok

Automata expozíció sorozatok

A tárcsán a Bracketing, vagyis az automata sorozat mód is beállítható. Ezek közül az automata expozíció sorozatot szinte minden digitális fényképezőgépben megtaláljuk. A Casio EX-F1-nél +/- 2 fényérték között állíthatók a lépések 1/3 lépésközökkel. Úgyszintén megadható a sorozatban készített képek száma, amely 3 vagy 5 fotó lehet.

A gyorsmenüben további két automata sorozat választható. A fehéregyensúly sorozat (WBB), szintén 3 vagy 5 képet tartalmazhat, és a használt WB beállításhoz képest +/-2 lépéssel tolhatjuk el a színhőmérsékleti beállításokat. Sajnos azt a gép és a használati utasítás sem jelzi, hogy ezek a lépések pontosan mekkora értéket jelentenek a Kelvin-, vagy Mired-skálán. Választhatunk fókusz sorozatot is (AFB), mely funkciót nem is tudom mikor láttam utoljára fényképezőgépben. Az automata képsorozat a beállított élességi távolsághoz képest +/-2 lépéssel előre és hátra eltolva is készít képeket, melyek száma itt is 3 vagy 5 lehet. A lépésközök ½ fokozatonként állíthatók, de itt sem jelölték, hogy az egyes fokozatok milyen értéket jelentenek.

Belépés/kilépés sorozat

Kilépés sorozat

Akinek a sorozat tárcsán felsorakoztatott módok sem elegendőek, nyugodtan nézzen szét a témaprogramok, vagyis a Best Shot módok között. Itt két olyan beállítás is található, melyek a sorozatfelvételi szolgáltatásokat színesítik, és több mint érdekesek. A címben a magyar fordítást használtam: Belépés és Kilépés sorozat (CS). Az angol menü a hasonló Move Out/In kifejezéseket használja, amelyből szintén nem sok derül ki, amíg fel nem fedezzük magunknak ezeket a funkciókat.

A Belépés CS mód lényege, hogy a készülék azonnal elindítja a sorozatfelvételt, amint egy mozgó tárgy „belép” a gép kijelzőjén megjelent középső mérőkeretbe. A tapasztaltabb természetfotósok erre biztos felkapták a fejüket. Igen, a szolgáltatás emlékeztet a kedvelt – de technikailag nem túl könnyen megvalósítható – fotócsapdákra, melyeknél infra, lézer, hang, fény szenzorok segítségével indul az expozíció, ha a fotóalany valamilyen módon aktiválja ezeket.

A nyíl gombokkal pozicionálhatjuk a keretet a képernyőn belül, a vezérlőtárcsával pedig beállíthatjuk a méretét. Három fokozatban azt is megszabhatjuk, hogy a mozgás érzékelés milyen érzékenységű legyen. Magas érzékenységre állítva a gyorsabb mozgású tárgy belépését, alacsony értéken a lassabbakat észleli a gép. Az alap a Normál beállítás.

A Kilépés CS mód ugyanez, csak pepitában. Itt a mozgó tárgy keretből való kilépésére indul az automata sorozatfelvétel. Beállításai megegyeznek az előző móddal.

A készülék menüjében beállíthatjuk, hogy az elkészült sorozatokat (bármely módban) kötegelve, vagy képenként mentse a fényképezőgép, illetve, hogy erre a mentés előtt rákérdezzen. Kötegelt mentésnél az egy sorozatba tartozó képek együtt törölhetők és visszajátszásnál is egy kötegként átlapozhatók. A csoportot megnyitva a képek egyenként megnézhetők és szerkeszthetők.

Videó, mozgóképrögzítés

MOV videó (H.264/AVC)
1920×1080 pixel 60 fps; 0:15 mp; 28 MByte
Kattintson a képre a lejátszáshoz!

Szintén egy hatalmas „játszótér”, ahol a Casio EX-F1 igazán elemében van. A sorozatokhoz hasonlóan a videofelvételi képességek terén is igen sok beállítást kapunk. Azt, hogy a gép 30 kocka/mp-es sebességgel rögzít 640 x 480 képpontos mozgóképeket ma már nem újdonság és én is csak azért említem, mert van. Sokkal figyelemreméltóbb, hogy ugyanilyen sebesség mellett HD minőségű videókat is készíthetünk, 1280 x 720 pixeles méretben. De ez még mind semmi. Az EX-F1 a világ legjobb videofelvételi képességét tudhatja magának, ami a 1920 x 1080 pixeles álomhatárt, vagyis a FullHD-t jelenti. A felvételi sebesség pedig 60 kocka/mp, ekkora felbontás mellett. A fényképezőgép vakuházának két oldalán két kis bemélyedés jelzi a sztereo mikrofonok helyét, ugyanis az EX-F1 kétcsatornás hangot is rögzít a videó mellé. Fülre a mikrofonpár kiváló hangminőséget biztosít, de ha többre vágyunk és jobb minőségű mikrofonnal is rendelkezünk, a gép bal oldalán lévő mini-jack bemenetbe csatlakoztathatunk is egyet. A videózást segítő kényelmi funkciók sora itt még nem ért véget, hiszen az objektívház bal oldalán lévő gombsor egy ellenfény kompenzációs kapcsolót is rejt. Ha a főtéma a hátsó megvilágítás miatt részlettelen folt, ennek bekapcsolásával segíthetünk egy kicsit a fényviszonyokon. Mint egy videokameránál. Szintén egyedi szolgáltatás a folyamatos fényű videolámpa. A fényt a felnyitható vaku fölötti LED biztosítja, igen jó hatásfokkal.

