Hivatalos: Canon EOS C70

0

A Canon bejelentette az eddigi legkisebb és legkönnyebb profi felhasználásra szánt EOS Cinema gépét, az EOS C70-et, amely az első RF bajonettet alkalmazó videókamera.


A készülék Super 35 méretű (kb. APS-C, de 16:9 oldalarányú), dupla erősítéssel ellátott szenzorral dolgozik, amelyre 16 Fé dinamika tartományt adott meg a gyártó.
Az EOS C70 dupla SD kártyafoglalattal rendelkezik, az ide helyezett kártyákra 4k videókat menthetünk akár 120 kép/mp frissítéssel is (Super 16 formátumban 180 kép/mp-cel), 4:2:2 10 bit kvantálással, XF-AVC (ALL-I vagy Long-GOP) vagy HEVC (H.265), illetve H.264 tömörítéssel.

A kényelmes használat érdekében mintegy 13 gombot tettek programozhatóvá, a gépen két HDMI és 2 mini XLR csatlakozó biztosítja a külső eszközök gond nélküli használatát, az új, akár 10 Fé-es ND szűrő rendszer pedig a korábbinál vékonyabb kialakítású. A gyors automatikus élességállítást Dual Pixel CMOS AF rendszer végzi.
A folyamatos felvétel során termelődő hő elvezetéséről ventilátor gondoskodik.

A gép mellé egy új adaptert is bejelentett a gyártó, a Canon Mount Adapter EF-EOS R 0.71x segítségével EF bajonettes objektíveket használhatunk az EOS C70-nel úgy, hogy a Super 35-ös szenzoron is elérhetjük a full-frame szenzorra tervezett objektívek teljes látószögét, emellett kb. 1 Fé-kel növeli az objektívek fényerejét.

A Canon EOS C70 novembertől lesz kapható, ára 5500 amerikai dollár lesz. Az új adapter decembertől kerül forgalomba, ennek ára 600 dollár lesz.

A C70 mellett egy új filmezős zoomobjektívet is bejelentett a Canon, erről a lenti sajtóközleményben lehet többet olvasni.

Sajtóközlemény:

A Canon EOS C70 az RF-bajonett erejét hozza a Cinema EOS System termékcsaládba

Budapest, Magyarország, 2020. szeptember 24. – A Canon Europe ma bejelentette az EOS C70 bevezetését. Ez a kompakt, sokoldalú kamera az első, mely ötvözi a Canon Cinema EOS System termékcsalád kiemelkedő képminőségét az EOS R sorozat hordozhatóságával és rugalmasságával. A Canon Cinema EOS System kamerát használó filmkészítők először élvezhetik a nagy teljesítményű RF objektívek hihetetlen lehetőségeit.

Az EOS C70 kialakítása felhasználási lehetőségek széles választékát kínálja, ideértve a dokumentumfilmeket, mindenféle méretű produkciókat, hírgyűjtést és most már a közösségi médiát is – egyedülálló függőleges felvételi képességének köszönhetően. Mérete és jellemzői lehetővé teszik a filmkészítők számára, hogy kézben tartva, drón vagy gimbal segítségével készítsenek felvételeket, amely még nagyobb alkotói szabadságot biztosít számukra. Ezenfelül az SD-kártyákra történő rögzítéshez többféle formátumot is kínál, úgymint 4K, 120 kép/mp-ig, 4:2:2, 10 bit XF-AVC (All-I vagy Long-GOP) és MP4 HEVC-ben (H.265) vagy H.264-ben, ami különféle produkciós igények kielégítését teszi lehetővé a filmkészítők számára.

Szintén a mai napon kerül bevezetésre az EF-EOS R 0.71x átalakító gyűrű – egy EF objektív-RF-bajonett adapter, amely a filmkészítők számára lehetővé teszi, hogy az EF objektívek teljes termékcsaládját együtt használhassák az EOS C70-nel, növelve a Canon két legnépszerűbb objektívkínálatának kompatibilitását.

