Új L bajonettes nagy fényerejű fix: Panasonic Lumix S 35mm f/1,8

0

Mindössze két hónapja mutatta be a Panasonic a full-frame objektív ütemtervének idei utolsó előtti darabját, a Lumix S 24mm f/1,8 fix gyújtótávolságú modellt, most pedig itt van a idénre tervezett bővítés utolsó darabja, a Lumix S 35mm f/1,8, amely azonban nem a sorozat végső tagja.

A ma bejelentett Panasonic Lumix S 35mm f/1,8 ugyanis a gyártó által csak „ötös ikreknek” nevezett széria negyedik tagja, amelyek közös tulajdonsága az azonos fényerő, a megegyező méret (73,6×82 mm), a hasonló tömeg (300-350 gramm), az azonos súlyelosztás, a megegyező szűrőmenet (67 mm), valamint az azonos pozícióban elérhető kezelőszervek és a széles fókuszgyűrű, amik videózás során, a gépet gimbalon használva lesz igazán előnyös, hiszen objektívcsere alkalmával nem kell teljesen újrakalibrálni a gimbalt. De nem csak külsőben, hanem használhatóságban is azonosak a termékek, hiszen mindegyik lehetőséget kínál a fókuszgyűrű működési módjának finomhangolására. A sorozat fejlesztésénél arra is figyeltek, hogy a képminőség is hasonló legyen, mind képközépen, mind sarkokban, emellett pedig az objektívek színleképezése is megegyező, ami csökkentheti a szükséges utómunka mennyiségét (főképp videózásnál).

A szóban forgó sor a ma megjelent 35mm-essel együtt tehát a következőt adja: 24mm f/1,8, 35mm f/1,8, 50mm f/1,8 és 85mm f/1,8. A hiányzó ötödik darab jövőre jelenik majd meg, ez lesz az ultranagy látószögű 18mm f/1,8 (ezen kívül még egy 16-35mm-es nagylátószögű zoom szerepel az ütemtervben, de az is csak jövő évben érkezik).

Az objektív tervezése során ezúttal is különös figyelmet szenteltek a képsarkokban is kompromisszummentes képminőség elérésére és a fókuszlégzés (focus breathing – a látószög változása a tárgytávolság függvényében) minimalizálására.

A tizenegy lencsetagból álló objektívben három aszférikus tag hivatott a képsarkok leképezését javítani, illetve a nyitott blendénél lágyságot okozó szférikus aberrációt csökkenteni, míg a kromatikus aberrációval három extra-alacsony szórású (ED – Extra-low Dispersion) lencsetag veszi fel a harcot.
A por- és cseppálló kivitel eléréséhez négy helyen alkalmaztak szigetelést, így mostoha körülmények között is aggodalom nélkül használhatjuk az új 35mm-es fixet. Az objektív közelpontja 24 cm (maximális nagyítása így 0,22×-es), azaz remek közelképek is készíthetők vele.

A Panasonic fényképezőgépekben erre az objektívre vonatkozóan is beállítható, hogy a fókuszgyűrű nem-lineáris, vagy lineáris működésű legyen-e, előbbi fotózásnál jöhet jól a precízebb, finomabb kézi fókuszhoz, utóbbi viszont a videózásnál hasznos, amikor a forgási (szög-)sebességtől függetlenül azonos az áttétel. Lineáris működés esetén a teljes tartomány bejárásához szükséges elfordítás is megadható negyed fordulattól (90 fok) egészen három teljes fordulatig (1080 fok).

A Panasonic Lumix S 35mm f/1,8 november végétől lesz kapható, ára 680 euró (700 amerikai dollár) lesz.
Részletes műszaki adatok az objektív adatlapján olvashatók.

Sajtóközlemény:

Új, 35 mm-es, széles látószögű, fix gyújtótávolságú
objektív érkezik, nagy, F1.8-as rekesszel
Itt a LUMIX S sorozathoz fejlesztett, kompakt, pehelykönnyű LUMIX S 35 mm F1.8 (S-S35)

Wiesbaden, Németország, 2021. november 9. – A Panasonic örömmel mutatja be új, nagy rekesznyílású, fix gyújtótávolságú LUMIX S 35 mm F1.8 (S-S35) objektívjét, amely a negyedik tagja az F1.8 nagy rekesznyílású, L-bajonettzáras objektívsorozatnak. Az F1.8-as fix gyújtótávolságú LUMIX S sorozat összesen 4 tagból áll: a 85 mm-es (S-S85), az 50 mm-es (S-S50), a 24 mm-es (S-S24) és az új 35 mm-es (S-S35) objektívekből. Közös bennük a megegyező méret és az azonos kezelőszerv-elrendezés, amely rendkívül praktikus használat közben. Az objektívek súlypontja is szinte ugyanoda esik, ezért egyszerűen és gyorsan lehet objektívet cserélni, amikor a fényképezőgépet gimbal tartja, így csak minimálisan kell állítani a csatlakoztatott eszközökön. Az azonos átmérőnek köszönhetően a szűrők is kompatibilisek mindegyik objektívvel. Az objektívek felbontása is egyforma.

