Megtalálta a Szent Grált a Canon?

0

Az egyik legújabb Canon pletyka szerint a japán gyártó egy új szenzort fejlesztett ki, amely forradalmasíthatja a vakus fotózást is.
Az eddigi információk szerint a kisfilmes képkocka méretű szenzor 120 kép/mp kiolvasási sebességre is képes, a kiolvasás során pedig nem az általánosan használt gördülő zárat, hanem globális zárat használ majd, ami teljesen megszünteti a jello-effektust. Ennek köszönhetően a gyors mozgású témák videózása és fotózása is lehetővé válik elektronikus zárral a téma torzulása nélkül.

Ennél azonban sokkal izgalmasabb dolgokat is rejt a globális elektronikus zár. Ez ugyanis kvázi úgy működik, mint egy központi zár, azaz egyszerre zárja le a fény „útját” a szenzor elől, így nincs értelme vakuszinkron időről beszélni, hiszen nincs lefelé mozduló redőnyzár és a kiolvasás sem az expozíció közben történik lefelé gördülő elv alapján. Ha minden a tervek szerint történik, akkor az ilyen globálzáras szenzorokkal akár 1/8000 mp-es zársebességnél is használhatjuk a vakunkat, bármiféle különleges (és egyben teljesítményt csökkentő) vakumód nélkül.

Mindez persze elég vad pletyka, de sosem lehet tudni, hogy miből lesz a cserebogár. Lehet, hogy tényleg ezzel dobbant majd óriásit a Canon.