Új főverziót kapott az Adobe Camera RAW és a Lightroom is

0

Az Adobe új főverziókat adott ki a Camera RAW és a Lightroom szoftvereiből.

Újdonság az új szín-gradációs eszköz, amely lehetővé teszi a képek csúcsfényeinek, középtónusainak és az árnyékos részek színezetének módosítását. Lehetőség van az egyes szerkesztési panelek összecsukására immár reszponzív módon is.
Új zoom eszköz is került a Camera RAW-ba, amely a macOS-en teszi kényelmesebbé és gyorsabbá a képek egy részletének kinagyítását.

A Lightroom is megkapta a szín-gradációs eszközt, valamint persze most sem maradhatott ki a szokásos gyorsítás, amely most az ecsetre, átmenetes szűrőkre és a mappák/kollekciókon belüli scrollozásra vonatkozik. Persze nagy esély van rá, hogy ezúttal sem fogunk tapasztalni semmi látványos gyorsulást, ahogy azt már az Adobe-től megszokhattuk.
Pontos élőképet is kapunk Canon fényképezőgéppel történő vezetékes vezérlés során, valamint új gyorsbillentyűket is használhatunk a katalógusok szerkesztése közben.

A részletes változásokat az Adobe weboldalán tekinthetjük meg: Camera RAW, Lightroom, vagy az Adobe Blogjában.

Nem maradt ki az új fényképezőgépek támogatása sem, a Camera RAW v13 és a Lightroom v10 az alábbi új fényképezőgépek RAW fájljainak támogatását kapta:

  • Fujifilm X-S10
  • Panasonic Lumix S5
  • Sony Alpha 7C (ILCE-7C) (előzetes támogatás)
  • Sony A7s III (ILCE-7SM3)

A frissítések elérhetők az Adobe Creative Cloud alkalmazáson keresztül.