Kicsi, de erős: Fujifilm X-S10

0

Új tükör nélküli fényképezőgéppel erősíti az APS-C szenzoros X rendszerét a Fujifilm. A ma megjelent középkategóriás X-S10 képminőség terén a már piacon lévő X-T4 képességeit hozza el egy kisebb méretű vázban, szolgáltatásokban pedig csak egy kicsit faragtak rajta a jóval kedvezőbb ár ellenére.

A Fujifilm X-S10 26,1 Mpixel felbontású, negyedik generációs X-Trans CMOS szenzor köré épül, amelyet 6 Fé hatékonyságú szenzorstabilizátorra építettek (ez 0,5 Fé-kel kisebb, mint az X-T4-é).
Az automatikus élességállítás 425 mezőn történhet, amelyet a szenzoron lévő 2,16 millió fázis-különség érzékelő pixel segíti. A fókuszmezőket 13×9 vagy 25×17-es mátrixon választhatjuk ki, de van lehetőség 3×3, 5×5 és 7×7-es zónák használatára is. A gyártó szerint ez a gép az eddigi legnagyobb fókusz érzékenységű modelljük, hiszen -7 Fé érzékenységre képes (minden bizonnyal az 50mm f/1,0 objektívvel).

A gép hátulján 3″-os, kihajtható és elforgatható érintésérzékeny LCD szolgál a menüben való beállítások elvégzésére és a képek visszajátszására, de természetesen élőképet is képes mutatni. Fotózáskor azonban jobban járunk, ha a 2,36 millió képpontos elektronikus keresőt használjuk, amely 100 kép/mp képfrissítéssel rendelkezik, nagyítása kb. 0,62×-es.

Videófelvétel terén korunk minimális elvárását hozza: 4k UltraHD felvételek készíthetők max. 30 kép/mp frissítéssel, 8 bites (4:2:0) kvantálással. A vloggerek igényeit kielégítendő viszont kapott mikrofon bemenetet is – na és persze ahogy már említettük, az LCD kihajtható. HDMI kimeneten 10 bites, 4:2:2 kvantálású jelfolyam is elérhető, amelyet külső rögzítővel menthetünk el.
A fotókat és videókat UHS-I kompatibilis SD kártyára menthetjük.

A Fujifilm X-S10 november végétől lesz kapható, a váz ára 1000 euró lesz, XC 15-45 mm F3,5-5,6 OIS PZ objektívvel együtt 1100 eurót, XF 18-55 mm F2,8-4 R LM OIS objektívvel együtt 1400 eurót, míg XF 16-80 mm F4 R OIS WR objektívvel együtt 1500 eurót kell majd érte fizetni.

A Fujifilm X-S10 főbb jellemzői:

  • Képérzékelő: 26,1 Mpixel, APS-C méretű X-Trans 4 BSI-CMOS (hátsó megvilágítású) (mint X-T4)
  • akár 6 Fé hatékonyságú szenzorstabilizálás (X-T4: 6,5 Fé)
  • Érzékenység: ISO160-12800 1/3 Fé lépésekben, kiterjeszthető ISO80-ig 1/3 Fé-enként, valamint ISO25600 és ISO51200 értékekre (mint X-T4)
  • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
  • beépített, felpattanó vaku
  • 1/4000 mp zársebesség mechanikus zárral (X-T4: akár 1/8000 mp), 1/32000 mp zársebesség elektronikus zárral
  • max. 8 kép/mp sorozat sebesség teljes felbontásban (X-T4: akár 15 kép/mp), 1,25×-es kivágással és elektronikus zárral akár 30 kép/mp (mint X-T4)
  • tömörítetlen és veszteségmentesen tömörített RAW formátum támogatása
  • 2,63 millió képpontos OLED elektronikus kereső (X-T4_ 3,69 millió képpont), 0,62×-es nagyítás (X-T4: 0,75×-es nagyítás), 100 Hz képfrissítés
  • LCD: 3″, 1,04 millió képpont (X-T4: 1,62 millió képpont), kihajtható és elforgatható, érintésérzékeny
  • DCI 4k (4096×2160) és Ultra HD (3840×2160) videórögzítés (23,98; 24; 25; 30 kép/mp), 200 Mbps sávszélesség
  • Full HD felbontásban 100, 120, 200 és 240 kép/mp képfrissítés, 200 Mbps sávszélesség
  • F-log mentési lehetőség (de csak 8 biten)
  • 425 pontos hibrid automatikus élességállítás, arcfelismerés, -7 Fé érzékenység
  • szimpla SD/SDHC/SDXC kártyahely, UHS-I támogatás (X-T4: dupla UHS-II SD foglalat)
  • HDMI kimenet, akár 4:2:2 10 bites jelfolyammal (mint X-T4)
  • új NP-W235 Li-ion akkumulátor (325 kép kapacitás CIPA mérés szerint)
  • USB 3.1 Type-C csatlakozó (akkumulátor töltés is), micro HDMI és mikrofon aljzatok
  • beépített Wi-Fi és Bluetooth adapterek

