Hivatalos: HD Pentax-D FA 21mm f/2,4 ED Limited DC WR

0

A Ricoh kiadta a pár napja még csak pletykákból ismert HD Pentax-D FA 21mm f/2,4 ED Limited DC WR objektívét, amelyet full-frame méretű képérzékelővel szerelt Pentax tükörreflexes fényképezőgépekhez készített (természetesen APS-C szenzoros K bajonettes DSLR-rel is használható, ez esetben 32 mm-es gyújtótávolságnak megfelelő látószöget ad).

A 11 lencsetagból álló objektívben négy extra-alacsony szórású (ED – Extra-low Dispersion) – ebből egy aszférikus – és egy szuper-extra alacsony szórású (Super ED) lencsetag gondoskodik arról, hogy nyitott blendén is csak minimális színhibát tapasztalhassunk, míg az említett aszférikus tag a képsarkoknál javítja a leképezést és csökkenti az asztigmatizmust.
A becsillanások ellen beépített napellenző, valamint a Pentax eredeti HD bevonata véd, amelyet a lencsetagok felületein alkalmaztak, míg a frontlencse könnyebb tisztíthatóságát az SP (Super Protect) bevonat adja.

A rekeszvezérlést elektromágneses úton oldották meg, ennek kihasználásához KAF4 kompatibilis fényképezőgépre van szükség (Pentax K-1, K-1 Mark II, K-3, K-3 II, K-3 III, KP, K-70, K-50, K-S2, K-S1). Az automatikus élességállításhoz természetesen fókuszmotor is került az új 21mm f/2,4-be.
A mostoha időjárási körülmények közötti nyugodt használat érdekben az objektívet időjárásállóságot adó szigetelésekkel is ellátták.

A 416 gramm tömegű HD Pentax-D FA 21mm f/2,4 ED Limited DC WR fekete és ezüst színben lesz megvásárolható 1500 euróért.
Részletes műszaki adatok a hírünk alatt linkelt adatlapon tekinthetők meg.