Jön: Ricoh GR III

0

Napjainkban kétféle gyártó létezik, akik csak az új termékeket jelentik be, amikor azok elkészülnek és hamarosan piacra kerülnek és akik malma lassabban őrül, viszont a készülő termékről szóló kedvcsinálók marketing erejében hisznek. A Ricoh az utóbbiakhoz tartozik, ugyanis most még nem a végleges gépet, csak egy közelgő modell fejlesztését jelentették be.

A Ricoh GR III nem meglepő módon a GR II továbbfejlesztése, amely a korábbi 16,2 Mpixeles felbontás helyett immár 24 Mpixelt kínál. Felületén fázis-különbség érzékelő pixeleket is elhelyeztek, a szenzor pedig három tengely mentén az eltolás módszerével stabilizált. Az aluláteresztő (AA- Anti-Alias, low-pass) szűrő nélküli képérzékelő szenzor apró mozgatása segítségével képesek szimulálni az AA szűrő hatását, csökkentve ezzel a moiré hatását (és persze kissé a képélességet is).
Újdonság az elődhöz képest az érintésérzékeny hátsó LCD is, amely 1,037 millió képpontból áll, képátlója maradt 3″-os.

Bár az objektív gyújtótávolsága és fényereje maradt a régi, a 28 mm ekv. látószöget kínáló, f/2,8 fényerejű objektívet kissé áttervezték, így a korábbi 10 cm-es közelpont helyett 6 cm-re lévő témára is élességet állíthatunk.

Sajnos a videóképességek nem fejlődtek, így továbbra is Full HD (1920×1080 pixel) a maximum, a képfrissítés 24, 30 és 60 kép/mp is lehet.

Napjaink elvárásának megfelelően az USB csatlakozót is lecserélték, így most már USB 3.1 Type-C típusút használnak, amely videókimenetként is használható.

A fényképezőgép pontos specifikációját és piacra vezetésének időpontját jövő év elején közli majd a Ricoh.