Galéria: Sigma 90mm f/2,8 DG DN | Contemporary (tesztfotók)

0

Tovább folytatva a nemrégiben megjelent Sigma objektívek bemutatóit, ezúttal a 90mm f/2,8 DG DN | Contemporary portréobjektívvel folytatjuk, amelyet az előző 28-70mm f/2,8 DG DN | Contemporary modellel együtt teszteltünk. Ez csak abból a szempontból érdekes, hogy így ugyanazokat a portréképeket készítettük el mindkét objektívvel, amely jól mutatja, hogy a 28-70mm-es mennyire nem való portréra, szemben a 90mm-essel, ami kiváló ezen feladatra.

Persze adott a kérdés, hogy vajon mire elég az f/2,8 kezdő fényerő. Hiszen általában a portréobjektívek még az induló szegmensben is f/2 fényerőt kínálnak, de nagyon nem ritka az f/1,8 sem. A profi szegmensben pedig az f/1,4 és az f/1,2 az elterjedt. Az új Sigma objektív ezekhez képest bő egy, utóbbiaktól két fényértékkel marad el. De jó-e ez még portréra?

Nos, a kérdésre a választ portréfotóink adják meg, amelyek remélhetőleg bizonyítják, hogy nem feltétlenül szükséges f/2,8-nál nagyobb fényerő. Bizonyos helyzetekben (páros képek esetén) néha még ez is sok lehet, ha a pár egyik tagja már kiesik a mélységélességből. Egész alakos fotóknál azonban előfordulhat, hogy lehetne még kisebb mélységélességgel dolgozni.
Valamit valamiért: a profi f/1,4 fényerejű objektívek nem csak ólomsúlyúak (minimum 600-700 grammot nyomnak), de igen drágák is.

S hogy mit kapunk még a pénzünkért, vagy épp miről kell lemondanunk a kisebb méret és kedvezőbb ár érdekében?
Erről holnap megjelenő részletes cikkünkben számolunk be.

De addig is, már lehet nézegetni a tesztfotóinkat, amelyek között nem csak portrék, de a szokásos statikus tesztképek is megtalálhatók, ahol a rekeszelés képminőségre gyakorolt hatása is végigkövethető. Vannak közeli képeink is, virágokról, valamint a jól ismert kilincset is lefotóztuk a legkisebb lehetséges tárgytávolságnál (maximális nagyítás).

A tesztfotók a lenti képre kattintva az új ablakban megnyíló weboldalon nézhetők végig:

Sigma 90mm f/2,8 DG DN | Contemporary tesztfotók