Moziminőségű kompakt kamera
A DSLR-rel és tükör nélküli kamerákkal történő filmkészítés egyre népszerűbb. Az EOS C70 áthidalja a szakadékot a Canon két termékportfóliója, a kompakt DILC termékvonal és a Cinema EOS System kamerák között. A rövid bázistávolságú Canon RF-bajonett alkalmazása lehetővé tette az EOS C70 kompakt kialakítását. Miközben a kamera a legkisebb és legkönnyebb a Canon Cinema EOS System kínálatában, tele van olyan funkciókkal, amelyek számos különféle professzionális videoigény kielégítését teszik lehetővé. 13 hozzárendelhető gombbal, a könnyebb kezelhetőséget lehetővé tevő kézi markolattal, professzionális bemeneti/kimeneti csatlakozóval, például HDMI-vel és 2x mini XLR csatlakozóval az audio jel számára, valamint egy önálló ventilációs rendszerrel rendelkezik. Ezenkívül az új, vékonyabb, 10 fokozatú ND szűrőrendszernek köszönhetően a filmkészítők jobban szabályozhatják az expozíciót és a mélységélességet.

Eljuttatja az RF világát a mozikba
A Canon RF objektívkínálata kiváló képminőségéről és funkcionalitásáról híres. Az RF technológiát úgy fejlesztették ki, hogy kimagasló minőséget biztosítson a videók készítéséhez, és ideális a Canon Cinema EOS System termékcsaládhoz. Ez a képesség az EOS C70-t használó filmkészítők számára az egyre bővülő RF termékpalettáról olyan kiváló minőségű objektívek alkalmazását teszi lehetővé, mint a telefotó, a zoom, a kiváló minőségű, fix gyújtótávolságú objektívek, a fényerős objektívek illetve a makroobjektívek. Az optimális képstabilizáció érdekében az EOS C70 lehetővé teszi a kombinált képstabilizátort, amely egyesíti az RF objektív optikai képstabilizátorát és a kameratestben lévő elektronikus képstabilizátort, így kiemelkedő stabilizációs teljesítményt nyújt, még kézi filmkészítés esetén is. Az objektív és a kamera közötti továbbfejlesztett kommunikációs képesség olyan további funkciók előtt nyitja meg a kaput, mint az objektum távolságának megjelenítése a kamera LCD-kijelzőjén.

Az EF-EOS R 0.71x bajonett adapter optikai konverziót alkalmaz az EF objektív teljes képmezős látószögének rögzítéséhez, még Super 35 mm-es szenzorral való használat estén is, valamint megnövelt, kb. 1 fokozatú fényáteresztéssel. Az adapter teljes kommunikációt tesz lehetővé az EF objektív és a kameratest között, folyamatos támogatást nyújtva a Canon EF objektívek széles választékához. Az autofókusz, a periférikus megvilágítás és a kromatikus aberráció korrekciója, valamint az objektív metaadatainak átvitele szintén teljes mértékben támogatott az EF-EOS R 0.71x bajonettadapter használata esetén.

Kifogástalan 4K képminőség
A rendkívül sikeres EOS C300 Mark III-ban látható Super 35mm DGO (Dual Gain Output, kettős erősítésű kimenet) érzékelő előnyeit kihasználva az EOS C70 kivételes képminőséget biztosít, 16-nál is több fokozatú dinamikatartománnyal. Akárcsak az EOS C300 Mark III, az EOS C70 is ugyanolyan valósághű, moziszerű színeket, gyenge megvilágítás mellett is kivételesen tiszta, jó képminőséget, valamint kiváló HDR-felvételi lehetőségeket biztosít. A DGO-érzékelőnek és a nagy teljesítményű DIGIC DV 7 processzornak köszönhetően az EOS C70 ideális választás azoknak a szakembereknek, akik kiváló minőségű 4K tartalmat szeretnének előállítani. Támogatja a lassított felvételt 4K 120p rögzítéssel – Dual Pixel CMOS AF támogatással, valamint a hangrögzítést is. Azok számára, akik nagyobb képkockasebességre vágynak, Super16 módban 180p is elérhető. Amellett, hogy 4K 4:2:2 10 bites minőségben, Canon XF-AVC formátumban lehet Dual SD-kártyára rögzíteni, az EOS C70 nagy felbontású felvételeket készít sokféle alkalmazás számára, a dokumentumfilmektől kezdve a sajtón át a zenei videókig és webalapú tartalmakig.

Továbbfejlesztett támogatási funkciók
Az EOS C70 számos „elsővel” büszkélkedhet a Cinema EOS System sorozatban. A Canon elismert Dual Pixel AF rendszerének támogatása mellett ez az első olyan Cinema EOS System kamera, amely az újonnan bevezetett EOS R5-ben megismert, forradalmian új EOS iTR AF X (Intelligens követés és felismerés) rendszert tartalmazza. A rendszer arc- és fejfelismerési algoritmust használ, amelyet mély tanulási technológia alkalmazásával fejlesztettek ki. Az „Arcfelismerés AF funkció”-val együttműködve ez a funkció nagyban javítja a témára fókuszálás és nyomon követés megbízhatóságát. Az EOS C70 ugyancsak elsőként használja az Auto ISO-t a Cinema EOS System termékcsaládban.

