A streetfotózás után a drónozást sem lehet már legálisan végezni Magyarországon?

0

Biztosan emlékszünk rá, amikor 2013-ban úgy módosították a Polgári Törvénykövet (egy bizonyos Nokiás dobozos esetet követően – ugye rémlik?), hogy személyről/személyekről csak akkor készíthető fotó, ha a fotó készítése előtt a képen szereplők hozzájárultak ehhez. Teljesen természetes módon nagy felháborodást keltett ez az utcai fotózás szerelmeseiben, hiszen a streetfotózás alapvetően nem pusztán épületek lefényképezéséről szól, hanem olyan pillanatok megragadásáról, ahol az utca embere és környezete valamilyen látványos kapcsolatban van egymással.
Nem kérdéses, hogy spontán streetfotózás e törvénymódosítást követően legálisan már nem végezhető, hiszen az utcán sétáló embernek nem elég utólag hozzájárulni a képhez, még mielőtt az esetlegesen publikálásra kerülne, hanem a tövényi szabályozás szerint már akkor rendelkeznünk kell az engedélyével, amikor megnyomjuk az exponálógombot. Ez azonban teljes mértékben megölné a spontaneitást.

Azóta persze ismét és ugyanúgy fotóznak az utcákon a streetfotósok, mint a törvénymódosítás előtt, a különbség csupán annyi, hogy ezt most szabálysértő módon teszik (kell tegyék, hogy megmaradjon a spontaneitás).

Úgy tűnik, hogy a tavalyi dróntörvénnyel egy újabb alkotó tevékenységet korlátoztak be úgy, hogy azt ne lehessen törvényesen, a rendeleteket teljes mértékben betartva, normális körülmények között folytatni (és milyen véletlen, hogy a törvényt pont egy olyan eset után módosították, amelynél egy kormányközeli – de magántulajdonú – építkezésről több drónfelvételt és videót készítettek).
Bár már lassan egy hete él a dróntörvény (amely egyébként Európán belül is példátlanul szigorú) és persze megjelent a törvény szövege is (a linkelt hír írásakor még nem volt ismerhető a pontos szövegezés), ezt betartani jelenleg közel esélytelen.
A törvény ugyanis leírja, hogy a 125 grammnál nehezebb (illetve a 125 grammnál könnyebb, de videófelvétel készítésére alkalmas) távirányítású repülő eszközök használata előtt milyen képzésen kell részt venni, milyen engedélyeket kell beszerezni és milyen adminisztrációs feladatokat kell elvégezni felszállás előtt.
Ennek betartása azonban szinte lehetetlen a nem kialakított infrastruktúra miatt. Persze tény, hogy eddig is volt szabályozás – és az is, hogy valamilyen módon szabályozásra és engedélyeztetésre szükség is van -, de az új szabályok életbe lépését követően kicsit ellehetetlenült a drónosok helyzete.

A Dróninfo blog felvállalta, hogy utánajár, mi szükséges pontosan ahhoz, hogy szabályosan használhassuk a törvényben körülírt drónjainkat.
Tapasztalatukról cikkükben számolnak be.