Kisebb felbontásnál kihasználható az új CMOS szenzor kivételes kiolvasási gyorsasága is, a Casio EX-F1 ugyanis 300, 600 és 1200 kocka/mp-es sebességgel is képes mozgókép felvételre. Elérhető egy negyedik opció is, aminél 30 és 300 kép/mp között állíthatjuk be a kívánt sebességet, akár felvétel közben is. Ez a jelenlegi mezőnyben egyedülálló. Nincs egyetlen fényképezőgép sem, amely megközelíti ezt a teljesítményt és a videokamerák közül is csak a profi készülékek képesek ilyen gyors felvételre. A gyors képkockaszám persze azt jelenti, hogy a visszajátszott felvételünk normál sebességen álomszerűen lelassult, csak profi felvételeken látott hatású lesz. A csobogó víz, egy fürge madár szárnyra kelése, de akár a hétköznapi autóforgalom is mind új dimenzióban tárul a szemlélő elé.

MOV videó
512×384 pixel 300 fps; 0:20 mp; 4 MByte

MOV videó
512×384 pixel 300 fps; 0:14 mp; 2,5 MByte

A sebességért persze kötnünk kell némi kompromisszumot. Az első a felbontás kérdése. A 300 kocka/mp-es (és 30-300 kép/mp-es) sebesség fix, 512 x 384 képpontos méretet jelent, a 600-as sebesség 432 x 192 pixelt, míg az 1200 fps-es gyorstüzelés csupán 336 x 96 képpontot kínál. Sajnos itt már a minőség sem az igazi, mert a gép nagyon erős, a felvételeken is jól látható tömörítést használ, melytől eléggé töredezett, néhol elmosott a felvétel.

Az már a felhasználó problémája lesz, hogy ennél a felvételi sebességnél hogyan világítja be a témát. Ide bizony elkél a folyamatos fényű videolámpa, mert 600 és 1200 fps-nél egyébként csak egy sötét massza lesz a végeredmény. Ha természetes fényben szeretnénk videózni, akkor nem árt, ha hétágra süt a nap és a gyorsabb módoknál 1-2 fényértékkel felfelé korrigáljuk az expozíciót. Nálam 600-as sebességnél kb. +1 Fé, 1200-nál kb. +2 Fé korrekció vált be.

MOV videó
432×192 pixel 600 fps; 0:16 mp; 1,5 MByte

MOV videó
336×96 pixel 1200 fps; 0:16 mp; 0,7 MByte

Van még egy eldugott videomód, amely a Best Shot menüből (BS), azaz a témaprogramok közül választható és nem annyira a minőség, hanem a videófájl mérete az elsődleges szempont ebben a beállításban. Ez a YouTube mód, és az ismert videomegosztó portálra optimalizált mérettel dolgozik. Az említett webhely fájlonként legfeljebb 100 MB-nyi feltöltést engedélyez, így ebben a beállításban e kerek fájlméretben maximalizálták a videókat.

A videomódok beállítása rendkívül egyszerű. Jobb hüvelykujji részen egy piros ponttal jelölt gombot, körülötte pedig egy háromállású gyűrűt találunk. A gyűrűvel kapcsolhatunk STD (Standard, 640 x 480, 30 fps), HD (1280 x 720/30 fps, 1920 x 1080/60 fps), illetve HS (300/600/1200 fps) állások között. A HD felbontás, illetve a HS sebesség a felvételi menüben állítható be. A gyűrű közepén lévő gombbal indítható el, és állítható meg a videofelvétel.

Rögzítés közben a gyári firmware-rel nem használható a zoom. Ezt előtte kell beállítanunk. Azóta persze kijött egy szoftverfrissítés a géphez (v1.02), amellyel HD módban már elérhető a nagy sebességű zoom funkció is. Hangfelvételt is csak ebben a módban használhatunk, a HS módoknál ez – érthető okokból – nem támogatott.

A kész és kártyára mentett videókat szerkeszteni is tudjuk. Ez különösen a HS mód gyors felvétele után jön jól, hiszen mondjuk 1200 kocka/mp-es felvételnél több másodperc is eltelhet, mire „célra tartjuk” a gépet, vagy amíg valóban történik valami érdemleges. Ennél a sebességnél a valóság 1 másodperces szelete, kb. 40 másodpercnyi videóanyagot jelent majd. A vágásnál kiválaszthatjuk, hogy a videó végéből, elejéből, vagy közepéből akarunk lenyesni. Ezután már csak a vágópozíció bejelölése van hátra (le nyílgomb) és a nem kívánt rész törlődik. Szintén hasznos szolgáltatás az állóképek kimentése videófájlból. A visszajátszás során hasonló módszerrel léptethetjük az anyagot, majd a kívánt képet külön fájlként a kártyára menthetjük. 1920 x 1080 pixeles videóméretnél ez már egész tisztességes, használható felbontást jelenthet. A videók .MOV formátumban, H.264/AVC tömörítéssel kerülnek mentésre, a IMA-ADCPM szabvány szerinti. A mozgóképek maximális fájlmérete 4 GB lehet.