Így (is) fotózhatsz középformátumú objektívvel full-frame MILC-cel

0

Ha „csak” full-frame szenzoros fényképezőgéped van, akkor sem kell lemondanod a középformátumú objektívek használatáról. Erre több megoldás is létezik, egyik lehetőség a gyűjtőlencsés adapter használata, mint pl. a Kipon Baveyes, amely 0,7×-es szorzójával közel 40%-kal növeli a középformátumú objektívek full-frame gépen való használata során a látószöget és a fényerőt is. E módszer előnye, hogy nem túl gyorsan mozgó témák is fotózhatók vele.

Egy másik megoldást mutat a Fotodiox a RhinoCam Vertex nevű adapterével, amely semmilyen lencsét nem tartalmaz, viszont lehetővé teszi, hogy olyan képeket készítsünk, mint ha valódi 6×6-os középformátumú gépünk lenne, ez pedig a Brenizer technika alkalmazása (erről részletes cikk is megjelent már a Fotózz.hu-n), amely gyakorlatilag több felvétel segítségével Bokeh-panorámát hoz létre.

A RhinoCam Vertex annyiban segít a dolgon, hogy a gépet elég csak az optikai tengellyel párhuzamos irány mentén elforgatni, így a 36×24mm-es szenzor négy állással fed majd le középformátumú területet. S mivel nem az objektívvel együtt forgatjuk a gépet, hanem az objektív által vetített kép alá „csúsztatjuk” be a szenzort, így közel ugyanazt a képet kapjuk, mint ha valóban egy igazi középformátumú géppel fotóztunk volna. Persze a gyakorlatban nem ennyire precíz a dolog, így lesz egy kis átfedés a képek között, amely végeredményben inkább kb. 50×50 mm-es szenzor képét adja majd.

Kisebb hátránya ennek a módszernek, hogy az időben elkülönülő expozíciók miatt mozgó témák így nem fotózhatók (mozdulatlan portréalanyt még csak-csak), illetve a négy különálló képet utómunkával (pl. a fenti cikkben is írt módszer szerint Photoshoppal) kell összeillesztenünk. Előnye viszont az, hogy közel 2,5× nagyobb felbontású lesz a végső képünk, mint a gépünk szenzorának felbontása.

A trükkös adaptert Bronica ETR, Pentax 6×7, Pentax 645 és Hasselblad V objektívek fogadására alkalmas bajonettel készítik, a másik végük pedig Canon RF, Nikon Z vagy Sony E bajonettes lehet.
A termékért 300 amerikai dollárt kérnek.

Az alábbi videókban részletesen is bemutatják az eszköz használatát: