Hivatalos: Panasonic Lumix S5

0

A Panasonic bővítette full-frame szenzoros termékvonalát és bejelentette annak legújabb tagját, a 24 Mpixeles szenzorral szerelt hibrid gépet, a Panasonic S5-öt.

Az új váz a korábban megjelent S1 szenzorával megegyező felbontást kínál, a 24 Mpixeles képérzékelő nem csak kis képzajú fotózást, de 4k UltraHD videózást is lehetővé tesz, akár 60 kép/mp frissítéssel. A Panasonic eddig a profikat célzó, méretesebb, komolyabb markolattal rendelkező, DSLR-érzésű modellekkel jelentkezett a full-frame MILC-ek kategóriájában, most azonban megérkezett a mikro NégyHarmados szenzorral készült GH5-nél alig nagyobb Panasonic S5, amely jóval kisebb az S1 és S1R gépeknél.

A Panasonic S5 teljesen kihajtható és elforgatható 1,84 millió képpontos LCD-vel rendelkezik, amely akár videoblogok készítésénél is hasznos lehet az élőkép magunk felé fordítása miatt. Fotózásnál nem csak az LCD, de a 2,36 millió képpontos OLED elektronikus kereső is kényelmesen használható.
Az autofókusz rendszer maradt a Depth from Defocus algoritmussal dolgozó, de ezt továbbfejlesztették, így már nem csak arc és szemfelismerést, de test és állatfelismerést is kínál.

A dupla natív érzékenységnek köszönhetően magasabb érzékenységeknél is elérhető széles dinamikaátfogás, amely az esti videófelvételeknél lehet igazán hasznos (V-Log natív ISO640,4000; HLG natív ISO400, 2500, Cinelike D2 és V2 natív ISO200 és 1250).
A szenzor továbbra is stabilizált alapokon nyugszik, a gép pedig támogatja az objektívbe épített optikai stabilizátorral való kettős együttműködést, így pedig akár 6,5 Fé előnyt is adhat a Dual IS rendszer a reciprok szabályhoz képest.

Videófelvétel tekintetében is ígéretes az S5-ös. Ahogy említettük, a maximális felbontás 4k UltraHD, amely akár 60 kép/mp frissítéssel is rendelkezésre áll (24, 25, 30, 50, 60 kép/mp választható). 50 és 60 kép/mp-cel maximum 30 percet rögzíthetünk. 30 kép/mp képfrissítésnél viszont korlátlan felvételi időnk van, amelyet a gyártó 40°C fokos környezetben is garantál.
Egy későbbi, de még idén érkező firmware frissítés lehetővé teszi majd, hogy 5,9k videókat mentsünk SD kártyára, vagy RAW videó kimenetet érjünk el HDMI csatlakozón keresztül.

Az alap firmware-rel videók V-Log mentéssel is készíthetők 10 bites színmélységgel, 14 Fé-es dinamika átfogással. Az S&Q (Slow and Quick) üzemmódban gyorsított és lassított videók is felvehetők, 4k UltraHD-ben max. 2,5×-es lassítású (60 fps forrással), FullHD-ben pedig 7,5×-es lassítású (180 fps forrással) slow-motion készíthető.

Az új modell is képes szenzor eltolásos többszörös expozícióval 96 Mpixeles JPEG vagy RAW fájlokat készíteni, valamint full-frame szenzoros MILC-ben elsőként adja a Live Composite szolgáltatást (hosszú expozíciós idejű fotózás, expozíció közben frissülő élőképpel, így láthatjuk, hogy ha befejezzük az expozíciót, kb. milyen képünk lesz).

A Panasonic Lumix S5 szeptember második felétől lesz kapható, a váz ára bruttó 720 ezer Ft lesz.

A Panasonic Lumix S5 főbb tulajdonságai:

