A makrófotósok álma: Laowa 85mm f/5,6 2× Ultra-Macro APO

0

A Venus Optics már mutatott néhány innovatív újdonságot, amelyek között ultra-makró, azaz 2:1 leképezési arányt nyújtó darabok is megjelentek már, mint a full-frame szenzorra dolgozó Laowa 25mm f/2,8 Ultra-Macro 2,5-5× nagylátószögű, a 100mm f/2,8 2:1 Ultra-Macro APO tele és a legutóbbi, APS-C szenzoros MILC-ekhez készült 65mm f/2,8 CA-Dreamer 2× Ultra-Macro APO.

Makrózásnál azonban a legritkább esetben használunk nyitott blendét, az igen közeli tárgytávolság és a többnyire tele tartományú gyújtótávolság miatt a mélységélessége igen csekély, így rekeszelni kell az objektívet. A maximális rekesznyílásnál 3-4 blendével szűkebb rekesz azonban már diffrakciót okoz, amely rontja a képélességet.
Legfrissebb újdonsága ezt hivatott kissé csökkenteni, hiszen csak f/5,6 fényerőt kínál, amely viszont lehetővé teszi, hogy mindössze két fényérték rekeszeléssel F11-ig jussunk, míg 3 blendényi szűkítés F16-ot eredményez, ahol így a legtöbb makrófotó kiváló élességgel, igen minimális diffrakcióval lesz fotózható.

Kevésbé jó hír, hogy az objektív csak tükör nélküli fényképezőgépekhez lesz elérhető, így a Canon RF, Leica M, Nikon Z és Sony E bajonetten kívül a tükörreflexes Canon EF és Nikon F bajonett már itt sem támogatott. A full-frame szenzorral is használható ultra-makró objektív – ahogy nevéből is látszik – szintén képes 2×-es nagyításra (2:1 leképezési arányra).
Az új objektív maximális nagyítását 16,3 cm-es közelpontjánál éri el, amely a csupán 8 cm-es hosszából adódóan kb. 8 cm-es tárgytávolságot jelent. A belső élességállításnak köszönhetően nem változik a tubus hossza élességállításkor, így nem áll fenn annak a veszélye, hogy a fényt jobban leárnyékolja a kihúzódó tubus közelpontnál, mint távoli témákra fókuszáláskkor.
A 13 lencsetagból álló objektívbe három extra-alacsony szórású (ED) és egy apokromatikus lencsetag is került, amelynek köszönhetően minimális lesz a kromatikus aberráció.

A Venus Optics új Laowa 85mm f/5,6 2× Ultra-Macro APO objektíve decembertől lesz kapható, ára Canon RF, Nikon Z és Sony E bajonettel 540 euró, Leica M bajonettel 600 euró lesz.

Laowa 85mm f/5,6 2× Ultra-Macro APO
Gyújtótávolság 86 mm
Lefedett képterület full-frame
Látószög 28,55°
Legszűkebb blende F22
Felépítés 13 lencsetag 9 csoportban
három extra-alacsony és egy apokromatikus taggal
Fókusz rendszer manuális
Rekesz 7 lamellából
Közelpont 16,3 cm
Legnagyobb nagyítás 2:1
Szűrőmenet 46 mm
Méretek
(átmérő × hossz)
71,5 mm × 83 mm
Tömeg 289-314 gramm