Újabb hivatalos részletek jelentek meg a közelgő Canon EOS R3 gépről

0

A Canon hivatalos közleményben csepegtetett néhány újabb információt a fejlesztés alatt álló, felső kategóriás, kifejezetten sport- és természetfotósoknak készülő full-frame szenzoros gépéről, a Canon EOS R3-ról, amiről a korábban kiszivárgott felső-elülső és hátsó termékfotó is hivatalossá vált.

Noha már a fejlesztés első bejelentésénél is elárulták, hogy szemvezérléssel is kiválasztható lesz az AF pont a keresőben (Eye Control AF), most ezt újra elismételték – noha erről több részletet ezúttal sem tudtunk meg. Szintén tudtunk már a 30 kép/mp sebességű sorozatról, amelyet követő AF-fel is támogat a gép, új információ viszont, hogy ezt RAW formátumban is kínálja majd az EOS R3.

Kicsit bővebben írnak a fókuszrendszerről is, amelyből kiderül, hogy nem csak arcfelismerés, de bővebb témafelismerésre is képes lesz az EOS R3, követő fókusz módban is. Ez magában foglalja az autók, motorok, illetve állatok, madarak felismerését is.
A fókuszrendszer -7 Fé érzékenységű lesz, igaz, azt nem árulták el, hogy ez milyen fényerejű objektívnél érhető el (nagy valószínűség szerint az f/1,2 fényerejű objektívekkel).

Megemlítik a szenzorstabilizálást is, amely az optikai stabilizátorokkal együttműködve akár 8 Fé előnyt adhat a reciprok szabályhoz képest.

Videófelvételnél 4k és RAW felvételek is menthetők lesznek, illetve a Canon Log3 funkció is elérhető lesz.

A gép hivatalos megjelenésének idejéről továbbra sincs információ.

Sajtóközlemény:

AF-követés nagy sebességű
versenyautók és motorkerékpárok fotózásához

Újabb részletek a Canon EOS R3 fejlesztéséről

2021. június 2. – A Canon Inc. korábban már bejelentette, hogy tovább fejleszti a nagy teljesítményű, nagy sebességű professzionális tükör nélküli fényképezőgép családot, új korszakot nyitva a sport-, vadvilág- és sajtófotósok számára az EOS R3 modellel.
A Canon számára nincs lehetetlen, ha a képalkotás tökéletesítéséről van szó. Ezt bizonyítja az is, hogy az EOS R3 egy újabb szintre emeli az objektumkövetést – hozzáadva az autofókusz (AF) követést a motorsportokhoz, vagyis a nagy sebességgel mozgó témák fotózását, mint az autó- és motorverseny résztvevőit. Az EOS R3 filmezéshez is ideális, mivel képes oversampling (túlmintavételezési) funkciós 4K videofelvételek rögzítésére.

Az EOS R3 ötvözi az innovatív Canon EOS R rendszer felépítésének következő szintjét képviselő teljesítmény és képminőség előnyeit. Az RF foglalatot a Canon RF objektívjeivel párosítva az EOS R3 más fényképezőgép/objektív kombinációknál eddig nem látott lehetőségeket kínál, és a korábban elérhetetlen funkciók és eddig nem tapasztalt optikai kiválóság lehetőségeivel kecsegtet. Ennek eredményeként a professzionális fotósok – akár sporteseményeket, akár a vadvilágot, akár híreket örökítenek meg – képesek az idő tovatűnő pillanatait megörökíteni, olyan módon, amelyről soha nem gondolták volna, hogy lehetséges.

Az áprilisi fejlesztésről szóló bejelentést követően íme a frissen bemutatott EOS R3 fényképezőgép specifikációi közül néhány részlet:

Gyorsan mozgó tárgyak rögzítése könnyedén, tűélesen

A mozgó tárgyakat a képmező körül követő szakemberek élvezni fogják az EOS R3 azon funkcióját, hogy képes a tárgyakat tűéles fókuszban tartani – még akkor is, ha 30 kép/mp sebességgel készítünk RAW formátumú képeket – a Canon Dual Pixel CMOS AF technológiájának köszönhetően. Az emberek és az állatok (beleértve a madarakat is) fényképezésére szolgáló AF követési technológia mellett – amelyet az EOS R5 és az EOS R6 modellek is alkalmaznak – az EOS R3 az autósportfotósok számára is tökéletes választás – hiszen versenyautók és motorkerékpárok követése sem jelent kihívást számára. S amikor a fényviszonyok már kevésbé kedvezőek, a fényképezőgép rendkívüli sötétségben, -7EV vagy alacsonyabb fényerő mellett is képes megfelelően fókuszálni .