  • képérzékelő: 24,2 Mpixeles felbontású, full-frame méretű CMOS szenzor
  • érzékenység: ISO100-ISO51200, kiterjeszthető ISO50-re
  • időjárásálló szigetelések
  • 5 tengelyes szenzor eltolásos stabilizálás, Dual IS képesség (objektívbe épített stabilizátorral való együttműködés), akár 6,5 Fé előny
  • 1/8000 mp záridő mechanikus zárral, 1/16000 mp záridő elektronikus zárral
  • elektronikus első redőny lehetősége (ekkor max. 1/2000 mp záridő)
  • DFD fókuszrendszer, 480 fps mintavételezés, -6 Fé érzékenység (f/1,2 fényerejű objektívvel, f/2,8-ra vonatkoztatva -4 Fé)
  • 2,36 millió képpontos OLED elektronikus kereső, 60 vagy 120 kép/mp képfrissítés
  • 3″-os (7,5 cm-es), 1,84 millió képpontos, érintésérzékeny LCD, 180 fokban kihajtható, 270 fokban elforgatható
  • 4k UltraHD videofelvétel lehetősége, képkivágás nélkül, 30 kép/mp-cel 8 biten korlátlan ideig, 60 kép/mp-cel képkivágással max. fél óráig, max. 200 Mbit/s bitráta
  • V-log, V-Gamut videók mentése memóriakártyára 10 bites 4:2:0 színmintavételezéssel, 60 fps-sel, 10 bites 4:2:2 színmintavételezéssel 30 fps-sel
  • későbbi firmware frissítés után 5,9k RAW videó mentése memóriakártyára, illetve 4k RAW videókimenet HDMI-n
  • slow-motion felvétel Ultra HD-ben 60 kép/mp-cel, Full HD-ben max. 180 kép/mp-cel
  • mikrofon bemenet, fejhallgató kimenet, opcionális XLR adapter
  • 7 kép/mp sorozat sebesség egyszeri fókusszal, 5 kép/mp sebességű sorozat folyamatos fókusszal
  • automatikus expozíció sorozat, rekesz sorozat, fókusz sorozat
  • 6k Photo mód 30 kép/mp-cel, 4k Photo mód 30 vagy 60 kép/mp-cel, utólag kiválasztható élességi pont
  • nagy felbontású fotó mód RAW formátumban is, 96 millió (12.000×8.000) pixeles végeredménnyel), akár kézből, a szenzor pixelméretnél kisebb mértékű eltolásával és nyolc expozíció egyesítésével
  • vakupapucs
  • beépített Wi-Fi vezérlő (2,4 GHz és 5 GHz), Bluetooth LE adapter, távvezérlés és képáttöltés vezeték nélkül okostelefonnal
  • dupla SD kártyafoglalat 1x UHS-II, 1x UHS-I)
  • 7,2V, 2200 mAh, 16 Wh lítium-ion akkumulátor
  • USB 3.1 Gen1 Type-C csatlakozó

Sajtóközlemény:

Az új, LUMIX S5 hibrid full-frame tükör nélküli fényképezőgép
lenyűgöző hordozhatóságot és páratlan képminőséget kínál fotókon és videókon

