Az Év Asztrofotósa 2020 – nyertesek

0

Mindig jó érzés végignézni egy-egy rangos nemzetközi fotópályázat legjobb képeit, de annál nincs szívmelengetőbb érzés, amikor egyszer csak rábukkanunk a díjazott fotók között egy magyar fotós nevére!
Így történt ez most, a britek álral kiírt Év Asztrofotósa 2020 fotópályázat képeinek nézegetése közben, ahol a nyertesek között egyszer csak ott volt Tóth Bence fotója, mint a Sir Patrick Moore díjat kiérdemlő legjobb újonnan érkező versenyző képe. Schmall Rafael fotója pedig kategóriaelső lett!

Gratulálunk nekik, felhőmentes, csillagfényes égboltot és remek fotókat kívánunk a továbbiakban is!

A pályázat egyébként több kategóriában folyt, így a galaxisok, a festett ég, a folyékony napfény, a Holdunk, az északi fény, a bolygók – üstökösök – aszteroidák, az ember és technológia, a csillagok és ködök kategóriákba. Minden kategóriában egy-egy győztest hirdettek, ezen felül külön kategóriában indulhattak a fiatalok. Két különdíjast is kiemeltek, egyikül a már említett Sir Patrick Moore díjat, másikuk a Annie Maunder díjat kapta, utóbbi a legérdekesebb képi innovációért (kreatív utómunkáért).

A fődíjas idén Nicolas Lefaudeux lett galaxist ábrázoló fotójával.

A díjazott fotók (kategóriánként az első helyezettek) az alábbi galériánkban tekinthetők meg (a képre kattintva nagy méretben és végiglapozható):

A fotópályázat összes győztes képe és további részletek megtalálhatók a pályázat weboldalán:
https://www.rmg.co.uk/whats-on/astronomy-photographer-year/galleries/2020

címlapfotó: Tóth Bence