Továbbá a Canon EOS C70 abból a szempontból is úttörőnek számít, hogy ez az első olyan Cinema EOS System kamera, amely külön függőleges felvételi móddal is rendelkezik, melyet azzal a céllal hoztak létre, hogy támogassa a közösségi média és a digitális tartalomszolgáltató rendszerek számára történő tartalomrögzítést.

Egyszerű tárolás és munkafolyamatok
Az EOS C70 számos felvételi lehetőséget kínál 4K, UHD, 2K és Full HD felbontásokkal. A digitális utómunkát észszerűsíteni kívánó tartalomgyártók számára létrehozott Dual SD-kártyahelyek támogatják a nagy sebességű UHS-II adathordozókat – különféle konfigurációkban, például kettős kártyanyílás, relé és egyidejű rögzítés. A Cinema EOS kamerák esetében most először lehetséges különféle formátumokban, felbontásokban és bitmélységekben rögzíteni az egyes médiakártya-nyílásokon, ami valóban rugalmas munkafolyamatot kínál.

Szintén a mai napon indul útjára a CJ20ex5B IASE S nevű, 2 az 1-ben UHDxs osztályú, 20-szoros zoomtartományú és 5mm-es nagylátószögű objektív, amely a Canon 2/3”-os szenzoros kamerákhoz való iparágvezető 4K közvetítést támogató objektívválasztékát gazdagítja.

További információ az EOS C70-ről és az EF-EOS R 0.71x bajonett adapterről itt található: https://www.canon.hu/video-cameras/eos-c70/

Az új kamerát a Canon Vision platformon jelentik be, ami a Közép-Európai nyári időszámítás szerint 2020. szeptember 24-én, csütörtökön 14:00-kor indul, és amely virtuálisan reprodukálja a kiállítási környezetet. A Canon Vision meglátogatásához és a platform által szervezett események programjának megtekintéséhez, kérjük, regisztráljon a következő linken: https://www.canon-europe.com/pro/events/canon-vision/

Az EOS C70 főbb jellemzői:

 • RF bajonett rendszer
 • A Cinema EOS C70 a Canon új 4K Super 35mm DGO érzékelőjét használja HDR képességekkel
 • Nagy képsebességű 4K felvétel 120 kép/mp sebességgel, hangfelvétellel és DPAF-fal
 • Kettős SD-kártyanyílások, melyek egyidejű felvételkészítést tesznek lehetővé több formátumban
 • Továbbfejlesztett Dual Pixel autofókusz intelligens nyomkövetéssel és új érintéses felhasználói felülettel
 • Kompatibilis az új EF-EOS R 0.71x bajonett adapterrel, hozzáférést biztosítva a felhasználóknak a Canon EF-bajonett objektívek széles választékához

Sajtóközlemény:

A Canon bővíti a 4K közvetítést támogató objektívek kínálatát a rugalmas hibrid BCTV zoomobjektívvel, a CJ20ex5B-vel

Budapest, Magyarország, 2020. szeptember 24. – A CJ20ex5B bevezetésével a Canon Europe kibővíti a 2/3”-os szenzoros kamerákhoz való iparágvezető 4K közvetítést támogató objektívek választékát. A Canon optikai 4K teljesítményének előnyeit megtartva és tovább fejlesztve, a 2 az 1-ben UHDxs osztályú objektív erőteljes, 20-szoros zoomtartománnyal és 5 mm-es nagylátószöggel rendelkezik, amely műsorszórási alkalmazások széles körére, például stúdióban történő filmezésre, sportműsorokhoz, dokumentumfilm-forgatáshoz és hírműsorokhoz teszi alkalmassá. Ez az objektív kiegészíti a Canon 4K BCTV objektív termékválasztékát, amely immár 12 hordozható objektívvel és hat stúdióobjektívvel dicsekedhet.