Wiesbaden, Németország, 2020. szeptember. 2. – A Panasonic nagy örömmel mutatja be az új LUMIX S5 hibrid, full-frame, tükör nélküli fényképezőgépét, amely fotózásnál és videokészítésnél is kiváló teljesítményt és bámulatos hordozhatóságot nyújt a magas szinten alkotó fotósok és operatőrök számára.
A LUMIX S5 központi eleme a 24,2 megapixeles, 35 mm-es, teljes képmezős (full-frame) CMOS képérzékelő, amely széles dinamikus tartományt biztosít. A LUMIX S5 a Dual Native ISO technológiával akár 51 200-as ISO szinteket is képes kezelni.
A tükör nélküli hibrid fotó/videó fényképezőgépek élvonalbeli fejlesztőjeként a LUMIX márka rendelkezik a 4K 10-bites videorögzítésre képes fényképezőgépek legnagyobb választékával*1. A termékcsalád legújabb tagja a LUMIX S5, amely 4K 60p/50p 4:2:0 10-bites és 4K 30p/25p 4:2:2 10-bites belső rögzítésű felvételekre is alkalmas. Ezenfelül 4K 60p/50p 4:2:2 10-bites HDMI kimenetet is biztosít. A 4K 30p/25p 4:2:0 8-bites belső felvételek időkorlát nélkül rögzíthetők. A Panasonic egyedi hőelvezető technológiájával stabil, hosszú időtartamú videofelvétel érhető el. A LUMIX S5 14+ fokozatos dinamikus tartományt biztosít, amely megfelel egy mozikamera képességének, ráadásul a V-Log / V-Gamut kompatibilis a népszerű VariCam Look kolorimetriával. A különböző felvételi formátumok és üzemmódok között megtalálható a 4:3 anamorfikus mód, a gyorsított és lassított felvétel a 4K/60p intervallumos felvétel és a 4K HDR is.
A mélytanulásos technológia, amely valós időben ismeri fel az alany típusát és részeit, mint például az emberi szemet, arcot, fejet és testet, rendkívül gyors és precíz autofókuszt biztosít a LUMIX S5-nél fotó és videó üzemmódban is.
A Body I.S. (5-tengelyes képstabilizátor) és a LUMIX S sorozat objektívjeiben megtalálható O.I.S. (2-tengelyes optikai képstabilizátor) egyesítésével létrehozott 5-tengelyes Dual I.S. 2 semlegesíti a fényképezőgép remegését, így akár 6,5 fokozattal*² hosszabb záridő is alkalmazható. Strapabíró kialakítás gondoskodik a kiváló megbízhatóságról a profi felhasználók számára is.
A fényképezési élményt tovább fokozza a 96 megapixeles nagy felbontású üzemmód (JPEG/RAW), az élőképes kompozit funkció és a HLG Photo üzemmód.
A kiváló energiahatékonyságnak és az új, 2 400 mAh kapacitású akkumulátornak köszönhetően az S5 egy töltéssel körülbelül 470 kép (az élőképes keresővel) illetve 1 500 kép (energiatakarékos élőképes keresővel) készítését biztosítja. A fényképezőgép USB töltést és tápellátást is támogat. A LUMIX S5 két SD kártyafoglalattal rendelkezik (UHS-IIx1 és UHS-I x1), és kompatibilis az 5GHz/2,4GHz Wi-Fi-vel valamint a 4.2-es Bluetooth-szal. A LUMIX S sorozat teljes képmezős, tükör nélküli fényképezőgépei az L-bajonettrendszert alkalmazzák, amely sokoldalú és időtálló termékeket biztosít a Panasonic, Leica Camera és Sigma termékek felhasználóinak. A Panasonic kínálatában most már négy innovatív modell található a teljes képmezős, digitális, cserélhető objektíves, tükör nélküli fényképezőgépek LUMIX S sorozatában: az S1R, az S1, az S1H és az új S5. A LUMIX S1R ideális nagy felbontású képek készítéséhez, a LUMIX S1 egy fejlett hibrid fényképezőgép kiváló minőségű fényképek és videók készítéséhez, a LUMIX S1H-t pedig kifejezetten filmfelvételek készítésére tervezték és fejlesztették. A LUMIX S5 alapjaiban megegyezik ezekkel a hagyományos S sorozatú fényképezőgépekkel, de kompakt és könnyű vázat kapott. Ezzel a választékkal a Panasonic elkötelezett, hogy minden képalkotó igényének megfeleljen, élen járva a fotó-/videokultúra fejlődésében az új, digitális korszakban.
*1 A tükör nélküli, cserélhető objektívű fényképezőgépek között. 2020. szeptember 2-i állapot.
*1 A CIPA szabvány alapján (Fordulás/Bólintás iránya: fókusztávolság f=200 mm az S-E70200 használatakor) A firmware-t a legfrissebb verzióra kell frissíteni.

