Samyang AF 85mm f/1,4 RF

0

A koreai Samyang március közepén jelentette be Sony E bajonettes, autofókuszos 85mm f/1,4 portréobjektívét, amelynek most mutatta be a Canon EOS R rendszerhez használható RF bajonettes változatát.

Az új modell felépítését tekintve megegyezik a Sony FE változattal, így az ott leírtak a Canon RF bajonettes objektívre is érvényesek:
A Samyang autofókuszos portré objektíve az AF 85mm f/1,4 RF az egyik legkomolyabb fejlesztés, amelyet a koreai gyártó eddig véghez vitt. Noha alapvetően a 85 mm-es gyújtótávolság sok optikai hibánál kevésbé igényel igen komoly precízséget, egy portré objektívnél nagyon fontos a kiváló élesség, a remek bokeh és a minimális asztigmatizmus (már csak azért, hogy ne csak képközépre komponált modellről lehessen nagy részletgazdagságú képet készíteni, hanem a képsarkok is kellően finom rajzolatúak legyenek), de a színhiba visszaszorítása sem egyszerű.

Ennek érdekében extra alacsony szórású lencsetagot is felhasználtak, méghozzá az optikai rendszer elején, közvetlenül a nagy törési mutatójú tag mögött.

A gyors automatikus élességállítást se bízták a véletlenre, hiszen nem valami egyszerű DC motort építettek be, ami a kontraszt alapú AF meghajtáshoz korántsem lenne ideális. A gyártó ultrahang frekvenciás dupla lineáris motort választott (DLSM – Dual Linear Sonic Motor), amely könnyedén és gyorsan mozgatja a fókuszcsoportot.

A gondtalan fotózás érdekében csepp- és porállóságot biztosítós szigetelésekkel látták el az objektívet több ponton.

A fél kg-ot nyomó Samyang AF 85mm f/1,4 RF júniustól lesz kapható, ára 800 amerikai dollár lesz.

Az objektívvel Manuel Delgado már készített néhány fotót (a képekre kattintva azok nagy felbontásban is megtekinthetők):