Sajtóközlemény:

A FUJIFILM bemutatja az új X-S10 tükörnélküli fényképezőgépét
Akár 6,0 fényértéknyi képstabilizálás kompakt és könnyű testbe csomagolt IBIS-ből
Kiváló teljesítményű modell felhasználóbarát kezelőszervekkel

TOKYO, Október 15, 2020 – FUJIFILM vállalat (Elnök: Kenji Sukeno) örömmel jelenti be a FUJIFILM X-S10 bevezetését, amely a legújabb kompakt és könnyű tagja a FUJIFILM X széria tükörnélküli cserélhető objektíves fényképezőgépeinek. Az egyedülálló képminőséget biztosító fényképezőgép November közepétől lesz kapható külünféle objektívekkel szettesítve is.

A legfőbb funkciókkal felszerelve úgy, mint a 26,1MP X-TransTM CMOS 4 szenzor, a nagy sebességű X-Procceszor 4 képfeldolgozó motor és a vázon belüli képstabilizátor (IBIS), az X-S10 maximális teljesményt kínál egy kompakt testben.

Az X-S10 tökéletesen megfelel mindazoknak, akiknek könnyű képalkotási megoldásra van szükségük, professzionális funkciókkal a fotózáshoz és a videózáshoz egyaránt. Az AUTO/SP mód autómatikusan módosítja a kamera beállításait, szükséges finomhangolás nélkül, hogy a lehető legtökéletesebb képeket készítse el. A fejlett videó képességek képesek éles 4K / 30P 4: 2: 2 10 bites vagy nagy sebességű full-HD videó készítésére 240 kép / mp sebességgel. A változtatható szögű LCD akár 180 fokban előre is dönthető. A kamera mindenki számára biztosít szerethető funkciókat
kezdve a fotósokkal, a videósokon át egészen a hobbistákig!

1. A termék főbb jellemzői
(1) Az újonnan kifejlesztett kisebb IBIS a kompakt vázhoz
A vázon belüli képstablizátor (IBIS) szerkezete körübelül 30%-al let kisebb térfogatban és tömegben, mint az előző modellé.* A mindössze 450 grammos súly és kis méret ellenére az X-S10 akár 6,0 fényértékes*, öttengelyes képstabilizációt biztosít. Ez egyben az első középkategóriás X sorozatú kamera, amely mozgásérzékelő visszatartó mechanizmust használ, amely egy mechanikus lengéscsillapító, amely megvédi a redőnytől esetlegesen fellépő enyhe rezgéseket, ezzel is további stabilitásszintet biztosítva a kép tisztasága és felbontása érdekében.
・A kézi stabilitás további elősegítése érdekében az X-S10 nagy, ergonomikus magnéziumötvözetből készült markolattal rendelkezik, amely megkönnyíti a kamera stabilan tartását, ha nagyobb objektívek vannak felszerelve. A kialakítás magnéziumötvözetből készült elülső és felső lapot is tartalmaz, hogy a test merev és robusztus maradjon.
* A “FUJIFILM X-T4” tükör nélküli digitalis fényképezőgépben használt IBIS funkciójával összehasonlítva
* 6,0 fényértékes képstabilizálás a 30 cserélhető objektívből 20 esetében (XF / XC objektívek) jelenleg elérhető