1. Kiváló képminőség nagy fényérzékenységű fotó/videó készítésekor is és Dual I.S.
A LUMIX S5 egy 24,2 megapixeles 35 mm-es, teljes képmezős (full-frame) CMOS képérzékelővel (35,6 mm x 23,8 mm) rendelkezik, amely széles dinamikus tartományt nyújt és páratlanul tiszta képeket készít. A zajt még ISO 51200 érzékenység mellett is képes minimális szinten tartani a fényképezőgép. Ez teszi ideálissá gyenge fényviszonyok között is.
A LUMIX S5 Dual Native ISO érzékenységgel rendelkezik. Ez a technológia először a Panasonic professzionális VariCam filmkameráinál jelent meg. Általában a zaj az érzékenység emelkedésével arányosan nő az egyszeres natív ISO-t alkalmazó képérzékelőknél.Az S5-ben található új, Dual Native ISO technológiával rendelkező érzékelő az erősítés feldolgozása előtt az érzékenységnek megfelelő optimális kör kiválasztásával minimális szintre csökkenti a zajképződést. A Dual Native ISO a művészi eszközök még szélesebb palettáját biztosítja a filmkészítők számára, akik így kevesebb fény mellett is tudnak dolgozni. A LUMIX S5 Dual Native ISO értékei 640 és 4000*1
A LUMIX S5 maximálisan kihasználja a nagy felbontású képérzékelő előnyeit, és a High Resolution (nagy felbontású) üzemmóddal pontosan ragadja meg a téma részleteit, hogy azokat ne csak RAW de JPEG formátumban is gyönyörű, valósághű képeken lehessen megörökíteni. A Body I.S. (képstabilizátor) rendszer segítségével automatikusan 8 kép készül egymás után, miközben a képérzékelő elmozdul. Ezt a nyolc képet ezután egy 96 megapixellel egyenértékű (12 000 x 8 000 pixel) képben egyesíti az új Venus Engine, amely rendkívül gyors jelfeldolgozást biztosít. Ezek a csodálatosan nagy felbontású képek ideálisak az állvánnyal tájról, vagy álló alanyokról, például apró részleteket tartalmazó műalkotásokról készített fotóknál. A mozgásból származó elmosódást kompenzáló alüzemmód használatával mozgó alanyokat tartalmazó kompozícióknál is alkalmazható.
A LUMIX S5 Body I.S. (képstabilizátor) funkciója kiválóan semlegesíti a kézremegés hatását. A Panasonic egy új algoritmust alkalmazott, amely a giroszenzorból, a képérzékelőből és a gyorsulásmérő érzékelőből nyert adatokkal végzett precíz számítások segítségével semlegesíti a különböző rázkódásokat. Ez pontosabb rázkódásérzékelést és -szűrést tesz lehetővé, így akár 5 fokozattal hosszabb záridő is alkalmazható*². A fényképezőgépben működő Body I.S. (5-tengelyes) és a LUMIX S sorozat objektívjeiben megtalálható O.I.S. (2-tengelyes optikai képstabilizátor) egyesítésével létrehozott 5-tengelyes Dual I.S. 2 még hatékonyabban szűri ki a rázkódást, így akár 6,5 fokozattal*3 hosszabb záridő is alkalmazható. Ezek a képességek rendkívül előnyösek teleobjektíves képeknél és kedvezőtlen körülmények között, mint például a gyenge fényviszonyoknál vagy az egy kézzel készített felvételeknél. Az 5-tengelyes Dual I.S. 2 képstabilizáció fényképeknél és videofelvételeknél is működik, beleértve a 4K üzemmódot is. A Body I.S., akkor is kiszűri a nemkívánatos elmozdulásokat, ha a fényképezőgépet O.I.S.-szel nem rendelkező L-bajonettes objektívvel használják.
A Live View Composite (kompozit élőkép) funkcióval a fényképezőgép előre beállított időközönként oldja a zárat és nagy fényerő mellett szintetizálja a képeket egyetlen fotóban. Míg hosszú expozíciós idejű (bulb) üzemmódban az egymást követő képek fényereje összeadódik, itt csak a célalanyt, a képek világosabb részeit érzékeli, és a felhasználó élő kép segítségével gondos szintetizálást végezhet. A funkció nagyon hasznos tűzijáték vagy csillagos égbolt megörökítésénél, ahol a hátteret nem kell erősíteni.
*1 Ha a felvétel V-Log üzemmódban zajlik. Az érzékenység a felvételi módtól függ.
*2 A CIPA szabvány alapján (Fordulás/Bólintás iránya: fókusztávolság f=60 mm az S-R2060 használatakor)
*3 A CIPA szab/vány alapján (Fordulás/Bólintás iránya: fókusztávolság f=200 mm az S-E70200 használatakor)

