2025-re 576 Mpixeles felbontást célzott meg a Samsung

0

A múlt héten tartották Németországban a SEMI Europe Summit félvezető fejlesztéssel és gyártással kapcsolatos három napos rendezvényt, amelyen több előadó mellett a Samsung által delegált szakemberek is tartottak előadást. Haechang Lee, a Samsung Semiconductor szenzor üzletágának csoportvezetője bemutatta a Samsung képérzékelők tervezett ütemtervét, amelyből kiderült, hogy a koreai gyártó milyen innovációkkal érte el, hogy szinte folyamatosan vezető pozícióban maradjon (legalábbis a felbontás terén).
Még 2013-ban fejlesztették ki az ISOCELL technológiát, amely lehetővé tette a fizikailag kisebb pixelek létrehozását amellett, hogy csökkentette a pixelek közötti elektronátfolyást és a vékonyabb elválasztó rétegnek köszönhetően növelte a pixel elektronbefogadó képességét (ezáltal a dinamikát), így nagyobb felbontású szenzorokat alkothattak. Ennek továbbfejlesztéseként jelent meg 2014-ben a világ első 1 mikronos pixelméretű képérzékelője, majd 2017-ben a 0,9 mikronos, amellyel 24 Mpixeles felbontást értek el az okostelefonokban alkalmazott (1/2,3″ típusú) szenzorméretnél.
A fejlődés természetesen nem állt meg, két éve jelent meg az ISOCELL Plus, amely akár 64 Mpixeles felbontást és 0,8 mikronos pixelméretet hozott, majd tavaly jött az ISOCELL Bright HM1, amivel 1,33″ típusú szenzoron 108 Mpixeles felbontást értek el (0,7 mikronos pixelekkel).

A Samsung a SEMI Europe Summit eseményre időzítve jelentette be legújabb fejlesztését, az ISOCELL HP1-et, amely akár 200 Mpixeles szenzorok megalkotását is lehetővé teszi, 0,64 mikronos pixelekkel.

S hogy mit hoz a jövő? Az biztos, hogy tovább fog nőni a felbontás, hiszen ez már az ütemterven is szerepel: 2025-re 576 Mpixeles szenzorfelbontás elérését tűzte ki célul a Samsung.