A LUMIX S 35 mm F1.8 9 csoportba rendezve összesen 11 elemet tartalmaz, többek között 3 aszférikus és 3 ED (extra-alacsony szórású) lencsét. Az F1.8 objektíveket tartalmazó sorozat valamennyi tagjára jellemző, hogy a három aszférikus lencse kiváló képalkotást és gyönyörű bokeh hatást jelenít meg. Az ED lencse hatékonyan minimalizálja a kromatikus aberrációt.A széles látószögnek köszönhetően többféle témában is otthonosan mozog, a tájképektől kezdve a pillanatfelvételeken át a portréig. Az élességállítás legrövidebb, 0,24 m-es távolságának köszönhetően közeli felvételek is készíthetők.

A LUMIX 35 mm F1.8 gördülékeny és csendes használatot biztosít, és a max. 240 fps sebességű szenzorkommunikációval kiválóan együttműködik a fényképezőgép villámgyors és precíz AF rendszerével. A nem lineáris beállításnál a fókusz változó mértékben állítható a fókuszgyűrű forgási sebességének megfelelően, lineáris beállításnál pedig a fókusz a beállított mértékben, a fókuszgyűrű elforgatásának nagyságától függően változik. Az érzékenységet (az elforgatás mértékéhez rendelt fókuszváltozást) 90 és 360 fok között 30 fokonként lehet megadni a kívánt fókuszműködés eléréséhez. A LUMIX S 35 mm F1.8 objektív a videofelvételek terén is kimagaslóan teljesít, mert úgy tervezték meg, hogy felvétel közben elnyomja a nemkívánatos „focus breathing” hatást, azaz az élességállítás következtében megváltozó gyújtótávolság jelenségét, ami egy komoly hiba volt idáig a fényképezéshez tervezett cserélhető objektíveknél. Az objektív gördülékeny expozícióváltást biztosító finom blendeszabályozással nyújt professzionális videominőséget.

Kompakt méretével és mindössze körülbelül 295 grammos súlyával a LUMIX S 35 mm F1.8 bámulatosan könnyen hordozható, így kiválóan illeszkedik az S5 fényképezőgéphez, amely a LUMIX sorozat legkisebb full-frame tagja.A rugalmasan hordozható objektív por- és cseppálló*1 kivitelű, így mostoha körülmények között, akár mínusz 10 fokban is használható. A szűrő átmérője 67 mm, és a kör alakú rekesz 9 lamellából áll.

Az S-sorozat objektívkínálata még tovább bővül majd, mert már fejlesztés alatt áll egy új 18 mm-es, széles látószögű, fix gyújtótávolságú, F1.8-as rekeszértékű objektív. Az új objektívek fejlesztése mellett firmware-frissítést*2 is biztosít a Panasonic a hagyományos S-R70200, S-E70200, S-R70300 és S-R24105 objektívekhez. A frissítés videofelvételeknél növeli a képstabilizátor teljesítményét. Ráadásul a LUMIX S1H, S1R vagy S1 fényképezőgéphez csatlakoztatott S-R24105 objektív Dual I.S. 2 képstabilizálási teljesítményét fényképezésnél 6,5-ről 7,5 fokozatra*3 növelték.

A Panasonic és az L-bajonettes gyártókat tömörítő L-Mount Alliance elkötelezett az L-bajonettes objektívkínálat bővítése, illetve az objektívek teljesítményének fokozása mellett, hogy kiszolgálják a felhasználók igényeit és maximális vevőelégedettséget érjenek el.

A LUMIX S-S35 részt vesz a LUMIX PRO programban. A LUMIX PRO programot azért indította a Panasonic, hogy a LUMIX felhasználók mindig számíthassanak a támogatásra. A program szolgáltatásait a tagok nem csak belföldön, hanem a szakmai útjaik során meglátogatott országokban is igénybe vehetik.

A www.lumix-pro.com oldalon további részletek találhatóak a jogosultsági szintekről, az országokról és a termékekről, valamint elolvashatóak a részvételi feltételek is.

*1 A por- és cseppállóság nem jelent garantált védelmet arra az esetre, ha az objektívet közvetlenül por vagy víz éri.
*2 Az S-R70200 (Ver.1.2), S-E70200 (Ver.1.1), S-R70300 (Ver.1.1) és
S-R24105 (Ver.1.2) objektívekhez kiadott firmware-frissítések a https://av.jpn.support.panasonic.com/support/global/cs/dsc/download/index4.html oldalon érhetők el.
*3 A CIPA szabvány alapján (Fordulás/Bólintás iránya: fókusztávolság f=105 mm). 2021. november 9-i állapot szerint ez a teljesítmény akkor garantált, ha az S-R24105 objektívet LUMIX S1H, S1R vagy S1 fényképezőgéppel használják.
• Az L-Mount a Leica Camera AG bejegyzett védjegye.
• A kialakítás és a specifikációk előzetes értesítés nélkül változhatnak.