2. Páratlan videoteljesítmény mozifilm minőségű alkotásokhoz
A tükör nélküli hibrid fotó/videó fényképezőgépek élvonalbeli fejlesztőjeként a LUMIX márka rendelkezik a 4K 10-bites videórögzítésre képes fényképezőgépek legnagyobb választékával*1. A termékcsalád legújabb tagja a LUMIX S5, amely 4K 60p/50p 4:2:0 10-bites és 4K 30p/25p 4:2:2 10-bites belső rögzítésű felvételekre is alkalmas, akár 30 perces időtartamban. Ezenfelül 4K 60p/50p 4:2:2 10-bites HDMI kimenetet is biztosít. A 4K 30p/25p 4:2:0 8-bites belső felvételek időkorlát nélkül rögzíthetők. A fényképezőgép támogatja a HDMI-csatlakozáson történő RAW videokimenetet ATOMOS NINJA V rögzítőre, és egy jövőbeni firmware-frissítéssel a C4K videofelvételt is (részletek a 6. fejezetben érkeznek majd).
A dinamikus tartomány azt a fényerő tartományt jelöli, amelyet a digitális fényképezőgép képes kezelni. A LUMIX S5 14+ fokozatú dinamikus tartományt biztosít, amely gyakorlatilag megegyezik a Panasonic filmkészítő kamerái által kínálttal, hogy mindent pontosan rögzíthessen a sötét és világos terekben egyaránt. A színhűség és bőrszín pontos megjelenítése kulcsfontosságú a filmkészítők számára. A LUMIX S5 a VariCam mozifilm kamerák elismert kolorimetriáját örökölte. A LUMIX S5 V-Log/V-Gamut segítségével örökíti meg a széles dinamikus és színtartományt. A V-Log lapos képeket biztosít, de megőrzi a kép valamennyi színadatát. Ez nagyobb teret enged a kreatív módosításoknak az utómunkálatok során. A LUMIX S5 CMOS képérzékelője széles színkorlátot (V-Gamut) kezel. Ez az S5 optimális színtere, ami szélesebb, mint a BT.2020. A V-Log görbe karakterisztikája a negatív filmet és a V-Gamutot idézi, amely még a filmnél is nagyobb színteret biztosít. 35, a VariCam mozifilm kamerákhoz készített LUTot lehet ingyen letölteni és használni a LUMIX S5 fényképezőgépekkel. Az S1H/S1 V-Log és a GH5/GH5S V-Log L funkciójával készített felvételekhez egyszerűen társíthatók a színtónusok. Olyan praktikus eszközök is rendelkezésre állnak mint a Waveform Monitor és a Vector Scope.
A lassú és gyors üzemmóddal lenyűgöző lassított és gyorsított felvételek készíthetők 4K (1-60 fps, 30x gyorsítás és 2,5x lassítás között) vagy FHD (1-180 fps, 60x gyorsítás és 7,5x lassítás között)*² felbontásban. Az autofókusszal*3 ebben az üzemmódban is éles fókuszban örökíthetők meg az alanyok. Az üzemmód közvetlenül az üzemmód tárcsa segítségével is elérhető.
A 4K felbontásban is elérhető HDR (High Dynamic Range) úgy képes megjeleníteni egy kép sötét és világos részeit, ahogyan azt az emberi szem is látja. A kamera a videókat egy adott gammagörbével rögzíti, ami kompatibilis az ITU-R BT.2100-zal, és a felhasználók mostantól a Hybrid Log Gammát (HLG) is választhatják a [Photo Stlye]/[Fotóstílus] beállításnál. A HLG*³ Photo üzemmód szélesebb dinamikus tartományt biztosít, hogy a fények és az árnyékok természetesebb kontraszttal jelenjenek meg a képeken. A JPEG/RAW fájlok mellett a HLG fotókat HSP fájlban*4 is el lehet menteni, amelyben a nagy fényerejű jelek tömörített formátumban tárolódnak teljes felbontással (5 888 x 3 312, 16:9-ben). A felhasználók a HLG képeket HDMI-kábeles csatlakozáson keresztül tündöklő színekkel jeleníthetik meg a legújabb HLG-kompatibilis 4K televíziókon vagy egyéb HLG-kompatibilis készülékeken.
A még gördülékenyebb sorozatfelvételekhez a 6K FOTÓ*5 funkció a 30 képkocka/másodperc sebességgel rögzített 6K sorozatfelvételből kiemeli a legjobb időzítéssel készített képet (4:3 vagy 3:2 képarányban), és körülbelül 18 megapixel egyenértékű nagy felbontású képként menti el, így ragadva meg a vissza nem térő pillanatokat.

*1 A tükör nélküli, cserélhető objektívű fényképezőgépek között. 2020. szeptember 2-i állapot.
*2 150 fps vagy annál gyorsabb képrátánál az AF üzemmód MF üzemmódra kapcsol. 180 fps képrátánál a látószög lecsökken. A felvétel leáll, ha a folyamatos felvétel ideje meghaladja a 30 perc hosszúságot.
*3 A “HLG (Hybrid Log Gamma)” egy nemzetközi HDR szabvány (ITU-R BT.2100)
*4 A „HSP” egy HLG formátumú videotechnológiát alkalmazó HDR képformátum.
*5 A 6K FOTÓ nagy sebességű sorozatfelvételi mód 4:3 vagy 3:2 képarányú videofelvételből vág ki állóképeket a 6K képeknek megfelelő, körülbelül 18 megapixeles (kb. 6000 x 3000 valós pixelszám) felbontással.