(2) Legendás filmszimulációk és frissített AUTO funkciók a kiemelkedő képminőség érdekében
・A FUJIFILM filmszimilációs módok annak okán keltek életre, hogy megünnepeljük az analog filmek történelmét azzal, hogy digitalizáltuk az iparág legismertebb analog filmjeit. Az X-S10 18 exkluzív filmszimulációs móddal rendelkezik, köztük az ETERNA Bleach Bypass funkcióval, amely gyönyörű, telítetlen, nagy kontrasztú képi világot hoz létre.
・Az X-S10 egy frissített [AUTO SP (Jelenethelyzet)] módot kínál, amely automatikusan állítja a fényképezőgép beállításait a tökéletes kép elérése érdekében anélkül, hogy további finomhangolásokat kellene végeznünk a beállításokban. Most már a tájak letisztult és élénk színekkel történő fényképezése, a gyönyörű bőrtónusú portrék vagy minden tekintetben jól exponált képek készítése a fotográfiai tudás szintjétől függetlenül is lehetséges.

(3) Megbízható AF és nagy sebességű sorozatfelvételi mód a fontos pillanatokban
・Az X-S10 nagysebességű AF és AF-követési teljesítményének, az X-TransTM CMOS 4 érzékelő 2,16 millió fázisérzékelő képpontjának és az X-Processor 4 számítási teljesítményének kombinációja gyors és pontos autofókusz eredményt biztosít, és akár 0,02 másodperc alatt éri el a fókuszt bizonyos esetekben akár -7,0 EV* mellett is.
・Az X-S10 nagy pontosságú követő AF-el van felszerelve a mozgó témák követésére, valamint Arc / Szemfelismerő AF funkcióval a személy arcának és szemének követésére.
・Sötétedés nélküli nagysebességű sorozatfelvétel * 8 kép / mp a mechanikus zár esetén és 30 kép / mp az elektronikus zár esetén
*Ha az XF50mm F/1.0 van felszerelve a vázra.
* Nagy sebességű sorozatfelvétel sötétedés nélkül, amelyben a kereső sötétedik felvételkészítés közben, aminek következtében a felhasználó elvesztette a témát; Ez csak az elektronikus zár használatakor érhető el.

(4) Változtatható szögű LCD kijelző és kereső amely 3 boost módot támogat
・Az X-S10 rendelkezik egy változtatható szögű LCD-monitorral, amely akár 180 fokban is elfordítható, így nemcsak szelfik, hanem állóképek és videók készítésére is alkalmas különféle kameraállásokból.
・A kijelző élő nézet funkciójának három elérhető Boost módja van*, úgy, mint a gyenge megvilágítás prioritás, a felbontás prioritás és a képfrissítési prioritás.

(5) Kiterjedt videófelvételi funkciók
・Az X-S10 4K videót állít elő a 6K-nak megfelelő adatmennyiségből, hogy a felvételek nagy felbontásúak legyenek, alacsony zajszint mellett. Támogatja a 4K / 30p 4: 2: 0: 8 bites videók rögzítését a kamerába helyezett SD kamerára, valamint a 4K / 30p 4: 2: 2: 10 bites videó kimenetet a HDMI porton keresztül.
・A kamera nagy sebességű full-HD felvételre is képes 240p-vel, és akár 10-szeres lassítású felvételt készíthet egy gyorsan mozgó témáról.
・Az X-S10 IBIS-én kívül egy digitalis képstabilizáció is dolgozik a vázban, amely erősen korrigálja fényképezőgép esetleges remegéseit ha például kamerával a kézben sétálva készít felvételeket. Az IS Mode Boost funkció megléte gyakorlatilag teljesen kiküszöböli a kézben tartátsból adódó remegést.
・Az X-S10 tetején elérhető dedikált filmrögzítő gomb lehetővé teszi a videófelvétel automatikus elindítását állókép készítése közben is. Az expozíció és fókusz beállítások automatikusan rögzítődnek AUTÓ módban.*
* Az AF mód folyamatos AF-re vált.