Kiváló minőségű optikai teljesítmény
A Canon több mint 60 éve gyárt piacvezető, optikailag kiváló innovatív objektíveket műsorközvetítésre – a CJ20ex5B folytatja ezt az sort. A CJ20ex5B, mely a kép közepétől a külső szélekig támogatja a 4K felbontást és elsőrangú objektívbevonattal rendelkezik, teljes mértékben megfelel a 4K felbontású HDR televíziós produkciók magas szintű követelményeinek. Sőt, az objektív kompatibilis olyan kamerákkal, amelyek támogatják a kromatikus aberráció korrekciót a BT.2020 színskálán, és megfelel az új ipari szabványok iránti növekvő igénynek.

Az események megragadása több szögből
A CJ20ex5B-t széles látószögének és zoomolási képességeinek kombinációja rendkívül sokoldalú objektívvé teszi. 5,0-100 mm (10-200 mm optikai hosszabbítóval) hatótávolságával sokféle műsorszórási felhasználási lehetőséget támogat. Például a sportközvetítésekhez ez az objektív tökéletes választás azoknak a operatőröknek, akik az arénáról panorámaképeket, valamint az oldalvonalról közeli felvételeket is készítenek. Ez a könnyű (2,2 kg) és kompakt objektív lehetővé teszi a műsorszolgáltatók számára a 4K optikai teljesítmény elérését – attól függetlenül, milyen beállításokat választ az operatőr – még a beépített kétszeres extender használata mellett is. A 4K tartalomra vonatkozó nézői igények növekedésével a CJ20ex5B segít a műsorszolgáltatóknak abban, hogy a jövőben is fenntarthatók legyenek tartalmaik a 4K rendszerekre és munkafolyamatokra történő átálláskor.

Kompatibilitás a virtuális rendszerekkel
A CJ20ex5B 16 bites abszolútérték-kódolóval van felszerelve, amely ki tudja olvasni az egyes objektív-beállítások nagyon pontos helyzetinformációit – zoom, fókusz és írisz az objektív inicializálása nélkül. 3 x 20 tűs csatlakozói lehetővé teszik az objektív számára az ilyen információk kiolvasását akkor is, ha a zoom-ot és a fókusz vezérlőket egyszerre használják. Ez tökéletes azoknak a szakembereknek, akik számára fontos az objektív különféle virtuális rendszerekkel való kompatibilitása.

Kompakt és szuper könnyű
Szigorú elvárásaival és teljesítményével a CJ20ex5B követi a megszokott kompakt és könnyű kialakítást, amit eddig is láthattunk a Canon ENG objektív-választékában. Ezen felül, a hagyományos HD objektívek tartósságával rendelkező hordozható, közvetítést támogató zoomobjektív nagy mobilitásának köszönhetően remek választás külső közvetítésekhez is. A CJ20ex5B ergonómikusan kialakított markolata kényelmesen illeszkedik a felhasználók kezébe, kiválóan alkalmas olyan operatőrök számára, akik hosszú ideig filmeznek vállukra tett kamerával, megkönnyítve a teher tartását és korlátlan felvételi lehetőségeket biztosítva.

Ugyancsak ma kerül bevezetésre a Canon Cinema EOS Rendszer termékcsalád legújabb tagja, az EOS C70, egy kompakt és sokoldalú mozi kamera, amely elsőként rendelkezik az innovatív RF bajonettel. Ezen felül a Canon piacra dobja az EF-EOS R 0.71x bajonettadaptert, egy RF-EF adaptert, amelyet azért hoztak létre, hogy a felhasználók a Canon EF üvegek széles választékát használhassák az EOS C70 kamerán, miközben megmarad ugyanaz a teljes képmezős látószög.

Az új kamerát a Canon Vision platformon jelentik be, ami a Közép-Európai nyári időszámítás szerint 2020. szeptember 24-én, csütörtökön 14:00-kor indul, és amely virtuálisan reprodukálja a kiállítási környezetet. A Canon Vision meglátogatásához és a platform által szervezett események programjának megtekintéséhez, kérjük, kattintson a következő linkre: https://www.canon-europe.com/pro/events/canon-vision/

https://www.canon.hu/lenses/cj20ex5b-iase-s/

A CJ20ex5B főbb jellemzői:

 • UHDxs 4K optikai minőség
 • Hibrid koncepció: nagylátószög és telefotó
 • 55,0-100 mm gyújtótávolság (10-200 mm optikai hosszabbítóval)
 • f/1.8 – f/2.95 maximális rekesznyílás
 • Beépített kétszeres hosszabbító
 • Továbbfejlesztett digitális meghajtó egység
 • Virtuális rendszerekkel való kompatibilitás 16 bites kódolón keresztül