3. Villámgyors és pontos AF valós idejű észlelési technológiával
A LUMIX S5 fotó és videó üzemmódban is rendkívül gyors és precíz autofókuszt biztosít. A kontraszt autófókusz és DFD (Depth From Defocus) technológiák ötvözésével a fényképezőgép mindössze 0,08 másodperc alatt képes az alanyra fókuszálni*1. A gyenge fényviszonyok között is kiválóan teljesítő LUMIX S5 a nagyobb fényérzékenységnek és a képérzékelő optimális kalibrálásának köszönhetően -6EV*² fényességérzékelési teljesítményt nyújt a Low Light AF üzemmódban. A képérzékelő és objektív közötti, akár 480 fps sebességű kommunikációnak köszönhetően élvezhetik a felhasználók a LUMIX S objektívekkel a villámgyors és rendkívül pontos autofókusz előnyeit.
A LUMIX S5 fejlett mélytanulásos technológiát is alkalmaz, amely képes felismerni a különböző alanyokat: embereket, gyorsan mozgó állatokat köztük a kutyákat, macskaféléket és madarakat is. Embereknél a szemen, arcon és testen túl még a fejet is külön ismeri fel valós időben a rendszer, hogy még pontosabb fókuszálást nyújtson. A fényképezőgép akkor is követi a személyeket, ha gyorsan mozognak, hátat fordítanak, félre döntik a fejüket vagy eltávolodnak. Ugyanakkor a DFD technológiában elért előrelépésekkel az AFC is fejlődött, amely szintén lehetővé teszi, hogy a felhasználók követni tudják az apró vagy gyorsan mozgó alanyokat, és bármikor tűéles képen örökíthessék meg azokat a zár kioldása után.
*1 11EV széles végállásban S-R24105 objektívvel (CIPA), LVF120 fps beállítással.
*2 ISO100, F1.4, AFS értékekkel

4. Megbízható teljesítmény és bővíthetőség enged szabad teret a kreativitásnak
A LUMIX S5 kiválóan hordozható, mégis kimagasló teljesítményt és bővíthetőséget nyújt. A fényképezőgép váza magnéziumöntvényből készült, hogy ellenálljon a komoly kültéri igénybevételnek, valamint csepp- és porálló*1. Az optimálisan elosztott hőelvezető elemek a fényképezőgép külseje felé vezetik a hőt, ami stabil, folyamatos videofelvételt eredményez hosszú időtartam esetén is.
A LUMIX S5 fényképezőgép nagy méretű élőképes keresője (Live View Finder – LVF) kimagasló, körülbelül 0,74x nagyítási arányt biztosít. A rendkívül precíz és gyors OLED (Organic Light-Emitting Diode) kijelző 2 360K képpontos felbontást nyújt. Az OLED technológiával az LVF folyamatos, nagy érzékenységű, minimális, 0,005 másodpercnél kisebb késésű képet jelenít meg. A kereső képe körülbelül 20 mm-es távolságból is teljes egészében látható, így szemüveget viselő felhasználók számára is kényelmes.
A hátsó kijelző egy 3,0 hüvelykes, bármilyen szögben elforgatható LCD kijelző 3:2 képaránnyal és 1 840K képpontos felbontással. A Frame Maker funkcióval felvétel közben különböző képarányokkal (16:9, 4:3, 1:1, 4:5, 5:4 és 9:16) lehet kompozíciót állítani. A REC Frame Indicator keret jelzi, amikor a fényképezőgép videofelvétel készít.
A LUMIX S5 kettő SD memóriakártya-foglalattal rendelkezik: az egyik foglalat az UHS-I, a másik a nagy sebességű és kapacitású UHS-II (Video Class 90) szabvánnyal kompatibilis.
A felhasználó kényelme érdekében a fényképezőgép akkumulátora hálózatról vagy USB kimenetről is tölthető.
A Bluetooth 4.2 kompatibilitás (az ún. BLE: Bluetooth Low Energy) lehetővé teszi az okostelefonhoz vagy tablethez történő azonnali csatlakozást minimális energiafogyasztás mellett. Ezenfelül a LUMIX S5 beállításai is vezeték nélkül átmásolhatók egy másik S5 fényképezőgépre, ha egyszerre több S5 van használatban. A Wi-Fi 2,4 GHz (IEEE802.11b/g/n.), mellett a Wi-Fi 5 GHz (IEEE802.11ac)*² szabványt is támogatja a fényképezőgép. A Wi-Fi biztonságos és stabil adatátvitelt és gördülékeny távvezérlést tesz lehetővé.
*A por- és cseppállóság nem jelent garantált védelmet arra az esetre, ha a fényképezőgépet közvetlenül por vagy víz éri.
*2 Az 5 GHz-es Wi-Fi sáv egyes országokban nem elérhető.

