Jöhet a Jello-effekt nélküli, globál záras, 127 Mpixeles Fujifilm GFX gép?

0

Azt tudjuk egy ideje, hogy a Fujifilm GFX 100-ban a Sony IMX461 jelzésű, 55mm átlójú CMOS szenzora dolgozik és azt is, hogy az elektronikus zárak legtöbbje gördülő típusú.
A gördölő záras szenzorok gyártása ugyanis sokkal egyszerűbb, mint a globál zárasoké, azonban a gördülő zárnak van több hátránya is:

  • egyrészt a relatíve gyorsan mozgó (a szenzoron annak kiolvasási sebességével összemérhető elmozdulást produkáló) tárgyak torzulnak (lásd jello effektus)
  • másrészt a viszonylag hosszú kiolvasás miatt vakuzni nem tudunk (képzeljünk el egy 1/20 mp vakuszinkronos redőnyzárat, no kb. ilyen egy átlagos elektronikus gördülő zár).

A Sony szenzorait felsorakoztató Roseek.com-on azonban valaki kiszúrta, hogy megjelent az IMX461 továbbfejlesztett változata, az azonos méretű, kicsivel nagyobb (127 Mpixel) felbontású IMX661 típusú szenzora, amely már globálzárat alkalmaz.
Természetesen nem ez a japán elektronikai óriás első globálzáras szenzora, hiszen több 4/3″ típusú és APS-C szenzort találhatunk már ilyen technológiával, ezekkel azonban fényképezőgépekben még nem találkoztunk.

Talán ez az IMX661 lehet az első, ami kereskedelmi forgalomban megjelenő konzumer termékbe (fényképezőgépbe) kerülhet (a globálzáras szenzorokat jobbára az irányítástechnikában és automatizálásban használják)?
Sajnos nem.
Ez a szenzor ugyanis (mint utóbb kiderült) ipari felhasználásra készül (annak minden előnyével és hátrányával), így igen kicsi az esélye, hogy ebből lesz valaha 127 Mpixeles Fujifilm GFX 120(?).