Fujifilm Fujinon XF 50mm f/1,0 R WR

0

A Fujifilm a világ első f/1,0 fényerejű autofókuszos MILC objektíveként aposztrofálja új Fujinon XF 50mm f/1,0 R WR stadard fix objektívét, amelyet APS-C szenzoros tükör nélküli fényképezőgépeihez, a Fujifilm X sorozathoz készített, amely egyben a 35. objektív, ami ehhez a szériához megjelent.

A január végén Londonban tartott Fujifilm X Summiton már bemutatta a japán gyártó ennek az objektívnek a prototípusát, amelynek során néhány adatot is közöltek róla, most azonban a teljes, részletes specifikáció is megjelent. Eszerint 12 lencsetagja közül egy aszférikus és kettő extra alacsony szórású (ED – Extra-low Dispersion), amelyek a képsarkok asztigmatizmus nélküli leképezését, illetve a kromatikus aberráció kordában tartását szolgálják.

Az automatikus élességállítás igen kevés fényben is történhet, hiszen az X-T4 és X-Pro 3 vázak ezzel az objektívvel -7 Fé-nek megfelelő megvilágításnál is képesek fókuszálni (ez gyengébb fényt jelent, mint amit egy negyed Hold ad éjszaka, nagyjából ISO100-on, F1,0 rekesznél 2 perces expozíciót igénylő megvilágítást jelent – F2-nél 8 percet).

Ha kézzel akarunk élességet állítani, akkor az elektronikus fókuszgyűrűt használhatjuk, amely elektronikusan vezérli a fókuszcsoport mozgatását, így precíz fókuszálást érhetünk el. A gyártó adatai szerint mintegy 120 fokos elforgatással járható be a teljes fókusztartomány.

Az 50 mm-es gyújtótávolság olyan látószöget kínál az APS-C szenzoros Fujifilm X MILC-eken, mint egy kisfilmes gépen egy 75 mm-es objektív, mélységélességben pedig egy f/1,5-össel feleltethető meg, azaz nagyjából egy kisfilmes 85mm f/1,4 objektív képességeit hozza.

Az időjárásálló kialakítású objektív idén ősztől lesz kapható, ára 1500 amerikai dollár, illetve 1600 euró lesz.