5. Opcionális tartozékok és szoftverek
A LUMIX S5 felhasználói számos tartozékkal bővíthetik a funkcionalitást és tehetik még kényelmesebbé a használatot. A DMW-XLR1 mikrofon adapter plug-in típusú adapter XLR mikrofonokhoz, amely minőségi sztereó hangfelvételt tesz lehetővé. Ideális szinkronizált hangfelvételek készítéséhez. A külön kialakított gombokkal gyorsan és közvetlenül vezérelhető. MIC, LINE és CONDENSER mikrofonok kapcsolhatók be. A DMW-BGS5 akkumulátoros markolat egy töltéssel 940 kép (élőképes kereső használatával), illetve 3000 kép (energiatakarékos élőképes kereső üzemmódban) készítésére elegendő tápellátást biztosít. Az S5-höz további tartozékok, például távkioldó (DMW-RS2), hálózati csatoló (DMW-DCC17) és állványos markolat (DMW-SHGR1) is kaphatók.
A LUMIX Tether szoftver lehetővé teszi az USB csatlakozáson keresztül vezérelt felvételkészítést. A felhasználók PC számítógépről USB-kapcsolaton keresztül vezérelhetik a fényképezőgépüket. A szoftverrel a számítógép képernyőjén visszanézhetők a képek fotózás közben. Élő streameléshez LIVE VIEW üzemmódban használható a LUMIX Tether for Streaming (Beta) szoftver.
A LUMIX Sync alkalmazás iOS és Android okostelefonokon és tableteken teszi lehetővé az egyszerű, vezeték nélküli fotóátvitelt. Az alkalmazás segítségével okos készülékekről távvezérelhető a fényképezőgép.

6. Jövőbeni firmware frissítés
A további teljesítményfokozás érdekében 2020 végén firmware-frissítés jelenik meg a LUMIX S5-höz. A C4K videofelvétel mellett a firmware támogatja majd az 5,9K (5888×3312) 29,97p/25p, 4K (4128×2176) 59,94p/50p és anamorfikus 3,5K (3536×2656)/50p felbontású HDMI-adatátvitelt ATOMOS NINJA V rögzítőre. Különböző videofelvételi segédek is elérhetőek lesznek: Vector Scope Display, Master Pedestal Adjustment és SS/Gain Operation (SEC/ISO, ANGLE/ISO, SEC/dB). A Fotóstílus új opciókkal bővül: L.MonochromeS és L.ClassicNeo

LUMIX PRO
A LUMIX S5 részt vesz a LUMIX PRO programban. A LUMIX PRO programot azért indította a Panasonic, hogy a LUMIX falhasználók mindig számíthassanak a támogatásra. A program szolgáltatásait a tagok nem csak saját országukban, hanem a szakmai útjaik során meglátogatott országokban is igénybe vehetik (a www.lumix-pro.com oldalon további részletek találhatók a jogosultsági szintekről, az országokról és a termékekről, valamint elolvashatók a részvételi feltételek is).

LUMIX S5 és Sigma 45 mm F2.8 promóció
Azok a vásárlók, akik 2020. szeptember 30. előtt vásárolnak LUMIX S5 fényképezőgépet, egy 184 000 Ft értékű Sigma objektívért (45 mm F2.8.) regisztrálhatnak. A hibrid médiás alkotók számára kifejlesztett LUMIX S5 full-frame, tükör nélküli fényképezőgép korlátlan kreatív lehetőségeket biztosít az L-bajonettes objektívekkel, és együtt repítik új szintre a képalkotást. További információ található itt:
https://www.panasonic.com/hu/consumer/fenykepezogepek-es-videokamerak/lumix-g-dslm-fenykepezogepek-learn/cikkek/korlatozott-ideju-lumix-s5-bevezeto-akcio.html