Érdekes specifikáció a Canon EOS 90D-ről

0

A napokban jelent meg a canonrumors oldalán a várhatóan augusztus végén megjelenő EOS 90D egy feltételezett specifikációja, amely igen érdekes dolgokat mutat.
A 90D-ről már korábban is pletykáltak, amelynek során arról is volt szó, hogy valójában az EOS 7D Mark II kap utódot, csak a Canon összevonja az APS-C DSLR vonalat és a 80D, valamint a 7D Mark II közös utódja lesz a 90D.

Most azonban még ennél is merészebb és meglepőbb infókról pletykálkodnak.
Azt merték ugyanis írni, hogy tükör nélküli APS-C váz lehet az EOS 90D. A megjelenés után gyorsan pontosította a canonrumors szerkesztője, hogy lehet, hogy mégsem tükör nélküli lesz, „csak” elektronikus keresőt kap majd.
Nos, ha nem tükör nélküli, de elektronikus keresős, az csak úgy lehet, ha félig áteresztő tükrös megoldást alkalmaznának, mint ahogy a Sony tette az SLT rendszerében. Kérdés, hogy van-e ennek jelentősége manapság, amikor már egy MILC fókuszrendszere komolyabb szolgáltatásokat kínál és nagyobb lefedettséget nyújt, mint egy tükörreflexesé (vagy SLT-é).
Arról is írnak, hogy a képmezőt teljesen lefedi a fókuszrendszer.
Ez viszont egyértelműen azt jelentené, hogy tükör nélküli rendszerről van szó, hiszen az SLT-knél ugyanaz a fázis-különbség érzékelő modulos rendszer dolgozik, mint a tükörreflexeseknél, ahol szintén nehéz eljutni képszéltől képszélig a fókuszmezőkkel.
Ha viszont tükör nélküli, akkor az eddigi Canon MILC-ek R és RP jelöléseinek logikája borul és már nem lesz külön jelzés a Canonnál MILC-ekre? Bár ha egy EOS 90R néven jönne ki, akkor talán még rá lehetne fogni, hogy az R jelzi a tükör nélküliséget. De ezzel ráérünk akkor foglalkozni, amikor már megjelent a gép és tudjuk, hogy valójában milyen is.

További feltételezett adatok a gépről:

  • 31,2 Mpixeles APS-C szenzor
  • 4k videofelvétel képkivágás nélkül (Dual Pixelt nem említenek, bár az eddigiek alapján ez alap kell legyen a Canonnál)
  • 10 kép/mp sorozat sebesség
  • támogatja a szemfelismeréses autofókuszt 4k videózásnál is
  • LP-E6N akku
  • veszteségmentes HDMI kimenet

Na most akkor vagy az van, hogy a Canon belehúz és csinál egy komoly vlogger gépet remek videós képességekkel és ha már úgyse lesz mozgó tükör (vagy féligáteresztő tükör sem?), akkor kihasználja a gyors sorozat lehetőségét és egyben a 7D Mark II utódjának is szánja, vagy az, hogy már megint túl korán álmodoztak a lelkes rajongók és a canonrumors-t behúzták a csőbe…

Akárhogy is történt, ha minden igaz, nyár végén kiderül, mi is volt az igazság.