Itt a Lytro utódja? K|Lens!

0

A Lytro még 2012-ben jelent meg, amelyből kereskedelmi forgalomban is kapható termék vált. A Light-field technika érdekessége, hogy különleges, mátrix jellegű lencserendszerével olyan nyers képet készít, amelynél utólag választhatunk fókuszpontot, vagy változtathatjuk meg akár a mélységélességet is.

A Lytro sajnos nem lett sikeres, előbb a képmegosztó oldalukat lőtték le, később a termékek gyártását és forgalmazását is befagyasztották, majd a fejlődő VR felé léptek – azóta sem tudjuk igazából, mi van a céggel.
De most itt a K|Lens, amely hasonló elvet használ, mint a Lytro, így hasonló képességekkel is rendelkezik, viszont nem kell hozzá speciális kamera, azaz bármely jelenlegi (vagy jövőbeli) tükörreflexes vagy tükör nélküli fényképezőgéppel használható.
A 2018-as Photokinán már bemutatkozott német fejlesztők most közel végleges termékkel jelentkeztek, amelynek gyártási költségeihez a Kickstarteren keresnek támogatókat.

A K|Lens One nevű termék egy 80 mm gyújtótávolságú objektív (közelpontja 60 cm), amely teljes Leica képkocka méretű szenzorral szerelt digitális fényképezőgéppel használható, és ami Light-field képessé teszi ezeket a gépeket. A képkészítés során egyszerre 9 fotót (vagy videót!) rajzol az objektív a szenzorra, amelyek eltérő tárgytávolsággal, de egy azon időpillanatban készülnek. A hozzá fejlesztett photoshop plug-in ezen képeket elemezve hozza létre a mélység térképet, amelynek segítségével utólag fókuszálhatunk a kép bármely pontjára, használhatunk mélység térkép alapú utómunkát (például gradációs szűrőt), de módosíthatjuk a mélységélesség kiterjedését is (akár virtuális f/0,9 mélységélességet is elérve), illetve korrigálhatjuk a fókusz síkot is (dönthetjük azt), valamint térbeli fotót is generálhatunk (mint némely telefon).

A fejlesztők szerint a megoldás további előnye, hogy jóval nagyobb felbontást kínál, mint bármelyik Lytro fényképezőgép, hiszen míg azok maximum 4 Mpixelre voltak képesek, a D-Lens fényképezőgéptől függően 8-15 Mpixelt is adhat (egy adott gép esetén 30-40%-nyi lesz a végső kép a szenzor felbontásához viszonyítva.

A végleges modellt előreláthatóan ez év őszén lehet majd megrendelni a Kickstarteren keresztül. A termék ára egyelőre nem ismert.