Megérkeztek a 2019-es fényképezőgép eladási adatok

0

A japán CIPA hónapról hónapra kiadja a Japánban gyártott fényképezőgépek, illetve objektívek értékesítési adatait, amit nyomon követve egész jó képet kapunk arról, milyen folyamatok zajlanak a fotótechnikai piacon. Természetesen ezeken a diagramokon nem szerepelnek azok a gyártók, akik nem Japánból exportálnak, így a Leica, a Hasselblad és a Phase One sem, bár az ő piaci részesedésük nem annyira óriási, hogy komolyan befolyásolnák az itt látható adatokat.

Amit látunk kell:

  • a mélyrepülés tovább zajlik a fényképezőgépek területén, így 2019-ben is kevesebb fényképezőgép fogyott, mint 2018-ban, ez ráadásul minden hónapban szinte hasonló mértékben
  • a cserélhető objektíves fényképezőgépek értékesítésében (DSLR és MILC együttesen) év végén jól látható fellendülés indult, de ezek az adatok sem érték el a tavalyiakat, összességében pedig a teljes évre nézve az előző évhez képest 21,4%-kal kevesebb ilyen gép fogyott
  • a kompakt fényképezőgépekből hasonlóan kevesebb fogyott tavaly, mint két éve, amely most már ott tart, hogy havi átlagot nézve alig haladja meg a félmillió darabot (ez 2012-ben átlag havi 6,9 millió darab, 2014-ben átlag havi 2,5 millió, míg 2016-ban átlag havi 1 millió darab volt).

A kompakt fényképezőgépek iránti érdeklődés csökkenése egyértelműen az okostelefonokba épített egyre jobb kamerákra vezethető vissza, s ma már a nagy zoomos kompakt gépek sem annyira csábítóak, ahogy a prémium kompaktok (átlagosnál nagyobb szenzoros, de fix gyújtótávolságú, vagy kis zoomos, nagy fényerejű objektívvel fixen szerelt gépek) sem örvendenek nagy penetrációnak.
A tükörreflexes és tükör nélküli gépeket sajnos még mindig együtt kezeli a CIPA a diagramjain, pedig sokkal többet olvashatnánk ki a grafikonokból, ha azt is látnánk, hogy a tükrösök és a MILC-ek külön-külön hogyan teljesítenek. Az biztosra mondható, hogy a DSLR-ek felé megcsappant vásárlói kedv oka az lehet, hogy az új modellek nem tudnak annyival több szolgáltatást, nem adnak annyival jobb képminőséget, hogy érdemes legyen lecserélni egy 2-3 éves modellt, ráadásul új gép is sokkal kevesebb jelenik meg (lásd év végi összefoglalónkat).
Az objektívek esetében hasonló okokat találnánk, mint a DSLR-eknél.

A DSLR és MILC értékesítési adatokból később jelenik majd meg infografika, ezeket külön nem mutatja grafikon a CIPA-nál, de az adatok így is elérhetők. Elöljáróban annyit, hogy DSLR-ből a 2018-ban eladott 6,6 millió darab után tavaly 4,5 millió darabot értékesítettek, míg a MILC-ek terén nem volt ekkora visszaesés, azokból 2018-ban 4,1 milliót, tavaly pedig közel 4 milliót adtak el (ha valakit érdekel részletesebben, ITT találja). Ezekből az adatokból majd a Lensvidtől láthatunk érdekes infografikát, amely várhatóan kb. február vége felé jelenik meg.