Új drón a DJI-tól, itt a VR szemüveggel használható DJI FPV

0

Az alapításának 15. évfordulóját idén ünneplő DJI új dront dob piacra DJI FPV néven.

Az új drón érdekessége, hogy VR szemüveggel is használhatjuk, így olyan repülési élménnyel gazdagodunk, mint ha magunk repülnénk. Az eszközt a szokásos GPS mellett felvértezték tereptárgy érzékeléssel az ütközések elkerülése érdekében, valamint ADS-B vevővel is, hogy akaratlanul se kerüljünk olyan helyzetbe, amivel veszélyeztetnénk a polgári repülést.

A 800 grammos DJI FPV aljára egy 1/2,3″ típusú, 12 Mpixeles szenzorral szerelt, 150 fokos látószöget adó kamerát építettek, amely fel-le mozgatható nézőponttal rendelkezik. Segítségével 4k UltraHD videót készíthetünk akár 60 kép/mp képfrissítéssel, vagy Full HD-ben akár 120 kép/mp-cel, amely akár 4×-es lassításra alkalmas képinformációt tartalmaz. Természetesen fotókat is készíthetünk, ami akár videófelvétel közben is lehetséges.

Az irányításhoz a szokásos dupla vezérlőkaros megoldást, vagy akár döntés érzékelő „légjoystick”-et is használhatunk, mindkettőt megkapjuk a csomagban. Szintén a csomag része a VR szemüveg, amellyel azt a képet láthatjuk, amelyet a drón közvetít. A beépített Wi-Fi hatótávolsága 4 km.
A repülés során 1440×810 pixeles videót nézhetünk 60 kép/mp-cel 142 fokos látószöggel, vagy kicsivel nagyobb, 150 fokos látószögnél 50 kép/mp-cel. A késleltetés a gyártó adatai szerint kevesebb, mint 40 ms.
Van lehetőség ún. finom módú videótovábbításra is, ekkor a késleltetés csupán 28 ms, ilyenkor a képfrissítés 120 vagy 100 kép/mp lehet a fent említett látószögek esetén.
Egy drón maximum 8 szemüveget képes kiszolgálni jelekkel.

A repülési mód háromféle lehet:

  • normál (aktivált tereptárgy érzékelés, max. 50 km/ó sebesség, automatikus fékezés tereptárgy előtt)
  • sport (dinamikusabb repülés, akár 97 km/h sebesség, 2 mp alatt gyorsulás a max. sebességre, kikapcsolt tereptárgy érzékelés)
  • manuális (tereptárgy érzékelés nélkül, lebegés funkció is kikapcsolt, maximális sebesség 140 km/)

A DJI FPV drón 1300 dollártól kapható.