A Canon egyedülálló „szemvezérléses” Eye Control AF technológiájának kiegészítéseként, amely lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy a szemükkel választhassák ki az AF-pontot, az EOS R3 a fotósok kreativitásának valódi kiterjesztését kínálja – pillanatok alatt gyorsan reagálva a tökéletes felvétel elkészítése érdekében. Gyenge fényviszonyok mellett az EOS R3 a Canon forradalmi, kombinált képstabilizátor (IS) technológiájának köszönhetően, akár 8 fokozatú védelmet nyújt a fényképezőgép rázkódása ellen. A fényképezőgép érzékelő mozgatásán alapuló képstabilizáló funkciója kiválóan működik együtt a számos RF foglalatú objektívbe épített optikai képérzékelővel, olyan eredmények elérése érdekében, amelyeknél lehetővé válik a szakemberek számára, hogy kézi felvételeket készítsenek nagyon gyenge fényben, vagy hosszú záridőt alkalmazzanak a mozdulatok szándékosan elmosódott formában történő megörökítéséhez.

Kiváló minőségű RAW formátum 30 kép/mp sebesség mellett

Az EOS R3 lényeges eleme a vadonatúj, hátulról megvilágított, rétegelt CMOS-érzékelő, amely a Canon nagy teljesítményű DIGIC X képfeldolgozó processzorával működik együtt. Ma a Canon megerősítheti, hogy a fényképezőgép képes minőségi RAW fájlokat szinte hihetetlen, 30 kép/mp sebességgel rögzíteni, teljes körű AF/AE követéssel. A fényképezőgép új érzékelőjének lélegzetelállító sebessége még az elektronikus zár funkcióit is újradefiniálja. A vaku immár szinkronizálható az elektronikus zárral, ha a fényképezőgépet külső Speedlite vakuval használjuk, és a redőnyzár okozta torzulás is csökkent gyorsan mozgó tárgyak fényképezése esetén.

Oversampling (túlmintavételezési) funkciós 4K és RAW formátumú felvételek készítésének lehetősége

A következő szintet képviselő állókép készítési képességei mellett az EOS R3 ideális választás azok számára, akik kiváló minőségű videófelvételeket szeretnének rögzíteni. A fényképezőgép túlmintavételezett 4K felvételeket fog rögzíteni, illetve a felhasználók számára lehetőség nyílik RAW-felvételek belső rögzítésére. A Canon Log 3 funkció is elérhető, amely a profik számára nagyobb dinamikatartományt és viszonylag egyszerű színárnyalást tesz lehetővé. Alapvető szempont, hogy az fotósok számára elérhető tárgyfelismerési funkció elérhető a videókészítők számára is, így a filmkészítők gyorsan mozgó tárgyakat is követhetnek a képmező körül, éles fókuszban tartva azokat.

Profik számára tervezve

A mindennapi professzionális használat igényeinek kielégítésére tervezett EOS R3 fényképezőgép robusztus, magnéziumötvözetű kameratesttel rendelkezik, amelynek por- és vízállósága megegyezik a Canon legendás EOS-1D X sorozatának tulajdonságaival – így biztosítva azt, hogy a fényképezőgép a legkeményebb időjárási viszonyoknak is ellenálljon. A dupla kártyarekesz lehetővé teszi képfájlok írását SD vagy CFexpress memóriakártyákra. A fényképezőgépet egy nagy kapacitású LP-E19 akkumulátor táplálja – ugyanaz a típus, mint a Canon EOS-1D X Mark III fényképezőgépek esetében -, amely lehetővé teszi a profik számára, hogy az akkumulátorokat a már tulajdonukban lévő más fényképezőgépekhez is használhassák, illetve megosztva alkalmazhassák. A fényképezőgép multi-vezérlővel és intelligens vezérlővel is rendelkezik – a teljesen intuitív működés érdekében. A modell három testreszabható tárcsát kínál a kameratesten, valamint egy lencsevezérlő gyűrűt minden RF foglalatú objektívhez, ez lehetővé teszi a záridő, a rekesz, az ISO és az expozíciókompenzáció egyszerű beállítását, miközben a fotós fényképezőgépbe néz. Az EOS R3 Vari-Angle képernyővel is rendelkezik, amely lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy kreatív aspektusokból könnyedén készítsék felvételeiket.

Továbbfejlesztett csatlakoztathatóság

A vezető sport- és sajtófelvételeket készítőknek szánt fényképezőgép számára a csatlakoztathatóság létfontosságú szempont. A beépített vezetékes LAN-csatlakozónak és 5 GHz-es Wi-Fi funkciónak köszönhetően, amely lehetővé teszi a kommunikációt a számítógépes hálózatokkal, laptopokkal és mobileszközökkel, a szakemberek gyorsan és egyszerűen megoszthatják a képeket. Amint arról korábban beszámoltunk, az EOS R3 kompatibilis a Canon Mobile File Transfer alkalmazással is. Ráadásul az EOS R3 egy új kiegészítő kábelsarut is tartalmaz, amely adatkommunikációt és energiát biztosít az új kiegészítők számára, ha a fényképezőgéphez csatlakoztatjuk azt.